Vitamina D: dozele prea mari, periculoase pentru oase

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
pastile
pastile

Vitamina D, ca orice lucru bun, spun cercetătorii, poate face și rău dacă e luată după ureche sau dacă dozele sunt mult prea mari față de necesarul zilnic al organismului. Un nou studiu arată că dozele mari de vitamina D nu mai sunt benefice pentru oase, ci din contra, duc la scăderea densității osoase.

Când pielea este expusă la lumina soarelui, aceasta produce natural vitamina D, care este necesară corpului nostru pentru a absorbi calciul și pentru a ne face oasele puternice și sănătoase. Odată cu expunerea pielii, în costum de baie, este nevoie de aproximativ 10-15 minute de expunere la soare în timpul verii pentru a genera toată vitamina D de care corpul tău are nevoie pentru toată ziua. Din păcate, pentru canadieni, spre exemplu, expunerea la soare este diminuată în lunile lungi de iarnă. De asta, ei au nevoie de suplimente cu vitamina D.

Vitamina D, cantități recomandate pentru canadieni

Pentru adulții normali, sănătoși, Health Canada recomandă un aport zilnic total de 600 de unități internaționale (UI) până la vârsta de 70 de ani și de 800 UI după vârsta de 70 de ani. Alte surse, precum Osteoporoza Canada, sugerează adulților cu risc de osteoporoză, o afecțiune caracterizată prin pierderea d emasă osoasă, ar trebui să ia între 400 - 2.000 UI de vitamina D. Cu toate acestea, unele persoane pot lua de până la 20 de ori mai mult decât doza zilnică recomandată pentru a preveni sau trata o varietate de afecțiuni medicale care ar putea fi legate de faptul că nu au suficientă vitamina D, arată cercetătorii de la Universitatea din Calgary. Deci, care este doza corectă? Și, cât este prea mult?

„Deși vitamina D ar putea fi implicată în reglarea multor sisteme ale organismului, scheletul este cel mai clar afectat de deficiența de vitamina D", spune Dr. David Hanley, endocrinolog la Cumming School of Medicine (CSM), parte a Universității din Calgary, și unul dintre principalii investigatori ai studiului pe care-l prezentăm astăzi. „Recomandările actuale de la Health Canada au fost stabilite pentru a preveni bolile osoase cauzate de deficiența de vitamina D pentru marea majoritate a canadienilor sănătoși. Dar a fost mai dificil să stabilim clar doza optimă de vitamina D. Când am conceput acest studiu, ne-am întrebat dacă mai ai aceleași beneficii atunci când iei o doză mai mare".

Dozele analizate în studiu

Un studiu de trei ani realizat de cercetătorii de la Cumming School of Medicine's McCaig Institute for Bone and Joint Health, publicat în Jurnalul Asociației Medicale Americane (JAMA), a arătat că nu există niciun beneficiu în a lua doze mari de vitamina D. Studiul a urmat 300 voluntarii cu vârste cuprinse între 55 și 70 de ani, dintr-un studiu clinic randomizat dublu-orb, pentru a testa ipoteza că, pe măsură ce crești doza de vitamina D, ar exista o creștere a densității și a forței osoase legate de aceste valori. O treime dintre participanții la studiu au luat zilnic 400 UI de vitamina D, o treime a primit 4.000 UI pe zi, iar o treime a primit 10.000 UI pe zi.

Subiecților le-au fost măsurate atât densitatea osoasă cât și rezistența osoasă folosind un CT de înaltă rezoluție a osului la încheietura mâinii și a gleznei, numită XtremeCT, folosită doar pentru cercetare. XtremeCT-ul de la Institutul McCaig, este primul de acest fel din lume și permite cercetătorilor să privească microarhitectura osoasă în detalii nemaivăzute până acum. De asemenea, a fost obținută densitatea osoasă standard cu raze X (DXA). Participanții au făcut CT la începutul studiului și la 6, 12, 24 și 36 de luni.

Pentru a evalua nivelul de vitamina D și calciu, cercetătorii au colectat, de asemenea, probe de sânge în condiții de repaus la începutul studiului și la 3, 6, 12, 18, 24, 30 și 36 de luni, precum și analize de urină anual.

Densitatea mineralelor osoase (BMD) este determinată prin măsurarea cantității de calciu și a altor minerale dintr-un segment de os definit. Cu cât densitatea osoasă este mai mică, cu atât este mai mare riscul de fractură.

Adulții pierd lent BMD odată cu înaintarea în vârstă, iar rezultatele DXA au arătat o scădere modestă a BMD pe durata studiului, fără a fi detectate diferențe între cele trei grupuri. Cu toate acestea, măsurarea mai sensibilă a BMD cu XtremeCT de înaltă rezoluție a arătat diferențe semnificative în pierderea osoasă între cele trei niveluri de doză.

Efect exact invers decât cel scontat

BMD-ul total a scăzut în perioada de trei ani cu 1,4 la sută în grupul de 400 UI, 2,6 în grupul de 4 000 UI și 3,6 în grupul de 10 000 UI. Concluzia a fost că, contrar celor prevăzute, suplimentarea cu vitamina D în doze mai mari decât cele recomandate de Health Canada sau Osteoporoza Canada nu a fost asociată cu o creștere a densității osoase sau a forței osoase. În schimb, XtremeCT a detectat o scădere legată de doză a densității osoase, cea mai mare scădere apărând în grupul de 10.000 UI pe zi. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina dacă dozele mari pot compromite de fapt sănătatea oaselor.

„Nu am fost surprinși că folosind DXA nu am găsit nicio diferență între grupurile de tratament, în timp ce cu XtremeCT, cea mai recentă tehnologie de imagistică osoasă, am putut găsi modificări dependente de doză pe parcursul celor trei ani. Cu toate acestea, am fost surprinși să găsim că în loc de o creștere osoasă la doze mai mari de vitamina D, grupul cu cea mai mare doză a pierdut masa osoasă cel mai rapid", spune Steve Boyd, profesor la Cumming School of Medicine și unul dintre principalii investigatori ai studiului. „Acea cantitate de pierdere osoasă înregistrate la doze de 10.000 UI zilnic nu este suficientă pentru a risca o fractură pe o perioadă de trei ani, dar descoperirile noastre sugerează că pentru adulții sănătoși, dozele de vitamina D la niveluri recomandate de Osteoporoza Canada (adică 400-2000 UI zilnic, n.r.) sunt adecvate pentru sănătatea oaselor. "

Efecte secundare

Un rezultat secundar al studiului a indicat o potențială preocupare a siguranței cu administrarea unor doze ridicate de vitamina D. Deși au existat incidente în toate cele trei grupuri ale studiului, cercetătorii au descoperit că participanții repartizați să primească doze mai mari de suplimente zilnice de vitamina D (4000 UI și 10.000 UI) pe parcursul celor trei ani au avut o probabilitate mai mare de a dezvolta hipercalciurie (niveluri crescute de calciu în urină), comparativ cu cei care primeau o doză zilnică mai mică. Hipercalciurie nu este neobișnuită în populația generală, dar este asociată cu un risc crescut de pietre la rinichi și poate contribui la afectarea funcției renale.

Hiperalciuria s-a produs loc la 87 de participanți din studiu Incidența a variat semnificativ între 400 UI (17%) 4000 UI (22%) și 10.000 UI (31%), pe grupuri de studiu. Dacă hipercalciuria a fost detectată la participanții la studiu, aportul de calciu a fost redus. După testarea repetată, hipercalciuria se rezolvă de obicei.

"Ce putem vedea în acest studiu este că doze mari de vitamina D nu aduc un beneficiu pentru schelet", spune dr. Emma Billington, MD, unul dintre autorii studiului. "Pentru adulții sănătoși, 400 UI zilnic este o doză rezonabilă. Dozele de 4.000 UI sau mai mari nu sunt recomandate pentru majoritatea indivizilor".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel