Mihăilă, VIDEO: Premierul Cîțu știa din aprilie că bugetul Sănătății e la fundul sacului! Am luat bani de la Terapie Intensivă și Arsuri, pentru copii și cei cu HIV/SIDA

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Bani
Bani

Ministerul Sănătății, Ioana Mihăilă, spune că nu înțelege cum de premierul Florin Cîțu nu știe că personalul din centrele de vaccinare nu este plătit la zi, din moment ce din aprilie l-a tot anunțat că mai multe programe naționale rămân fără bani. De asemenea, ministrul a explicat că a luat bani de la acțiunile prioritare de Terapie Intensivă și Mari Arși pentru a acoperi cumpărarea de vaccinuri pentru nou-născuți, tratamentele pacienților cu HIV/SIDA și ale celor cu tuberculoză.

„Îmi pare rău că premierul introduce Sănătatea în lupta politică. Și fac un apel la reponsabilitate pentru că eu, ca ministru al Sănătății, nu vreau să punem politica deasupra interesului pacienților și a interesului public în general. Sunt aici să explic ceea ce domnul prim-ministru Cîțu tocmai a spus și astăzi, la fel cum a spus și ieri, că nu înțelege cum oamenii din centrele de vaccinare sunt neplătiți de 2-3 luni de zile. Domnul prim-ministru ne spune acum că nu înțelege cum s-a întâmplat acest lucru, deși știa încă din aprilie că banii alocați Ministerului Sănătății nu sunt suficienți”, a spus ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, într-o conferință de presă, transmisă de DC Medical.

Sănătatea are nevoie de peste 1,2 miliarde de lei

În 28 aprilie, printr-o adresă înregistrată, cu număr de înregistrare, la cabinetul premierului, îi arătăm (...)  De exemplu, în ceea ce privește salariile personalului medical, i-am atras atenția că pentru anul 2021, numărul personalului plătit de Ministerul Sănătății a crescut, prin suplimentarea acestuia în serviciile județene de ambulanță, în Direcțiile de sănătate Publică și crescând numărul de medici și asistenți în Unitățile de Primiri-Urgențe, la aproximativ 75.000 de persoane. De asemenea, i-am explicat în adresă, că în ceea ce privește programele de sănătate acestea includ, pe lângă vaccinarea împotriva COVID-19, și vaccinurile pentru copii, tratamentele pentru tuberculoză și bolnavii cu HIV/SIDA. A fost informat, astfel, încă de pe atunci, că mai era nevoie de 630 de milioane de lei pentru a ajunge măcar la nivelul anului 2020, când nu aveam vaccinurile COVID-19. Acțiunile prioritare, așa cum am spus, cele care vizează finanțarea secțiilor de Terapie Intensivă și a secțiilor care tratează Marii Arși, printre altele, era precizat în adresă că fondurile alocate, de 240 de milioane de lei, sunt insuficiente, fiind mai mici cu aproximativ 160 de milioane de lei, decât în 2020. Pentru personalul implicat în procesul de vaccinare i-am spus că este nevoie de suplimentare având în vedere că în Legea bugetului a fost specificat în mod expres plafonul ce putea fi cheltuit cu această destinație. Din acest motiv, Ministerul Sănătății nu a putut redistribui fonduri din alte articole bugetare”, a spus ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, într-o conferință de presă, transmisă de DC Medical.

Demnitarul a arătat că Ministerul pe care-l conduce avea nevoie de încă 600 de milioane de lei pentru centrele de vaccinare, pe lângă cele 630 de milioane de lei pentru vaccinurile pentru copii, tratamentele pentru tuberculoză și bolnavii cu HIV/SIDA.

„Am cerut suplimentarea astfel: pentru medicii de familie, pentru centrele de vaccinare din alte locații, aproximativ 600 de milioane de lei, precum și pentru plata cheltuielilor de organizare și funcționare. Fondurile repartizate prin Legea Bugetului, respectiv 200 de milioane de lei, ne-au fost suficiente până la nivelul lunii mai 2021, dacă ne referim la plata centrelor de vaccinare și la plata pentru programele de sănătate. Așadar, începând din luna aprilie, domnul prim-ministru a avut detaliat necesarul de bani pentru fiecare capitol bugetar de la Ministerul Sănătății. În data de 8 iunie am transmis Guvernului un memorandum prin care am explicat situația plăților, dar și faptul că am ajuns la epuizarea bugetului pentru o parte din programele naționale de sănătate și am cerut deblocarea reținerii de 10% la bugetul Ministerului Sănătății, conform Legii bugetului de stat. Cu alte cuvinte, domnul prim-ministru știa că bugetul Ministerului Sănătății, pentru programele de sănătate și alte titluri, era la fondul sacului”, a declarat Ioana Mihăilă.

Ministrul a arătat și că premierul i-a promis că la rectificarea bugetară, care trebuia să fie făcută încă din august, Ministerul va primi banii necesari, dar că asta nu s-a întâmplat. 

„Au urmat discuțiile pe rectificarea bugetară în care i-am adus, în repetate rânduri, la cunoștință domnului prim-ministru, din nou, situația prezentată anterior, respectiv necesarul de bani pe fiecare capitol. Singurele răspunsuri din partea domnului prim-ministru au fost cele legate de faptul că va rezolva la rectificare”.

Ca să poată plăti vaccinurile pentru copii, tratamentele pacienților cu HIV/SIDA și cele pentru pacienții cu tuberculoză, Ioana Mihăilă a explicat că a luat bani de la programele de tratament denumite „acțiuni prioritare”, unde mai existau fonduri și le-a transferat unde nu mai erau, în speranța că cu banii care urmau să fie dați la rectificare lucrurile se vor rezolva cât de cât. 

Bani transferați de la un program la altul 

„Ce am făcut de atunci până acum: de la începutul lunii iunie și până la finalul lui august am făcut mai multe transferuri între diferite programe pentru a putea asigura sumele necesare nevoilor acute ale pacienților. Vorbim de copii, de vaccinarea copiilor, vorbim de bolnavii HIV/SIDA și vorbim de tratamentele urgente. Am făcut modificare pentru trimestrializarea, pentru a putea plăti centrele de vaccinare, practic am mutat banii din trimestrul IV și trimestrul III, în primele două trimestre pentru a asigura finanțarea acestor cheltuieli. Am transferat bani de la acțiunile prioritare, acele programe pentru pacienții critici, pentru a putea plăti vaccinul BCG, cel antituberculos pentru vaccinarea nou-născuților, la început de iulie, aproximativ 3 milioane de lei. Tot de acțiuni prioritare au fost transferați bani pentru a plăti vaccinurile din Programul național de vaccinare: pneumococicul și  ROR, aproximativ 7 milioane de lei, în 12 iulie. Am transferat bani de la alte programe și de la plata cardurilor de sănătate pentru tratamentul urgent al unor pacienți, în total 3 milioane de lei. Am transferat credite de angajament de la materiale sanitare pentru a asigura încheierea contractului pentru achiziția de vaccin tetravalent, 9 milioane de lei. Tot de la materiale sanitare am transferat credite de angajament pentru a asigura încheierea contractelor privind tratamentul pacienților HIV/SIDA și a celor cu boli hematologice, 46 de milioane de lei. De asemenea, am prezentat Ministerului Finanțelor o propunere de Hotărâre de Guvern, care a fost returnată neavizată, către Ministrul Sănătății, pentru alocarea din Fondul de rezervă al Guvernului de resurse financiare pentru plata vaccinului tetravalent. Faptul că astăzi vorbim de personal neplătit, de lipsă de bani pentru programele de sănătate ale pacienților și lipsă de resurse pentru ambulanțe și medicamente, se datorează doar iresponsabilității premierului Cîțu”, a arătat Ioana Mihăilă. 

Ministrul a subliniat că făcut aceste transferuri între programe pentru a nu lăsa pacienții și copiii fără tratamente. 

„Aveau o execuție mai mică acele acțiuni prioritare și mi s-a promis că la rectificarea bugetară, inclusiv acțiunile prioritare vor fi finanțate. Am transferat de pe peste tot de unde am putut, pentru a asigura tratamentele de urgență. Vorbim de pacienți cu HIV, care trebuiau să-și primească rețete pe 3 luni și din lipsa finanțării au trebuit să-și primească rețete și tratamente pentru o lună, timp în care noi mai găseam resurse bugetare. (...) De la Terapie Intensivă și de la cei cu arsuri, pentru că sunt două dintre acțiunile prioritare care au alocare mai mare. De acolo am transferat pentru că acolo erau încă resurse disponibile așteptând ca la rectificarea bugetară să completăm finanțarea pentru a face față până la final de an”, a mai arătat Ioana Mihăilă. 

Întrebată dacă își va da demisia în contextul scandalului actual din Guvern, ministrul Ioana Mihăilă a spus că aceasta va fi o decizie care se va lua la nivelul Alianței USR PLUS.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel