Statul pe toaletă, riscuri. Cât timp este indicat să petreci la baie și ce se poate întâmpla dacă stai prea mult

Monika Baciu |
Data publicării:
statul pe toaleta - FOTO: Freepik@gpointstudio@vadi_fuoco@pressfoto
statul pe toaleta - FOTO: Freepik@gpointstudio@vadi_fuoco@pressfoto

Statul pe toaletă poate fi riscant pentru sănătate. Află cât de dăunător este timpul îndelungat petrecut la toaletă. 

Statul pe toaletă poate să îți afecteze sănătatea. Statul îndelungat la toaletă poate provoca anumite probleme. Specialiștii au stabilit și un timp optim pe care ar trebui să îl petreci la baie. 

Mulți dintre noi petrecem mai mult timp la toaletă, nu din cauza constipației, ci pentru că suntem ocupați să navigăm prin telefon, să jucăm jocuri sau să citim cărți. Toaletele au devenit acum ca singurul loc în care ajungi să te desprinzi de agitația vieții și să poți sta pe toaletă și să faci orice simți, fără nicio întrerupere.

Dar când devine statul pe toaletă riscant

Potrivit specialiștilor, dacă vă forțați în timp ce stați pe toaletă, mai ales atunci când sunteți constipați riscați să aveți probleme de sănătate.

Satish S.C. Rao, MD, Ph.D., director de neurogastroenterologie și motilitate la Colegiul Medical din Georgia, de la Universitatea Augusta, susține că o perioadă scurtă de timp petrecută la toaletă nu implică riscuri. Problemele apar atunci când vă forțați.

Vezi și: Obiceiul care ne atacă creierul. Îl îngroapă. Afectează pe toată lumea și generează anxietate și stres

"Dacă ai de gând doar să stai acolo, și este un moment bun pentru tine de a prinde din urmă ultimele știri, nu cred că, în sine, este dăunător. Atunci când vorbim de efort și încordare apar problemele", susține specialistul, potrivit Fatherly.

 Problema cu încordarea excesivă este că, în timp, slăbește nervii și mușchii zonei pelvine.

"În zona pelvină, nervii se împletesc de fapt cu mușchiul. "Când aveți acest tip de aranjament și mișcați excesiv mușchiul în mod repetat, atunci nervul este supus unor traume nervoase repetate", spune Rao.

Vezi și: Culoarea pereților, efect asupra sănătății. Cum să îți zugrăvești pereții în funcție de încăpere. Care este cea mai dăunătoare culoare

Ce înseamnă încordare excesivă

Prin urmare, este important să înțelegem ce înseamnă de fapt încordarea excesivă. Rao spune că o mișcare intestinală normală ar trebui să însemne circa 5 minute de efort minim. Problemele încep să apară odată ce o persoană depune un efort timp de 10 minute sau mai mult.

Mai subtil, există și riscul ca organismul tău să înceapă să ignore propriile semnale. Peristaltismul este numele contracțiilor progresive care mișcă scaunul prin intestin până la rect. Dar statul pe toaletă pentru perioade lungi de timp fără a face nimic poate împiedica acest proces, notează Washington Post.

"În general, nu ar trebui să petrecem mai mult de aproximativ 10 minute la toaletă", a declarat Dr. Roshini Raj, un gastroenterolog de la NYU Langone, și autorul "Gut Renovare", o carte despre sănătatea digestivă. 

Prolapsul rectal intern, ce este

Unul dintre cele mai grave scenarii de încordare excesivă se numește prolaps rectal intern, spune Rao. Aceasta este o afecțiune în care căptușeala rectului iese, de fapt, prin anus. Și pentru că cei doi centimetri mai mici ai mucoasei rectale sunt incredibil de sensibili, atingerea acesteia vă poate oferi o senzație constantă de urgență, ducând la mai multă încordare.

Vezi și: Atacul de cord, semnul din talpă la care să fii atent. Medic: Există ceva diabolic

Cât timp ar trebui să petrecem la toaletă

Potrivit experților, nu ar trebui să petrecem mai mult de 10 minute la toaletă. Un timp mai îndelungat petrecut la toaletă crește riscul apariției hemoroizilor și  la apariția vaselor de sânge proeminente în jurul anusului, notează Times of India.

Potrivit experților medicali, nimeni nu ar trebui să petreacă mai mult de 10 minute în toaletă. De fapt, cu cât mai puțin, cu atât mai bine.

Germeni. Pentru început, dacă petreceți prea mult timp în toaletă cu telefonul, acesta devine susceptibil să capteze mulți germeni. De fapt, o cercetare recentă a arătat că 1 din 6 telefoane au, de fapt, urme de materii fecale pe suprafața lor - fără ca persoana să își dea seama.

Poate duce la hemoroizi. Un alt motiv pentru care ar trebui să limitezi timpul pe care îl petreci la toaletă este acela că statul prea mult timp poate duce la apariția hemoroizilor și a vaselor de sânge proeminente în jurul anusului. 

Probleme în mișcarea intestinală. De asemenea, dacă motivul real din spatele petrecerii prea mult timp pe toaletă este legat mișcarea intestinală întărită, chiar și atunci trebuie să vă limitați timpul de presare a venelor din rect, notează Pulse.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
NoMy - smt4.3.1
pixel