Lipsa de somn provoacă furie și împiedică adaptarea

Dana Lascu |
Data publicării:
Furie, critici
Furie, critici

Câteva ore de somn pierdute pe noapte vă pot face agresiv, mai ales în situații frustrante, arată un nou studiu efectuat de cercetători de la Universitatea de Stat din Iowa. În timp ce rezultatul poate părea de la sine înțeles, studiul este unul dintre primele care dovedesc că pierderea somnului provoacă furie.

Alte studii au arătat o legătură între somn și furie, dar au rămas neelucidate întrebări dacă există o cazualitate directă între cele două, a spus Zlatan Krizan, profesor de psihologie la Universitatea de Stat Iowa (USI). Cercetarea, publicată în Jurnalul de Psihologie Experimentală (Journal of Experimental Psychology: General), răspunde la aceste întrebări și oferă o nouă perspectivă asupra capacității noastre de a ne adapta condițiilor iritante atunci când suntem obosiți.

În ciuda tendințelor tipice de a ne obișnui cumva cu condițiile iritante - o cămașă incomodă sau un câine care latră prea mult - indivizii care au smn limitat au manifestat, de fapt, o tendință spre mânie și suferință crescută, inversându-și în același timp capacitatea de adaptare la condițiile frustrante de-a lungul timpului. Nimeni nu a demonstrat asta până acum”, a spus Krizan.

Cum a fost realizat studiul

Participanții la studiu au fost împărțiți aleatoriu în două grupe: unul care și-a menținut rutina normală de somn, iar al doilea - căruia i-a fost restrâns somnul cu două până la patru ore în fiecare noapte, timp de două nopți consecutive. Primul grup a avut o medie de aproape șapte ore de somn pe noapte, în timp ce al doilea - de în jur de patru ore și jumătate pe noapte. Diferența reflectă pierderea de somn cu care ne confruntăm regulat, în viața de zi cu zi, a spus Krizan.

Pentru a măsura mânia, Krizan și Garrett Hisler, doctor în psihologie USI, au analizat participanții în laborator, înainte și după manipularea somnului. Ei i-au pus să evalueze diferite produse în timp ce ascultă „zgomot maro" (similar sunetului de apă pulverizată) sau un „zgomot alb" (similar cu un semnal static). Krizan spune că scopul era să creeze condiții inconfortabile, care tind să provoace furie.

În general, furia a fost substanțial mai mare pentru cei care au fost deprivați de somn", a spus Krizan. „Am manipulat cât de enervant a fost zgomotul în timpul experimentului și, cum era de așteptat, oamenii au raportat mai multă furie atunci când zgomotul a fost mai neplăcut. Când somnul a fost restricționat, oamenii au raportat și mai multă furie, indiferent de tipul de zgomot".

Efectul unic al somnului la mânie

Este bine stabilit că pierderea orelor de somn crește emoțiile negative, cum ar fi anxietatea și tristețea, și scade emoțiile pozitive, cum ar fi fericirea și entuziasmul, a spus Krizan. El și Hisler au măsurat aceste efecte pentru a înțelege mai bine relația dintre somn, furie și emoții. Krizan spune că au constatat că pierderea somnului poate avea un impact unic asupra mâniei și că nu rezultă doar din simțul mai negativ în acel moment.

Cercetătorii au testat, de asemenea, dacă somnolența subiectivă explică sentimente mai intense de furie. Somnolența reprezintă 50 la sută din efectul experimental al restricției de somn asupra mâniei, sugerând că senzația de somnolență a indivizilor ar putea indica dacă sunt susceptibili să se înfurie, a spus Krizan, citat într-un material dat publicității de Universitatea de Stat Iowa.

Studiul, replicat la scară largă

Pentru a demonstra dacă rezultatele experimentale din laborator se regăsesc în viața de zi cu zi, Krizan și Anthony Miller, un doctorat USI, lucrează la un studiu separat care analizează date de la 200 de studenți care au ținut un jurnal de somn timp de o lună. Krizan spune că în fiecare zi studenții și-au înregistrat tipul de somn și sentimentele de furie. Rezultatele inițiale arată că studenții au raportat în mod constant mai multă furie decât ceea ce le este tipic în zilele în care au dormit mai puțin decât de obicei.

Studiul se găsește AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel