10 beneficii ale ceaiului verde. Scade riscul de cancer pulmonar și reglează nivelul de zahăr din sânge

Vlad Crăciunoiu |
Data publicării:
10 beneficii ale ceaiului verde Foto: Freepik
10 beneficii ale ceaiului verde Foto: Freepik

10 beneficii ale ceaiului verde. Află cum te poate ajuta consumul de ceai verde și care este doza zilnică recomandată.

Ceaiul verde este prezentat ca fiind una dintre cele mai sănătoase băuturi de pe planetă, care ar putea avea multe beneficii potențiale pentru sănătate.

1. Conține compuși antioxidanți pe bază de plante

Ceaiul verde conține un tip de polifenol numit catehină. Catehinele sunt antioxidanți care ajută la prevenirea deteriorării celulelor și oferă alte beneficii pentru sănătate.

Cea mai cunoscută și mai abundentă catehină din ceaiul verde este epigallocatechina-3-galat (EGCG), despre care cercetările au descoperit că poate fi implicată în îmbunătățirea diferitelor condiții de sănătate sau a indicatorilor de boală.

2. Poate îmbunătăți funcția cognitivă

O lucrare de cercetare din 2017 a constatat că consumul de ceai verde poate aduce beneficii în ceea ce privește cogniția, starea de spirit și funcția creierului, posibil datorită compușilor din ceaiul verde, cum ar fi cofeina și L-teanina.

Un studiu din 2020 a sugerat, de asemenea, că ceaiul verde este legat de o șansă cu 64% mai mică de deteriorare cognitivă la adulții de vârstă mijlocie și mai în vârstă. Sunt necesare mai multe studii la om pentru a explora în continuare acest efect.

3. Ar putea ajuta la arderea grăsimilor

O analiză din 2022 a constatat că abilitatea ceaiului verde de a influența pozitiv metabolismul este îmbunătățită cu exerciții aerobice sau de rezistență.

Acestea fiind spuse, Institutul Național de Sănătate al Biroului de Suplimente Dietetice sugerează că, în timp ce unele studii arată o capacitate a ceaiului verde de a îmbunătăți modul în care corpul tău descompune grăsimile, efectul său global asupra pierderii în greutate este probabil să fie mic.

4. Ar putea scădea riscul de apariție a unor tipuri de cancer

Deși dovezile sunt amestecate și inconsistente, cercetările au asociat consumul de ceai verde cu o șansă redusă de a dezvolta unele tipuri de cancer, cum ar fi cancerul pulmonar sau cancerul ovarian.

Un studiu din 2020 a constatat că, în timp ce cercetările experimentale arată un efect benefic modest, oamenii de știință nu au putut concluziona niciun efect consistent al ceaiului verde asupra probabilității generale de cancer. Sunt necesare cercetări suplimentare de înaltă calitate.

5. Poate proteja creierul de îmbătrânire

Un studiu din 2020 a arătat că ceaiul verde a fost legat de niveluri mai scăzute ale anumitor indicatori legați de boala Alzheimer la persoanele fără probleme cognitive actuale și cunoscute. Compuși precum EGCG și L-teanina pot fi responsabili.

Cu toate acestea, un studiu din 2023 a raportat că un consum prea mare, 13 cești sau mai mult pe zi (toate tipurile de ceai), ar putea crește șansele de apariție a bolii Alzheimer. Dovezile clinice privind modul exact în care ceaiul verde afectează creierul uman lipsesc.

6. Ar putea ajuta la sănătatea orală

O revizuire din 2021 a studiilor a constatat că consumul de ceai verde, sau utilizarea extractului de ceai verde, ar putea fi legat de o mai bună sănătate orală.

Cu toate acestea, majoritatea cercetărilor pe această temă nu au examinat subiecți umani. Deși rezultatele sunt promițătoare, este nevoie de mai multe cercetări clinice pe oameni.

7. Poate ajuta la gestionarea zahărului din sânge

O revizuire din 2020 a constatat că ceaiul verde poate ajuta la reducerea zahărului din sânge în timpul postului pe termen scurt, dar nu pare să aibă un efect asupra zahărului din sânge sau a insulinei pe termen lung.

Un studiu din 2021 pe adulți a sugerat, de asemenea, o șansă cu 10% mai mică de deces din cauza diabetului de tip 2 pentru cei care îl beau zilnic.

Alte analize nu au găsit efecte asupra niciunui marker de gestionare a zahărului din sânge la persoanele cu diabet de tip 2, astfel că rezultatele nu sunt concludente. Citiți mai multe despre ceaiul verde și diabet.

8. Ar putea ajuta la prevenirea bolilor de inimă

O analiză recentă a studiilor sugerează că consumul regulat de ceai verde ar putea reduce mulți factori de risc ai bolilor de inimă, cum ar fi tensiunea arterială sau lipidele.

Acestea fiind spuse, lipsesc încă dovezi consistente, pe termen lung, în cadrul unor studii clinice pe oameni, capabile să demonstreze cauza și efectul.

9. Te poate ajuta să pierzi în greutate

Mai multe studii arată că ceaiul verde poate ajuta la pierderea în greutate.

Un studiu din 2022 a constatat că consumul a patru sau mai multe cești de ceai verde zilnic a fost legat de o șansă cu 44% mai mică de obezitate abdominală, dar efectul a fost semnificativ doar pentru femei.

Dar, ceaiul verde nu pare să facă nicio schimbare la nivelul hormonilor foamei și al plenitudinii, care ajută la reglarea apetitului. Există, de asemenea, dovezi mixte privind pierderea în greutate cu ceai verde în general.

10. Ar putea să te ajute să trăiești mai mult

Ceaiul verde poate avea compuși protectori împotriva cancerului și a bolilor de inimă, ceea ce te poate ajuta să trăiești mai mult. Cercetătorii din Japonia a descoperit că cei care beau cinci cești sau mai mult pe zi au avut o șansă mai mică de deces din toate cauzele decât cei care beau o ceașcă sau mai puțin.

Un studiu din 2021 a constatat că consumul a șapte cești de ceai verde pe zi a scăzut riscul de deces din toate cauzele cu 62%, chiar și în rândul persoanelor care au avut atacuri de cord.

Ce se întâmplă dacă beau ceai verde în fiecare zi?

În general, majoritatea oamenilor se pot bucura zilnic de ceai verde ca parte a unui plan alimentar echilibrat. Deși dovezile sunt amestecate, studiile par să arate beneficii pentru sănătate în cazul în care se consumă între trei și cinci cești pe zi.

Care este principalul beneficiu al ceaiului verde?

Consumul de ceai verde are multe beneficii. Printre acestea se numără reducerea anumitor markeri ai inflamației, ceea ce poate diminua riscul de declin cognitiv. Este posibil să aibă chiar și unele proprietăți care ajută la protejarea împotriva cancerului și a bolilor de inimă.

Cât de mult ceai verde ar trebui să bei pe zi?

Poate fi bun pentru sănătatea ta să bei 1-3 căni de ceai verde pe zi. Reține că acesta conține cofeină, așa că nu este recomandat să bei mai mult de 6-8 cești zilnic.

Ceaiul verde reduce grăsimea abdominală?

Există unele dovezi bazate pe cercetări care sugerează că consumul de ceai verde poate ajuta la reducerea grăsimii corporale, inclusiv în abdomen. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii umane bine controlate pentru a arăta o relație cauză-efect.

Ceaiul verde are o serie de posibile beneficii pentru sănătate.

Poate dorești să iei în considerare posibilitatea de a face din ceaiul verde o parte regulată a stilului tău de viață, într-un mod care să corespundă obiectivelor tale personale de sănătate și preferințelor de gust.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel