Stați la gura sobei? Nu e tocmai cea mai bună idee

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Statul la gura sobei înseamnă expunere la particule poluante
Statul la gura sobei înseamnă expunere la particule poluante

Iarna, când stați la gura sobei, mirosul de lemn ars vă trezește nostalgii din copilărie? Nu e așa de sănătos pe cât ați putea crede! Un nou studiu arată că în casele vechi, cu camere mici și aerisire proastă, încălzirea cu sobe pe lemn și aprinderea lumănârilor, fie și pentru câteva ore, expun locatarii la poluanți atmosferici.

Într-un studiu privind calitatea aerului din interiorul locuințelor efectuat într-o suburbie a orașului Kuopio, Finlanda, arderea lemnului în sobe și a lumânărilor, timp de câteva ore pe zi, a crescut expunerea la particule potențial periculoase care poluează aerul. Au fost observate și asociațiile dintre poluanții atmosferici din interiorul clădirilor și ventilația sau gătitul în clădiri.

Studiul, care a durat șase luni, în perioada iarnă-primăvară, a avut drept scop identificarea și cuantificarea factorilor care determină expunerea personală zilnică și nivelurile din interiorul caselor ale particulelor fine (PM2,5, diametru

Mai mult, factorii determinanți ai concentrației de ozon din interior (O3) au fost examinați.

Studiul a constatat că nivelurile locale din aer liber ale unor poluanți și ale ozonului au fost cei mai importanți determinanți ai nivelurilor din interiorul casei ale acelorași poluanți atmosferici.

Expunerea cronică la particule de funingine

Practic, se arată că statul la gura sobei ne poate afecta sănătatea, prin expunerea la poluanți atmosferici potențial periculoși.

„Arderea amplă a lemnului în încălzitoarele de cameră la dimensiuni reduse și sobele de saună ar putea crește expunerile cronice la particulele care conțin cantități substanțiale de funingine și compuși organici periculoși, cum ar fi hidrocarburile organice policiclice. Această expunere nu se produce numai când stăm afară, în aer liber, ci și în interiorul casei, datorită trecerii efective a particulelor mici prin scutul clădirii", au notat autorii.

„O parte din emisiile care se adaugă la acest tip de expunere periculoasă în rândul locuitorilor, incluzând și grupurile de populație susceptibile, provine direct din utilizarea personală a unui încălzitor de cameră cu ardere de foc sau a unei sobe de saună. Ventilația naturală insuficientă din casele vechi ridică și mai mult nivelul particulelor periculoase".

Studiul, integral (open acces), poate fi găsit AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel