Hipersomnia (somnolența excesivă). Cum e să dormi de vineri până duminică

Scutaru Cristina |
Data actualizării: | Data publicării:
somn
somn

Hipersomnia sau somnolența excesivă este o afecțiune caracterizată prin dificultatea de a sta treaz în timpul zilei. Despre cum este să trăiești cu această problemă aflați în rândurile de mai jos.

"Cred că cea mai lungă perioadă de timp în care am dormit a fost de vineri după-amiază vineri până duminică. Nu era nimeni acasă să mă trezească", spune Lucy Taylor, o femeie de 42 de ani care locuiește în Marea Britanie și suferă de o afecțiune rară numită hipersomnie idiopatică.

Pentru ea, somnul este un coșmar. Nu o relaxează, ci îi provoacă o oboseală profundă.

Două din 100.000 de persoane se confruntă cu această problemă

"Hipersomnia este o afecțiune care mă face să dorm pentru perioade foarte lungi de timp. Termenul idiopatic înseamnă că vorbim despre o cauză necunoscută. Nu se știe care este originea afecțiunii", explică Taylor. Ea are nevoie de alarme multiple, de medicamente și, desigur, de familia sa pentru a se trezi. Femeia ia între 12 și 15 pastile în fiecare zi, nu doar pentru a se trezi, ci și pentru a rămâne trează.

Potrivit experților, această afecțiune afectează două persoane din 100.000.

Specialiștii spun că hipersomnia poate fi cauzată de alte tulburări de somn și, de asemenea, de factori genetici. În plus, o altă cauză ar putea fi consumul unor anumite medicamente și droguri. Poate apărea și la persoanele care au fibromialgie sau la cele care au suferit leziuni cerebrale.

Pentru majoritatea oamenilor, somnul este un proces de recuperare, dar pentru Taylor nu este deloc așa. "E ca și cum aș fi sub apă și încerc să mă ridic la suprafață, e aproape ca tortura. Vreau doar să rămân singură, vreau să dorm. Este foarte dificil să lupți împotriva nevoii de a dormi suficient pentru a te ridica și pentru a putea funcționa", a mai zis Taylor, notează BBC.

Tipuri de hipersomnie

Există mai multe tipuri de hipersomnie:

Hipersomnie recurentă: mai puțin frecventă. Se întâmplă între o dată și zece ori pe an.

Hipersomnie idiopatică (sau primară) cu somnolență prelungită: somnolență excesivă, constantă și zilnică timp de cel puțin trei luni. Somnul de noapte durează aproximativ 12-14 ore. Există o marea dificultate la trezire.

Hipersomnia idiopatică (sau primară) cu somn redus: somnul durează între 6 și 10 ore. Pacienții pot avea dificultăți în trezirea somnului de noapte.

Insuficiența somnului indusă de comportament: voluntară, dar nu direct, derivată din comportamente care împiedică atingerea perioadei de somn necesare pentru a menține un nivel adecvat de atenție.

Alte tipuri de hipersomnie: din cauza unei boli sau din cauza consumului de medicamente.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel