Foto: Freepik @BillionPhotos
Mănânci ouă, pește sau bei lapte? Atunci ai o problemă gravă! Alimentele tale pot conține substanțe toxice care NU ar trebui să existe în farfuria nimănui! Un nou studiu șocant arată că 2 din 3 pești, 40% din ouă și 1 din 4 pahare de lapte sunt contaminate cu "poluanți eterni" - PFAS - chimicale periculoase, legate de cancer, infertilitate și boli hormonale.
Doi din trei peşti, 40% din ouă şi un sfert din lapte conţin cel puţin unul dintre cei patru "poluanţi eterni" - substanţe perfluoroalchilate şi polifluoroalchilate (PFAS) - vizaţi de o limită de reglementare în ceea ce priveşte anumite produse alimentare, potrivit Generations Futures, care denunţă o "contaminare generalizată" a alimentelor, transmite joi AFP, potrivit Agerpres.
Mai multe despre PFAS. Nu pot fi eliminate complet prin gătit, spălare sau filtrare obișnuită
PFAS (substanțe per- și polifluoroalchilate) sunt un grup de mii de substanțe chimice artificiale utilizate în industrie și produse de consum de peste 70 de ani.
Ce le face periculoase:
Sunt supranumite „poluanți eterni”, pentru că nu se degradează în natură și se acumulează în organismul uman.
Pot fi găsite în: apă, alimente, aer, sol, ambalaje alimentare, haine impermeabile, teflon, cosmetice, spume de stingere a incendiilor etc.
Efecte asupra sănătății (confirmate sau investigate):
Foto: Freepik
- Cancer (testicular, renal)
- Infertilitate
- Dezechilibre hormonale (afectează glanda tiroidă, ovarele, testiculele)
- Scăderea imunității (mai ales la copii)
- Afecțiuni hepatice
- Tulburări de dezvoltare la făt și copil
Ce trebuie să știi:
În UE, doar 4 PFAS sunt reglementate strict în alimente, dar există mii de tipuri.
Se acumulează în corp, deci efectele cresc în timp, chiar și la doze mici.
Nu pot fi eliminate complet prin gătit, spălare sau filtrare obișnuită.
Rezultatele sunt șocante
Organizaţia de mediu subliniază dificultăţile întâmpinate în colectarea datelor, doar în cazul a câteva dintre aceste numeroase substanţe chimice PFAS fiind necesar controlul produselor alimentare.
Potrivit organizaţiei, "doar opt ţări au transmis date" către Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) pentru anul 2023.
Prin urmare, în studiul său publicat joi, Generations Futures analizează datele din Germania, Danemarca, Ţările de Jos şi Franţa, ţări ale căror date, limitate la anumite produse alimentare, indică faptul că această contaminare la nivel global este "subestimată".
Rezultatul: "69% din peşte, 55% din organe, 55% din moluşte, 39% din ouă, 27% din crustacee, 23% din lapte şi 14% din carne conţin cel puţin unul dintre cele patru PFAS reglementate" de UE, care a stabilit niveluri maxime pentru "doar" patru substanţe - sulfonat de perfluoroctan (PFOS), acid perfluorooctanoic (PFOA), acid perfluorohexan sulfonic (PFHxS) şi acid perfluorononanoic (PFNA) - în aceste produse.
ONG-ul deplânge absenţa de pe această listă a alimentelor destinate copiilor, a fructelor, legumelor, cerealelor şi produselor lactate şi ar dori ca aceasta să fie extinsă la PFAS măsurate.
Organizaţia subliniază că PFAS utilizate în industrie, în erbicide precum flufenacet, folosit pe scară largă şi recent interzis în UE, dar şi în ambalajele alimentare şi ustensilele de bucătărie, sunt susceptibile de o contaminare a "întregului lanţ alimentar".
"Alimentele sunt identificate (de EFSA) drept principala sursă de expunere a populaţiei la PFAS", însă datele privind conţinutul de PFAS din produsele alimentare lipsesc cu desăvârşire, iar reglementările sunt "învechite şi inadecvate pentru protejarea sănătăţii consumatorilor", întrucât nu conduc decât la "foarte puţine" retrageri de pe piaţă, potrivit Generations Futures.
EFSA a stabilit "doza săptămânală tolerabilă pentru suma celor patru PFAS reglementate la 4,4 ng/kg (nanograme pe kilogram, n.r.) de greutate corporală pe săptămână", însă limitele de reglementare "nu ne permit să rămânem sub această valoare", a precizat ONG-ul.
Prin urmare, un copil de patru ani care mănâncă un ou "la limita de conformitate" ar consuma "140% din cantitatea tolerabilă" de PFAS pentru o săptămână întreagă. "Consumul a 500 g de carne la limita de conformitate este echivalentul a de două ori şi jumătate din cantitatea săptămânală tolerabilă pentru un adult cu greutatea de 60 kg", a notat organizaţia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.