11 motive CIUDATE sau ALARMANTE pentru care îți pierzi mirosul

Dana Lascu |
Data publicării:
Miros neplăcut. Foto: Pexeles
Miros neplăcut. Foto: Pexeles

Sunt mai multe afecțiuni care te pot face să îți pierzi mirosul, unele sunt ciudate, altele alarmante pentru că ascund boli foarte grave. Iată 11 dintre ele și dacă starea este permanentă sau nu: 

În termeni medicali, pierderea mirosului se numește anosmie, care poate fi dobândită sau congenitală. De regulă, îți poți pierde mirosul din următoarele motive: 

1)  COVID-19 și alte infecții

De de la debutul pandemiei COVID-19 au nenumărate cazuri de pacienți care s-au plâns că și-au pierdut mirosul. Practic, în primele 4 valuri de COVID, circa 60% dintre cei infectați au declarat că au avut acest simptom. Pentru unii, problema a durat puțin, câteva zile până când au depășit stadiul de infecție, pentru alții însă s-a manifestat pe termen lung (alături de alte simptome ale long COVID). De obicei, la acești pacienți, atunci când a dispărut mirosul, la scurtă vreme a dispărut și gustul. Asta pentru că aceeași zonă olfactivă din nas le controlează pe ambele. Mecanismul e simplu: când mesteci alimente, moleculele de miros intră în zona din spatele nasului. Papilele gustative vă spun dacă un aliment este dulce, acru, amar sau sărat, iar nasul „înțelege” specificul, ca și cum acel gust dulce este miros de struguri sau de măr. Dacă îți închizi nasul, mâncarea nu are același gust pentru că nu o poți mirosi.

Citește și: Pierderea mirosului și gustului din cauza COVID poate dura luni întregi

2) Alte infecții

Sunt și alte infecții care te pot  face să îți pierzi mirosul. Practic, orice irită și inflamează mucoasa interioară a nasului și îl face să fie înfundat, să curgă sau să apară mâncărimea vă poate afecta simțul mirosului și al gustului. Acestea includ răceala comună, infecțiile sinusurilor, alergiile, strănutul, congestia, gripa și COVID-19, așa cum arătam. În cele mai multe cazuri, ambele simțuri vor reveni la normal atunci când vă veți simți mai bine. Dacă au trecut câteva săptămâni, e cazul să mergeți la doctor, pentru că ar putea fi vorba de altceva, mai grav. 

3) Îmbătrânirea

Pe măsură ce îmbătrânim, pierdem unele dintre fibrele nervoase olfactive din nas. De asemenea, avem mai puține papilele gustative, iar cele pe care au rămas nu sunt la fel de ascuțite, mai ales la vârsta de peste 60 de ani. Acest lucru afectează adesea capacitatea de a simți gusturile sărat sau dulce mai întâi, ceea ce vă poate face să adăugați mai multă sare sau zahăr în mâncare. Iar asta v-ar putea declanșa numeroase probleme de sănătate, printre care se numără de la hipertensiunea și diabetul. 

4) Obstrucții nazale sau în sinusuri

Dacă din varii motive nu poate trece suficient aer prin nas, simțul mirosului are de suferit. Și mirosul afectează gustul, așa cum spuneam mai sus. Astfel de obstrucții apar dacă, spre exemplu, aveți polipi nazali. Polipii nazali sunt un fel de tumori necanceroase care cresc în mucoasa nasului și a sinusurilor. Sau ați putea avea septul deviat, din naștere sau din cauza unui traumatism, afecțiune care face ca una dintre căile nazale să fie mai mică decât cealaltă. În ambele situații problema poate fi rezolvată su spray-uri nazale, medicamente sau intervenții chirurgicale, în funcție de gravitatea sa.

5) Traumatismele craniene

Nervul olfactiv este cel care transportă informații despre miros, de la  receptorii din nas la creier. Traumatismele la cap, gât, nas sau creier pot afecta acel nerv, precum și mucoasa nasului, căile nazale sau părțile creierului care procesează informațiile legate de miros. Acest lucru se poate declanșa imediat, odată cu traumatismul, sau nervul olfactiv poate să degenereze în timp. În unele cazuri, simțul mirosului revine de la sine sau se poate îmbunătățiți parțial. În alte cazuri, însă, mai ales când nervul olfactiv a fost secționat, afectarea poate fi definitivă. 

6) Fumatul

În afară de faptul că fumatul este implicat în declanșarea mai multor forme de cancer, inclusiv cele din sfera ORL sau la creier, fumul de tutun poate răni, desensibiliza sau chiar distruge celulele care ajută creierul să recunoască mirosul și gustul. De altfel se știe că fumătorii, atunci când renunță la viciu, constată că mâncarea are gust mai bun și simt mai puternic mirosurile din jur. De asemenea, fumatul poate determina organismul să producă mai mult mucus și să scadă numărul de papile gustative. 

7) Medicamentele

Unele medicamente eliberate vă pot modifica simțurile, în special antibioticele și medicamentele pentru tensiunea arterială. Ele de fapt modifică receptorii gustativi și amestecă mesajele recepționate de creier de la papilele gustative sau pot schimba componența salivei. 

8) Cancerul și tratamentul pentru cancer

Anumite tipuri de cancer și tratamentul unor pot afecta sau schimba modul în care sunt transmise dintre nas, gură și creier. Dintre tipurile de cancer cele mai frecvente care dau astfel de afectări sunt: tumorile de cap, nas, sinusuri sau gât. Și radioterapia în aceste cazuri poate afecta mirosul. De asemenea, chimioterapia sau terapia țintită și unele medicamente care atenuează efectele secundare ale acestora pot avea, de asemenea, un efect asupra mirosului și gustului. Când faceți un astfel de tratament este posibil să aveți un gust metalic în gură sau să constatați că anumite mirosuri sunt diferite sau mai puternice decât le știați. De obicei, problemele dispar odată ce tratamentul se încheie.

9) Alte boli care duc la pierderea mirosului

Pierderea mirosului poate fi un simptom timpuriu al demenței, al bolii Alzheimer și al bolii Parkinson. Dar sunt și alte afecțiuni medicale pot afecta și nervii care fac legătura între receptorii din nas și centrul mirosului din creier, precum: diabetul, paralizia Bell, boala Huntington, sindromul Kleinfelter, scleroza multiplă, boala Paget și sindromul Sjogren. 

10) Drogurile și chimicalele

Consumul de cocaină poate avea un efect similar fumatului asupra celulelor senzoriale, adică le poate distruge. Aceleași daune pot fi provocate și substanțele chimice periculoase, atunci când sunt inhalate, precum clorul, solvenții pentru vopsele și formaldehida.

11) Deficiența anumitor vitamine

Pierderea gustului și a mirosului s-ar putea datora și unor deficiențe de vitamine. Fie că nu consumați suficiente alimente bogate în acestea, fie că anumite afecțiuni și medicamente determină aceste deficiențe, de regulă e vorba de niveluri scăzute din vitaminele A, B6, B12 și zinc. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel