România, exportator de cadre medicale. Pregătim cei mai mulți medici, dar avem deficit major în spitale. Cheltuim 572 euro/locuitor, dar media e de 1010 euro: Am trecut prima criză, una de suflet

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
romania exporta cadre medicale - FOTO: Freepik
romania exporta cadre medicale - FOTO: Freepik

România exportă cadre medicale. În ultimii ani s-a înregistrat o plecare semnificativă a personalului medical format la noi în țară. 

România exportă cadre medicale peste hotare. În ceea ce privește numărul medicilor care activează în România, acesta este destul de scăzut, comparativ cu țările europene. La nivelul anului 2020, în sistemul sanitar din România lucrau peste 350 de mii de persoane, reprezentând aproximativ 6,6% din totalul salariaţilor.

România pregătește cadre medicale pentru export

România pregătește cadrele medicale pentru export. Conf. dr. Diana Loreta Păun a menționat că acum 7 ani, țara noastră s-a confruntat cu un exod al cadrelor medicale. 

”Forța de muncă în sănătate, provocările legate de lucrătorii din zona medicală au reprezentat subiectul primului eveniment pe care Administrația Prezidențială l-a organizat la Palatul Cotroceni în anul 2015. Porneam atunci de la premisa că România este țara care pregătește cei mai mulți absolvenți de medicină și, cu toate acestea, se confruntă cu un deficit major de personal atât în zona medicilor, cât și în zona personalului mediu. 

Motivația principală fiind migrația forței de muncă, acel brain-drain cu care ne-am confruntat după intrarea României în Uniunea Europeană și poate că ar util de știut dacă la acest moment, acest fenomen se menține la aceeași intesitate, având în vedere că sistemul medical românesc a făcut progrese remarcabile în ultimii ani, atât din perspectiva creșterilor salariale, cât și al investiției în infrastructura de sănătate. 

Vezi și: Medicii, doborâți de burn-out. Păun: Să-l privim pe medic ca pe un om! Sunt sacrificii, nu există timp liber, telefonul sună permanent, pacienţii te solicită la orice oră din zi şi din noapte

Pandemia de COVID-19 ne-a pus în fața unei situații unice și trebuie să recunoaștem că România a reușit să treacă cu bine peste valuri pandemice succesive, acest lucru datorându-se, în primul rând, modului în care au reacționat lucrătorii din sănătate. Aceasta s-a făcut cu un preț, cel al burn-out-ului, al stresului, al oboselii, suferinței, iar de multe ori, colegii noștri au plătit în vieți umane și nu trebuie să uităm acest lucru. 

Din păcate, se pare că, în continuare, ne confruntăm cu crize la fel de importante, cu criza economică, criza umanitară declanșată de agresiunea Rusă în Ucraina și sistemul sanitar este în fața unor noi provocări, iar personalul sanitar trebuie să răspundă unor provocări deosebite. 

Ar trebui să valorificăm lecțiile învățate în pandemie, pe lângă aspectele legate de necesitatea unei pregătiri corespunzătoare în fața unei situații de criză, trebuie să ne gândim că în pandemie au fost cel puțin două elemente care ne-au ajutat să trecem mai ușor peste criză. 

Prima criză este una de suflet. Este lecția solidarității. Să nu uităm că atunci când statele europene cu sisteme medicale mult mai performante decât cel al României au trecut prin situații critice, dramatice, România a sărit în ajutor cu echipe medicale, voluntari care au plecat să îi ajute pe colegii din Italia, Republica Moldova și chiar Statele Unite ale Americii, cu echipamente, cu ceea ce putem să ajutăm la momentul respectiv.  În valul al patrulea, România a primit ajutor”, a declarat  conf. dr. Diana Păun, consilierul prezidențial, în cadrul Aspen Healthcare Summit 2022.

Vezi și: Substanța care dizolvă cheagul de sânge și te salvează de AVC. Pandrea: Se recomandă în primele 4 ore de la debutul simptomelor. Pe vremuri depindea de baftă, de destin

Situație ameliorată

Prof. dr. Cristian Vlădescu a precizat că în ultimii ani numărul cadrelor medicale din țară a crescut, dar chiar și așa există probleme în zonele rurale și în zonele urbane mici. 

”În ultimii ani a crescut numărul medicilor practicanți în România, cu drept de liberă practică. Dacă în urmă cu 10 ani, în 2011 erau 211,3 medici la 100.000 de locuitori, în 2019 sunt 326,7 medici cu liberă practică la suta de mii de locuitori, o creștere cu 50%. În ceea ce privește asistentele medicale și moașe creșterea e de la 571 la 775, din nou o creșetere cu aproape 50%. 

Ceea ce este mai puțin îmbucurător și dă impresia unui acut deficit de muncă este distribuția acestui personal cu o mare diferență rural/urban și mai ales urbanul mare și centrele universitare. Cam 50% din numărul total al medicilor sunt cantonați în centrele universitare cu facultăți. Cam opt din județele din România au 50% din medicii practicieni din România. 

În ceea ce privește serviciile spitalicești, România cheltuie 572 de euro/locuitor pentru servicii spitalicești, iar media europeană este de 1010 euro, 55% din media europeană ceea ce poate părea puțin, dar dacă ne uităm la cât cheltuie pentru prevenție și anume 20 de euro vs. 102 euro media europeană este un procent de 20%. 

În ceea ce privește îngrijirile de lungă durată, România cheltuie 73 de euro și 617 Uniunea Europeană. În ceea ce privește ambulatoriul de specialitate 243 vs 1422, din noul, mult mai puțin decât media europeană”, a precizat prof. dr. Cristian Vlădescu. 

Vezi și: AVC, cauze și simptome. Care e diferența dintre AVC hemoragic și AVC ischemic. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu Stela Popescu

Medicii de familie, baza

Radu Rășinar, CEO Astra Zeneca, a subliniat importanța pe care medicii de familie o au în sistemul medical. 

”Medicii de familie reprezintă ca număr și acoperire al pacienților, contingentul cel mai important. Am făcut un studiu să vedem cât acest segment de medici este utilizat în economie și să fie evident că în 3-5 ani de acum încolo, medicii de familie vor ocupa un loc mai important în economia sistemului de sănătate. În ultimii ani, rolul lor a crescut semnificativ și își doresc acest lucru să se întâmple, în condițiile unei remunerații eficiente. 

Medicul de familie se duce înapoi la inovație. Fiecare lucru pe care putem să îl învățăm, să îl adopte sistemul de sănătate este în așa fel încât intervențiile lor să devină mai puțin birocratice, mai eficiente, mai țintite, mai devreme în prevenție în așa fel încât timpul lor să fie folosit la maxim cu și pentru pacienți. E un deziderat strategic”,

Vezi mai multe în VIDEO:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel