Protest spontan la Spitalul de Psihiatrie Cavnic, Maramureș

Angela Sabău |
Data publicării:
Protest la Spitalul de Psihiatrie din Cavnic, Maramureș
Protest la Spitalul de Psihiatrie din Cavnic, Maramureș

Un protest spontan a avut loc azi, la Spitalul de Psihiatrie din Cavnic, Maramureș. Angajații spitalului au o serie de revendicări.

Un protest spontan a avut loc azi, la Spitalul de Psihiatrie din Cavnic, Maramureș. Angajații spitalului sunt nemulțumiți de faptul că n use mai fac angajări, conform organigramei. De asemenea, revendică plata normelor de hrană care nu s-a respectat de șase luni, plata la timp a voucherelor de vacanță și eliminarea discriminărilor salariale.

Mihaela Ardelean, președintele sindicatului „Sanitas” Cavnic, a declarat: „De șase luni nu ni s-au dat banii de hrană. Banii de la CAS pe influențe nu au venit. Spitalul, suportând creșterile salariale, s-a înglodat în datorii și n-a mai putut plăti norma de hrană.  Apoi, noi am intentat proces în instanță pentru neplata voucherelor de vacanță pe anul 2018 și am câștigat. Acum dăm din nou în instanță pentru neplata voucherelor de vacanță pe anul 2019.”

De asemenea, ea a menționat că se lucreazxă foarte mult din cauza lipsei de personal. „Eu fac norma a trei asistente medicale: internare continuă, internări de zi și urgențe. Dacă intervine o urgență, trebuie să las secția descoperită 2-3 ore. Este vorba despre 27 de pacienți care rămân în grija infirmierei. Suntem epuizate. Vă gândiți că lucrăm cu oameni care au probleme speciale. În plus, din puținele asistente care suntem (în prezent, 5 la număr, din 12), unele pleacă pe concedii medicale, de odihnă, de maternitate. De la prea mult stres, ne îmbolnăvim”, a mai explicat ea.

Pe de altă parte, discriminările salariale sunt o altă problemă care i-a făcut pe angajați să protesteze, arătând că unele salarii sunt subdoimensionate nejustificat. „Psiholoaga spitalului are jumătatea din salariului asistentei șefe, iar asistenta de farmacie are salariul mai mare decât al farmacistei. Sunt inechități salariale. Cerem Ministerului Sănătății să observe aceste disfuncționalități, CAS -ului să respecte legea și să plătească, DSP –ului, să ne ajute”, a mai declarat liderul sindical.

Primarul orașului Cavnic, prezent la protest alăpturi de angajații spiutalului. „Toată lumea trebuie, în schimb, să înțeleagă că, deși spitalul aparține de Consiliul local Cavnic, nu există nici un temei legal, nici fonduri pentru a se asigura aceste diferențe de bani, pentru care CAS Maramureș nu le pune la dispoziție și nu știm de ce. Bineînțeles că oamenii știu că au anumite drepturi care li se cuvin și , evident, sunt revoltați. Consider că trebuie să existe o soluție ca personalul medical să fie plătit, pentru că, din păcate, în ultima perioadă s-au dat niște legi care nu au sustenabilitate și nu suntem informați de unde se vor asigura acești bani. Spitalul este în subordinea Consiliului local. Pe partea de salarizare însă este atributul CAS să asigure diferența de plată, prin contractul ce-l are cu spitalul.

Managerul interimar al Spitalului de Psihiatrie din Cavnic, Marius Mărginean, a subliniat că în viitorul apropiat se vor face angajări pe posturile de brancardieri, infirmiere și asistente medicale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel