Imunoterapia, "arsenal terapeutic în cancerul pulmonar". Dr. Dediu: Supraviețuire până la 3 ANI, lucru care nu se putea discuta înainte

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Imunoterapia - Foto: Freepick @pressfoto
Imunoterapia - Foto: Freepick @pressfoto

Dr. Mircea Dediu, medic primar oncologie, șef secție Oncologie Medicală la Centrul Oncologic SANADOR, a vorbit despre cancerul pulmonar.

"Nu numai pentru cancerul pulmonar ci și pentru alte localizări există medicație inovatoare care este deja accesibilă și la noi în țară. În cancerul pulmonar, în mod particular, sunt două direcții, două aspecte de mare impact și deopotrivă inovatoare, respectiv tratamentele țintite asupra unor mutații, pe de-o parte, și imunoterapia pe de altă parte.

Pentru a putea să dai curs unor asemenea demersuri terapeutice, prima etapă și cea mai importantă este stabilirea diagnosticului de certitudine, dar aparte este și identificarea a ceea ce numim noi biomarker predictiv. Tocmai acele modificări moleculare care fac premizele unui beneficiu terapeutic consistent, atât în privința terapiilor molecular țintite cât și în privința imunoterapiei.

Înainte de a decide în legătură cu terapia respectivei tumori, obligatoriu ai de clarificat dacă este o variantă cu celulă mică sau este o variantă cu celulă mare care la rândul ei necesită o diviziune în legătură cu două aspecte anatom-patologice foarte importante cu impact asupra tipului de chimioterapie, pe de altă parte acea histologie cu celulă mare necesită o evaluare a eventualelor mutații care pot să beneficieze de tratamente specifice molecular țintite, tratamente care aduc un beneficiu foarte foarte consistent, atât în rată de răspuns cât și în termeni de supraviețuire, cu efecte secundare mult mai puțin frecvente și mult mai puțin consistente", a declarat Mircea Dediu, în exclusivitate pentru DC Medical și DC News, în cadrul dezbaterii "Cancerul poate fi învins prin prevenție, depistare precoce și terapie inovatoare".

Mircea Dediu, despre imunoterapie

 

"Despre imunoterapie, este un nou capitol în arsenalul terapeutic al cancerului pulmonar. S-a implementat inițial în linia a doua, deci după un tratament standard, cu beneficii importante. În momentul actual însă, imunoterapia este un standard de primă intenție, de primă linie. Medicamentul de imunoterapie se administrează singur sau în combinație, această distincție făcându-se în legătură cu expresia unor proteine cum le numim noi biomarkeri predictibili.

Dacă este să discutăm și de beneficiile acestor terapii, ratele de răspuns pot să ajungă până la 70% din cazuri, cu interval liber de progresie de până la un an și jumătate, doi, iar supraviețuirea în medie poate să ajungă până la 3 ani de zile, lucru care înainte nu se putea discuta la cancerul pulmonar.

Pentru imunoterapie, pe de altă parte, ratele de răspuns sunt în jur de 50-60%, cu un beneficiu mai puțin prezent în ceea ce privește intervalul liber de progresie, dar cu posibilitatea ca pentru o proporție de pacienți să existe o stabilizare de lungă durată a bolii. Sunt statistici care arată că se poate ajunge la o stabilizare de până la și chiar peste 5 ani de zile, odată ce tratamentul este administrat", a mai spus el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel