Europa se confruntă cu cea mai gravă epidemie de febră aftoasă de la începutul secolului, avertizează FAO

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
febra aftoasa - Foto: Freepik @recstockfootage
febra aftoasa - Foto: Freepik @recstockfootage

Avertismentul DUR al FAO: Europa se confruntă cu cea mai gravă epidemie.

Europa se confruntă cu "cea mai gravă epidemie de febră aftoasă de la începutul secolului", prin urmare sunt necesare "măsuri urgente" pentru diagnosticarea şi prevenirea timpurie a acesteia, precum şi pentru a-i minimiza impactul, a avertizat luni Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), potrivit agenţiei EFE, citează Agerpres.

Avertismentul FAO

"Focarele recente de febră aftoasă din Europa şi apariţia unei tulpini exotice a virusului în Orientul Mijlociu evidenţiază necesitatea unei detectări timpurii", transmite FAO într-un comunicat, referindu-se la boala virală extrem de contagioasă care se răspândeşte cu uşurinţă, chiar şi prin vânt şi pe distanţe lungi, în principal printre bovine, porcine, oi şi capre, dar nu prezintă un pericol pentru om.

Prezenţa acestei boli este neobişnuită în Europa, care s-a confruntat ultima dată cu o astfel de epidemie în anul 2001, iar Ungaria, principala ţară afectată acum, nu a semnalat acest virus de o jumătate de secol.

Germania a detectat în ianuarie anul acesta un focar ce a putut fi pus sub control. Virusul a apărut însă în februarie şi în Ungaria, unde s-a extins la mai multe ferme în nord-vestul ţării şi a contaminat de asemenea Slovacia vecină, în ambele ţări autorităţile fiind nevoite să sacrifice mii de bovine în fermele afectate.

Epidemia are efecte şi asupra comerţului internaţional, de pildă Regatul Unit interzicând deja importul de carne şi produse lactate provenite din ţările europene unde a fost semnalat virusul şi de asemenea din ţări vecine ale acestora.

Potrivit FAO, "măsurile de biosecuritate trebuie îmbunătăţite pentru a minimiza" impactul virusului, mai ales în urma "detectării recente a serotipului SAT1 al febrei aftoase în Irak şi Bahrain", în Orientul Mijlociu. "Acest serotip este exotic în Orientul Apropiat şi Eurasia de Vest, ceea ce provoacă o mare preocupare cu privire la o potenţială răspândire", explică agenţia Naţiunilor Unite.

Aceasta subliniază că febra aftoasă nu este o ameninţare pentru sănătatea publică, dar ameninţă sănătatea animalelor, securitatea alimentară, productivitatea sectorului creşterii animalelor şi poate reduce producţia de lapte şi carne.

Semnele febrei aftoase la animalele infectate

Animalele infectate se deplasează greoi şi prezintă febră şi vezicule pe bot şi picioare. Puţine animale adulte mor din cauza bolii, dar cele tinere pot muri de insuficienţă cardiacă bruscă. Virusul poate contamina cu uşurinţă un număr mare de animale, inclusiv în ţări sau regiuni care de obicei nu sunt afectate de acesta sau unde nu se practică în mod regulat vaccinarea.

Febra aftoasă este endemică în Orientul Mijlociu, dar focarele recente cauzate de un serotip exotic au afectat deja Bahrain, Irak şi Kuweit şi s-ar putea răspândi în alte ţări din regiune şi în "Eurasia de Vest" spaţiul geografic prin care FAO desemnează continentul european, unde potrivit acestei agenţii riscul de prezenţă a virusului a crescut.

În această situaţie FAO recomandă ca ţările afectate sau care se confruntă cu un risc ridicat de a fi contaminate cu virusul febrei aftoase să ia măsuri pentru a creşte gradul de conştientizare, mai ales în rândul fermierilor şi în comunităţile locale.

Organizaţia solicită de asemenea instituirea unor mecanisme de biosecuritate, precum separarea animalelor bolnave de celelalte, evitarea includerii animalelor de origine necunoscută, prevenirea amestecării în timpul transportului a animalelor de provenienţă diferită, precum şi curăţarea temeinică a pieţelor, vehiculelor şi centrelor de transport. FAO indică şi vaccinarea ca instrument de control foarte eficient.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2025 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
pixel