Legătura dintre stomac și creier. De ce sunt importante micul dejun și pachețelul pentru școală

Steluța Indrei / 11 sep 2018 / 08:55

Creierul nu poate funcționa corespunzător pe stomacul gol. Cam așa s-ar traduce pe înțelesul tuturor faptul că, atunci când nu mâncăm, nivelul zahărului din sânge scade, ceea ce afectează performanțele creierului. 

Creierul are nevoie de glucoză - zahărul din sânge - pentru a-și îndeplini funcțiile. Când nu mai are „combustibil”, el nu mai poate funcționa la fel de eficient. De aceea, medicii spun că micul dejun este esențial pentru performanțele școlare ale copiilor. Numeroase studii arată că hrana sănătoasă de dimineață ajută la stimularea funcțiilor creierului: învățarea, memoria, gândirea, înțelegerea, analiza. 

Una dintre cercetările de referință în domeniu este realizată de J. Michael Murphy de la Departamentul de Psihiatrie al Facultății de Medicină Harvard. Studiul demonstrează clar că micul dejun sănătos și gustarea din pachețelul pentru școală îmbunătățesc performanțele școlare, starea psihologică și comportamentul elevilor. Profesorul american a studiat sute de tineri din școlile publice din Baltimore și Philadelphia.

Note mai bune la matematică

Când au fost comparați copiii care luau rareori micul dejun cu cei care mâncau în mod obișnuit dimineața s-a constatat că aceștia din urmă aveau note la matematică mai mari cu 40% și erau mai puțin predispuși să întârzie sau să lipsească de la școală. 

Lipsa micului dejun s-a dovedit a avea și consecințe negative asupra stării emoționale a copiilor. Cei care nu obișnuiesc să mănânce de dimineață sunt predispuși la stări depresive, la anxietate și la hiperactivitate. 

Toate acestea se pot remedia dacă obiceiul de a lua micu dejun este inclus în programul copiilor. 

„Când copiii care rareori luau micul dejun au început să mănânce în fiecare dimineață, notele lor la matematică au crescut în medie cu două puncte”, susține specialistul american. 

Articole Recomandate
Get it on App Store Get it on Google Play


Citite săptămâna aceasta


Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | Copyright 2020 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
nxt.22
YesMy