Vaccinul COVID-19 de la Pfizer, aprobat pentru copiii între 12 și 15 ani. ANUNȚUL EMA

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Vaccin COVID-19 de la Pfizer și BioNTech. Foto: Pixabay
Vaccin COVID-19 de la Pfizer și BioNTech. Foto: Pixabay

Comitetul pentru medicamente umane (CHMP) al EMA a recomandat acordarea unei extinderi a indicației pentru vaccinul COVID-19 Comirnaty produs de Pfizer și BioNTech pentru a include utilizarea la copii cu vârsta cuprinsă între 12 și 15 ani.

Comirnaty este un vaccin pentru prevenirea COVID-19 produs de Pfizer și BioNTech. Conține o moleculă numită ARN mesager (ARNm) cu instrucțiuni pentru producerea unei proteine, cunoscută sub numele de proteină spike, prezentă în mod natural în SARS-CoV-2, virusul care provoacă COVID-19. Vaccinul funcționează pregătind corpul să se apere împotriva SARS-CoV-2.

Utilizarea vaccinului Comirnaty la copiii de la 12 la 15 ani va fi aceeași ca și la persoanele cu vârsta de 16 ani și peste. Se administrează ca două injecții în mușchii brațului superior, la distanță de trei săptămâni, a anunțat Comitetul pentru medicamente umane (CHMP) al EMA, într-un comunicat. 

Cum s-a stabilit eficiența vaccinului

Efectele vaccinului Comirnaty la copii au fost investigate la 2.260 de copii cu vârsta cuprinsă între 12 și 15 ani. Acest studiu a fost realizat în conformitate cu planul de investigații pediatrice (PIP) al Comirnaty, care a fost agreat de Comitetul Pediatric (PDCO) al EMA.

Studiul în cauză a arătat că răspunsul imun la Comirnaty în acest grup a fost comparabil cu răspunsul imun în grupa de vârstă 16-25 de ani (măsurat prin nivelul anticorpilor împotriva SARS-CoV-2). Eficacitatea vaccinului COVID-19 Comirnaty a fost calculată la aproape 2.000 de copii cu vârsta cuprinsă între 12 și 15 ani care nu aveau semne de infecție anterioară. Aceștia au primit fie vaccinul, fie un placebo (o injecție fictivă), fără a ști care a fost administrat. Din cei 1.005 de copii care au primit vaccinul, niciunul nu a dezvoltat COVID-19 comparativ cu 16 copii din cei 978 care au primit injecția falsă. Aceasta înseamnă că, în acest studiu, vaccinul a fost 100% eficient în prevenirea COVID-19 (deși rata reală ar putea fi între 75% și 100%).

Comitetul pentru medicamente umane (CHMP) al EMA arată și că cele mai frecvente reacții adverse la copiii cu vârsta cuprinsă între 12 și 15 ani sunt similare cu cele la persoanele cu vârsta de 16 ani și peste. Acestea includ durere la locul injectării, oboseală, cefalee, dureri musculare și articulare, frisoane și febră.

Aceste efecte sunt de obicei ușoare sau moderate și se îmbunătățesc în câteva zile de la vaccinare.

CHMP a concluzionat că beneficiile Comirnaty în această grupă de vârstă sunt mai mari decât riscurile.

CHMP a menționat în comunicat și că, din cauza numărului limitat de copii incluși în studiu, studiul nu ar fi putut detecta efecte secundare rare. Comitetul a menționat, de asemenea, că PRAC, comitetul de siguranță al EMA, evaluează în prezent cazuri foarte rare de miocardită (inflamație a mușchiului cardiac) și pericardită (inflamație a membranei din jurul inimii) care au apărut după vaccinarea cu Comirnaty, în principal la persoanele cu vârsta sub 30 de ani. În prezent, nu există niciun indiciu că aceste cazuri se datorează vaccinului, iar EMA monitorizează îndeaproape această problemă.

În ciuda acestei incertitudini, CHMP a considerat că beneficiile Comirnaty la copiii cu vârsta cuprinsă între 12 și 15 ani depășesc riscurile, în special la copiii cu afecțiuni care cresc riscul de COVID-19 sever.

Siguranța și eficacitatea vaccinului atât la copii, cât și la adulți vor continua să fie monitorizate îndeaproape, deoarece acesta este utilizat în campaniile de vaccinare din toate statele membre, prin intermediul sistemului de farmacovigilență al UE și a studiilor în curs și suplimentare efectuate de companie și de autoritățile europene, se mai arată în document. 

Cum funcționează Comirnaty

Comirnaty funcționează pregătind corpul să se apere împotriva COVID-19. Conține o moleculă numită ARN mesager (ARNm) care are instrucțiuni pentru fabricarea proteinei spike. Aceasta este o proteină de pe suprafața virusului SARS-CoV-2 de care virusul are nevoie pentru a intra în celulele corpului.

Când unei persoane i se administrează vaccinul, unele dintre celulele sale vor citi instrucțiunile ARNm și vor produce temporar proteina spike. Sistemul imunitar al persoanei va recunoaște apoi această proteină ca fiind străină și va produce anticorpi și va activa celulele T (globule albe din sânge) pentru a o ataca.

Dacă, mai târziu, persoana intră în contact cu virusul SARS-CoV-2, sistemul său imunitar îl va recunoaște și va fi gata să apere corpul împotriva acestuia.

Particulele ARNm din vaccin nu rămâne în organism, dar este defalcat la scurt timp după vaccinare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel