Obezitatea adultului, risc de mortalitate. Medic: Este o boală cu prognostic rezervat

Monika Baciu |
Data publicării:
obezitatea - FOTO: Freepick
obezitatea - FOTO: Freepick

Obezitatea poate provoca mari probleme de sănătate. Specialiștii explică din ce cauze se ajunge la obezitate, dar și care sunt consecințele.

Obezitatea adultului este una din problemele societății actuale. Cauzele care duc la obezitate sunt multiple. Dr. Natalia Horobeț - Rahota medic primar diabet zaharat, nutriție și boli metabolice din cadrul Spitalului Victor Babeș Timișoara explică, pe Facebook, care sunt complicațiile acestei afecțiuni. 

”Din cauza prevalenței sale în continuă creștere, a complicațiilor sale multiple și extrem de severe, precum și a dificultilor întâmpinate în prevenirea și tratatea ei, obezitatea reprezintă o mare problemă de sănătate publică și o provocare pentru sistemele de sănătate publică, atât la nivel mondial, cât și la nivel național.

Obezitatea este o boală caracterizată prin creşterea greutăţii corporale pe seama ţesutului adipos şi definită, în prezent, printr-un indice de masă corporală (IMC) ≥30 kg/m2. Clasificarea obezității, în funcție de severitate, prezintă trei grade: gradul I (IMC: 30 - 34,9 kg/m2), gradul II (IMC: 35 – 39,9 kg/m2) și gradul III (IMC > 40 kg/m2)”, arată medicul. 

Cauzele obezității

Sunt o serie de cauze care duc la creșterea excesivă în greutate. Stilul de viață dezordonat este principalul factor care contribuie la obezitate. 

”Cauzele obezității sunt sedentarismul, predispoziția genetică, alimentația hipercalorică, tulburări de alimentație, unele medicamente, afecțiuni medicale, factori psihologici”, mai explică medicul.

Vezi și: Când este recomandată îndepărarea unei alunițe. Medic: Este potențial periculos și se dorește excizia pentru a evita controale repetate

Complicațiile obezității

Obezitatea provoacă probleme de sănătate. În principal este vorba de afecțiuni cardiace și nu numai. 

”Dintre stările patologice asociate obezității, unele pot fi considerate complicații, altele doar boli asociate. Complicațiile cardiovasculare sunt: hipertensiunea arterială, cardiopatia ischemică, insuficienta cardiacă, moartea subită, accidentele vasculare cerebrale, insuficiența venoasă cronică.

Studiile clinice au furnizat dovezi cu privire la rolul direct al obezității în patogenia diabetului zaharat, 80% dintre pacienții cu DZ tip 2 sunt obezi sau supraponderali. Complicațiile respiratorii sunt: sindrom de apnee în somn, disfuncție ventilatorie mixtă, insuficiență respiratorie. Complicațiile osteo-articulare sunt: gonartroza, coxartroza.

Alte complicații: stări depresive, tulburări menstruale, fertiliate redusă, hipotiroidism. Scăderea ponderală este contraindicată în următoarele situații: perioada de lactație și sarcină, anorexia nervoasă, depresia, hepatită cronică activă, ulcerul gastroduodenal în puseu dureros, tuberculoza activă, nefropatiile cronice, sindromul de malabsorbție, colestaza, greutatea ciclică”, arată medicul. 

Vezi și: Numărul ”magic” pentru mestecatul mâncării. Medic: Cu cât mestecaţi mai mult un aliment, cu atât acesta se digeră mai uşor

Tratamentul obezității

Un regim alimentar sănătos, mișcarea sunt doar două din metodele de tratament. În alte cazuri se poate apela la chirurgia bariatrică. 

”Mijloacele de tratament pentru obezitate sunt legate de regimul alimentar, exercițiul fizic, modificarea comportamentului alimentar, farmacoterapie, tratamenul chirugical. Substanțele antiobezitate pot fi prescrise însă numai de către medicul specialist.

Chirurgia bariatrică şi metabolică este cea mai eficientă metodă de tratare a obezității. Aceasta are ca scop atât pierderea în greutate, cât şi remisia, până la vindecare, a comorbidităţilor, în special a DZ tip 2, diminuând riscurile grave ale altor afecţiuni medicale asociate. Obezitatea este o boală cu prognostic rezervat. Morbiditatea asociată, scurtarea duratei de viaţă şi mortalitatea sunt corelate cu gradul excesului ponderal”, arată dr. Natalia Horobeț - Rahota.

Vezi și: Fibromul uterin, cauze, simptome și tratament. Netratat poate duce la complicații

Imunitatea pacientului obez și impactul chirurgiei metabolice. Copăescu: Nu trebuie operat și lăsat să slăbească singur

Prof. dr. Cătălin Copăescu, specialist în chirurgie bariatrică și metabolică, a explicat pașii care trebuie făcuți în cazul pacientul obez supus unei astfel de intervenții.

”Dacă ne uităm doar câteva luni în urmă, vom constata ce impact major a avut pandemia Covid asupra pacienților cu obezitate și pentru ei, tocmai caracteristicile specifice obezității au făcut diferența, adică sindromul proinflamator, imunitatea afectată înainte de a slăbi și i-au găsit nepregătiți, nu aveau cum să slăbească atunci când a venit pandemia, sindromul pro-coagulant, în mod particular pentru Sars Cov 2, și în acest context, un pacient cu obezitate, care are și o problemă respiratorie restrictivă și de fond, și de oxigenare tisulară inadecvată nu putea să facă față altfel decât prost unei astfel de încercări”, a explicat prof. dr. Cătălin Copăescu, în exclusivitate pentru Academia de Sănătate, cu privire la scăderea imunității în cazul pacienților obezi.

”Însă, imediat după intervenția chirurgicală, ca în fapt, după orice act anestezico-agresiv îndreptat organismului, observăm în primele luni o scădere de imunitate. Pentru că pacienții mănâncă mai puțin, pentru că ei trebuie să vindece acolo unde am operat, se instalează niște dezechilibre de criză, în organism, care este nevoit să consume din rezervele acumulate în timp, și asta se întâmplă mai ales dacă pacienții sunt excluși dintr-un program coerent de urmărire după chirurgia bariatrică. Știind asta, niciun pacient nu ar trebui să fie operat și abandonat, lăsat acasă singur să slăbească.

De 30 de ani spunem asta, iar asta s-a statuat la nivel internațional: să existe program de chirurgie bariatrică și metabolică care să investigheze exhaustiv pacientul, înainte de operație, să identifice orice patologie asociată evidenței macroscopice, se vede că are niște probleme de greutate, dar el poate ascunde multe patologii, inclusiv cele neoplazice, apoi să se identifice cea mai bună soluție, având mai multe variante tehnice, și mai departe să fie urmăriți în evoluția lor post operatorie pentru că vor avea nevoie de suplimente vitaminice, minerale, proteinice”,  a mai spus medicul.

Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel