Toți copiii cu malformații cardiace, operabili în România. Alexandru Rafila: Pregătirea este foarte complexă

Sonia Baciu |
Data publicării:
toti copiii cu malformatii cardiace. FOTO: Freepik
toti copiii cu malformatii cardiace. FOTO: Freepik

Anual, în România se nasc peste 1.000 de copii cu malformații cardiace, iar pentru 800 dintre ei intervențiile se realizează în țară. 

Anual, în România se nasc peste 1.000 de copiii cu malformații cardiace, iar dintre aceștia 600 sunt operați în România, prin proceduri chirurgicale, iar alții 200 cu ajutorul procedurilor intervenționale. Aceste operații se realizează la centrele din Târgu Mureș, București, Cluj, Timișoara și Iași.

”Circa 100-120 merg la tratament în străinătate și mă refer în special la cei la care există o urgență majoră pentru care nu se poate face, deocamdată, intervenție în România. Iar mortalitatea generală la aceste 800 de cazuri care sunt operate sau se face terapia intervențională este sub 5% față de o mortalitatea de 6-7%, la nivel mondial”, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, în cadrul unei conferințe de presă, la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii ”Marie Sklodowska Curie” din Bucureşti.

Potrivit ministrului Rafila, în străinătate pleacă doar cazurile grave, iar costurile sunt decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, prin formularul E112, care ”este rapid certificat de un șef de secție și de un manager de spital că aceea intervenție dedicată nu se poate efectua în România și lucrurile se întâmplă rapid”, a mai spus Alexandru Rafila subliniind că aceste intervenții sau tratamente trebuie să fie recunoscute la nivel internațional și nu se fac în România, iar atunci CNAS decontează.

”Accesul la servicii de sănătate, în special pentru copii, este esențial, influențează scăderea mortalității infantile, dar pregătirea este foarte complexă.

Ne dorim să găsim cele mai bune soluții încât să-i păstrăm în sistemul public și să rezolvăm problemele de sănătate ale oamenilor”, a mai spus Alexandru Rafila, subliniind importanța dezvoltării chirurgiei cardiace pediatrice și al anesteziei și terapiei intensive dedicate acestei patologii.

De asemenea, ministrul Rafila a menționat că ceea ce s-a reușit la Spitalul ”Marie Curie”, printr-un parteneriat, ce durează de 10 ani, cu Organizația San Donato din Italia, au rezultat două categorii de activități.

”În primul rând este activitatea legată de chirurgia cardiovasculară pediatrică cu cele două laturi, intervențiile de tip chirurgical și de tip intervențional, și poate, cel puțin la fel de importantă este crearea unei școli la nivel național și prin contribuția specialiștilor de la San Donato, în special, și a colegilor din România s-a făcut pregătirea a peste 140 de specialiști, în România și în Italia.

Noi am susținut la Ministerul Sănătății acest program, iar acești specialiști sunt din diverse categorii, e vorba de medici chirurgi cardiovasculari, anestezie terapie intensivă, dar și asistenți medicali sau personal de altă specialitate. (...)

Mă bucur că am reușit să dezvoltăm la București acest centru, care se ocupă și de dezvoltarea în celelalte centre din țară.

Scopul este să devenim sustenabili și toți copiii din România, care au malformații cardiace și care au nevoie de intervenție să beneficieze de ele, pe de o parte în România, și pe de altă parte, cât mai aproape de domiciliul lor. Acestă distribuție regională este extrem de importantă”, a mai spus ministrul Alexandru Rafila.

”Trebuiau transferați în străinătate, altfel mureau”

La începutul parteneriatului cu cei de la Clinica din San Donato, situația chirurgiei cardiovasculare pediatrice era una una deficitară în privința personalului medical.

”În 2011, am venit aici și ne-am început această aventură, văzând că o sală de operație impecabilă, foarte bună, realizată de Inima copiilor,  și 6 paturi de terapie intensivă și 10 paturi-compartimente de cardiochirurgie. Era zero personal. (...) Cardiochirurgia pediatrică nu este un lucru simplu. Un cardio-chirurg pediatru, ca să fie pregătit, trebuie să aibă cel puțin 5-10 ani ca să poată face toate tipurile de intervenție și trebuie să fie de la început un chirurg talentat.

Când am venit aici am găsit un singur om care a crezut în noi și a venit la noi și a început să lucrezi. Toți ceilalți au avut frica de a începe această aventură. (...) Greu am găsit un anestezist care să vrea să facă anestezie de chirurgie cardiacă pediatrică. Lucrurile nu sunt așa de facile.

Acum, toată echipa de la terapie intensivă este formată în Spitalul Marie Curie și la San Donato”, a spus medicul Tammam Youssef de la clinica din San Donato, cel care a ajutat la perfecționarea medicilor români.

Totodată, acesta a subliniat că programul de perfecționare este unul național, iar acest lucru permis ca medicii români să participe la misiunile pe care cei de la Clinica San Donato le făceau în România. Iar dacă la început intervențiile se făceau în majoritar prin intermediu acelor misiuni medicale, în 2021 ”am ajuns într-un program continuu în care avem mereu paturile pline, mereu avem pacienți și nu mai sunt misiuni”, a mai spus dr. Youssef, subliniind că de la începutul prezenței sale în România au fost realizate ”1.148 de operații la Marie Curie, cu 14-15% urgențe neonatale. Acești copii trebuiau să fie transferați în străinătate, altfel mureau”, a mai spus medicul Tammam Youssef.

Vezi și: Manevra Heimlich: cum se face. Ciuhodaru: Creierul începe să se degradeze la 1 minut. La 3 minute leziuni ireversibile, la 5 moarte cerebrală, la 15 moarte

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel