Ziua Mondială a Psoriazisului – 29 octombrie: Provocări în pandemia COVID-19 și soluții pentru pacienții cu psoriazis

Dana Lascu |
Data publicării:
Piele, ten
Piele, ten

Organizația Mondială a Sănătății serbează pe 29 octombrie „Ziua Mondială a Psoriazisului”, o zi menită să conștientizeze pericolul acestei afecțiuni care este cronică și inflamatorie, și care, lăsată netratată, se asociază cu stres, depresie, frustrare etc. 

Începând din anul 2004, Societatea Română de Dermatologie s-a implicat în campania OMS desfășurată de Ziua Mondială a Psoriazisului, care vizează să crească gradul de informare și educare a publicului larg cu privire la psoriazis/artrită psoriazică, atrăgând în același timp atenția asupra faptului că psoriazisul nu este o afecțiune contagioasă. 

În România, campania se desfășoară în centrele universitare de dermatologice (București, Cluj-Napoca, Craiova, Constanța, Iași, Târgu Mureș, Sibiu, Oradea, Timișoara) și alte orașe.

Psoriazisul este o afecțiune cronică, inflamatorie, determinată genetic, cu o frecvență de 4,9% în România.  Netratat, psoriazisul se asociază cu: depresia, stresul, iar frustrarea afectează relațiile pacientului cu familia, prieteni, etc. 

Boala care afectează în egală măsură femeile și bărbații

Psoriazisul apare pe un fond genetic, sub influența anumitor factori declanșatori. Boala afectează în proporții egale femei și bărbați, având două vârfuri de incidență 25-35 de ani și 60-70 de ani, însă poate să apară la orice vârstă, inclusiv la copii. Cauzele exacte ale psoriazisului nu sunt cunoscute. Este însă confirmat faptul că boala este legată de sistemul imunitar și că există o predispoziție genetică de a dezvolta această afecțiune, iar stresul mental și emoțional este un factor important care determină exacerbarea bolii.

Psoriazisul a fost declarat de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a 5-a cea mai importantă boală cronică netransmisibilă, alături de boli precum diabetul, cancerul, bolile cardiovasculare sau respiratorii.  Statisticile arată că psoriazisul afectează peste 125.000.000 de oameni la nivel mondial.

Sute de mii de români diagosticați

Din păcate, țara noastră se află printre primele locuri în Europa, având aproximativ 400.000 de oameni diagnosticați cu psoriazis. Un procent de 20-30% dintre pacienții cu psoriazis dezvoltă și artrită psoriazică, care în timp duce la leziuni articulare severe și deformante, care deseori provoacă handicap. În România, psoriazisul rămâne o boală frecventă. 

În general, pacienții cu psoriazis sunt adesea vizați în studiile referitoare la îngrijirea bolnavilor și în cele epidemiologice. Statisticile oferite pot ghida statele și comunitatea internațională cu privire la adoptarea măsurilor potrivite unui management corect al psoriazisului.

Psoriazisul este mai mult decât o boală de piele, determinând multiple implicații la nivel psihosocial, profesional și economic. Acestei  afecțiuni îi sunt asociate numeroase comorbidități (în  contextul infectării cu SARS-COV-2, una dintre dintre  cele mai reprezentative fiind obezitatea).

Statistic vorbind: 

- 43% dintre bolnavi consideră că psoriazisul este o „rușine socială”
- 60% dintre pacienți suferă de episoade depresive
- 1 din 3 bolnavi a avut un gând suicidal într-un anumit moment
- 50% dintre pacienți relatează o calitate a vieții scăzută din cauza discriminării la locul de muncă
- 62% dintre pacienți se confruntă cu probleme financiare din cauza bolii

Anual, prin aceasta campanie SRD a încercat să atragă atenția populației prin postarea unor mesaje și concepte vizuale în spații publice precum unități de învățământ (grădinițe, școli, licee, facultăți), săli de sport, saloane de înfrumusețare, bazine de înot, plaje, clădiri de birouri  și altele, unde persoanele bolnave de psoriazis pot fi discriminate din cauza lipsei de informare despre această afecțiune.  Efectul campaniei  s-a reflectat și  în creșterea adresabilității la medicul dermatolog, psiholog și chiar nutriționist  (specialități conexe la care este bine să se adreseze pacientul cu psoriazis). 

„În anul 2021 ca și în anul 2020 managementul pacientului cu psoriazis s-a confruntat cu provocări generate de pandemia COVID-19. Societatea Română de Dermatologie a continuat să se implice activ astfel încât pacienții să poate beneficia de tratament și asistentă medicală adecvată în special pentru a  redirecționa pacienții care nu au acces la unitățile medicale. De asemenea, SRD a elaborat materiale de informare privind riscurile și beneficiile tratamentului în această perioadă, atât pentru medici cât și pentru pacienți. O provocare suplimentară a fost legată de procesul de vaccinare anti-Covid 19. SRD împreună cu comisia din Ministerul Sănătății au recomandat în principiu vaccinarea pacienților cu psoriazis și a fost elaborat un algoritm care stabilește conduita terapeutică în perioada vaccinării. Toate acestea au fost afișate pe site-ul SRD și pe site-ul Ministerului Sănătății. De real ajutor, atât pentru medici cât și pentru pacienți, a continuat să fie telemedicină” a declarat Dr. Alin Nicolescu – Secretar General al Societății Române de Dermatologie.

În România, bolnavii de psoriazis au început să fie înregistrați într-un Registru Unic, la nivel național, demers inițiat de SRD. Din anul 2015 până în prezent au fost înregistrați in Registrul Național de boli Dermatovenerice 10.517 de pacienți cu psoriazis dintre care 5.687 sunt bărbați si 4.470 sunt femei, iar la nivelul Municipiului București fiind înregistrați 1.267 de pacienți, restul de 8.890 fiind din alte localități din România.

Trebuie să înțelegem că psoriazisul nu este o boală a rușinii, nu este o boală contagioasă și că paleta destul de largă de soluții terapeutice actuale oferă posibilitatea unui tratament care să ducă la remisiunea leziunilor pe perioade lungi de timp.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel