Histerectomia precoce, asociată cu un risc cardiovascular crescut

Monika Baciu |
Data publicării:
histerectomia - FOTO: Freepik@sweet_tomato
histerectomia - FOTO: Freepik@sweet_tomato

Intervenția care îți afectează inima. Crește riscul cardiovascular semnificativ.

Un nou studiu de amploare evidențiază riscurile pe termen lung pentru sănătatea inimii în urma intervențiilor ginecologice efectuate înainte de vârsta de 50 de ani

Un studiu amplu publicat în revista Obstetrics & Gynecology și condus de dr. Viengneesee Thao de la Mayo Clinic din Rochester arată că femeile care au suferit o histerectomie înainte de vârsta de 50 de ani prezintă un risc semnificativ mai mare de boli cardiovasculare, chiar și atunci când folosesc terapie cu estrogen.

Cercetarea a analizat datele a 239.907 femei din două mari cohorte: Nurses’ Health Study (NHS) și NHS II, cu o durată medie de urmărire de 34,17 ani.

Riscul de boli cardiovasculare crește semnificativ în rândul femeilor tinere

Rezultatele indică o creștere cu 21% a riscului de boli cardiovasculare în rândul femeilor care au suferit o histerectomie înainte de vârsta de 46 de ani și care nu au utilizat deloc estrogen, comparativ cu femeile care nu au fost supuse niciunei intervenții chirurgicale (HR 1,21; IC 95%: 1,04-1,40).

De asemenea, și în cazul utilizatoarelor de estrogen care au trecut printr-o histerectomie însoțită de ooforectomie bilaterală, riscul cardiovascular a fost crescut:

- cu 26% mai mare pentru cele sub 46 de ani (HR 1,26; IC 95%: 1,16-1,37);

- cu 11% mai mare pentru cele cu vârste între 46-50 de ani (HR 1,11; IC 95%: 1,01-1,22), potrivit Medscape.

Estrogenul nu anulează efectele negative ale intervenției

"Vârsta tânără la momentul histerectomiei, cu sau fără ooforectomie, este asociată cu un risc crescut de boli cardiovasculare. Notabil este faptul că utilizarea estrogenului nu pare să atenueze efectele negative ale histerectomiei cu ooforectomie efectuată înainte de vârsta de 50 de ani", au concluzionat autorii studiului.

Histerectomia precoce, asociată cu un risc cardiovascular crescut - FOTO: Freepik

Limitările studiului

Autorii au menționat că datele colectate nu au permis analiza în funcție de momentul exact al începerii sau întreruperii terapiei hormonale. Informațiile s-au limitat la utilizarea sau non-utilizarea estrogenului și a progestinului.

De asemenea, există diferențe notabile între cele două cohorte analizate. Participantele din NHS au fost, în medie, cu 10 ani mai în vârstă la momentul includerii în studiu și, prin urmare, au avut mai mult timp pentru a dezvolta evenimente cardiovasculare. În schimb, cohorta NHS II, fiind mai tânără, necesită o perioadă mai lungă de urmărire pentru a se observa un număr comparabil de rezultate.

Implicații clinice

Rezultatele sugerează că decizia de a efectua o histerectomie – în special cu îndepărtarea ovarelor – la femeile sub 50 de ani trebuie atent evaluată, luând în considerare riscurile cardiovasculare pe termen lung, chiar și în contextul terapiei hormonale de substituție.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2025 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
pixel