14 pacienți cu cataractă de la Spitalul Județean Harghita vor fi operați din nou pentru că au făcut infecție nosocomială în spital

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Clădirea Spitalului Județean din Miercurea Ciuc  FOTO: Facebook Spitalul Județean Miercurea Ciuc
Clădirea Spitalului Județean din Miercurea Ciuc FOTO: Facebook Spitalul Județean Miercurea Ciuc

14 pacienți care fuseseră operați de cataractă la Spitalul Județean Harghita, vor fi operați din nou, pentru că au făcut infecție nosocomială oculară după ce au luat o bacterie periculoasă din spital!

Un număr de 14 pacienți care au fost operați de cataractă senilă, în ultimele zile, la secția de oftalmologie a Spitalul Județean de Urgență (SJU) din Miercurea Ciuc, vor suferi o nouă intervenție chirugicală, după ce au dezvoltat o inflamație a globului ocular, iar la doi dintre ei a fost identificată prezența bacteriei pseudomonas aeruginosa care dă infecții nosocomiale.

Într-un comunicat, conducerea SJU Miercurea Ciuc arată, sâmbătă, că nu este vorba de varianta multirezistentă a bacteriei periculoase, ci de una sensibilă la antibiotice, iar pacienții cu infecții au început deja tratamentul, starea lor fiind satisfăcătoare.

„14 pacienți care au avut operații de cataractă senilă în data de 12 și 13 ianuarie 2022 la secția oftalmologie al spitalului nostru, au dezvoltat endoftalmită (inflamație a cavităților globului ocular). După sesizarea problemei la un pacient, au fost rechemați toți cei care în aceste zile au avut intervenții chirurgicale la oftalmologie. Au fost prelevate probe de la șapte pacienți, la două persoane rezultatul a arătat prezența bacteriei pseudomonas aeruginosa. Nu este vorba de varianta multirezistentă a bacteriei, varianta identificată este sensibil la mai multe antibiotice. După aflarea rezultatelor s-a început administrarea de antibiotice, și au primit tratamentul necesar. S-au prelevat probe de pe suprafețele din sala de operație a secției oftalmologie, urmat de dezinfectarea generală a sălii de operație. După efectuarea acesteia, vineri seara au fost reoperați doi pacienți și sâmbăta au continuat operațiile. O să fie reoperați toți pacienții cu endoftalmită pentru a îndepărta elementele inflamației din ochi și pentru a introduce antibioticul în corpul ocular. Starea lor în momentul de față este satisfăcătoare”, se arată în documentul citat.

Totodată, se menționează că endoftalmita poate să apară după operațiile de cataractă, chiar și în țările din Vestul Europei și că acest caz este investigat de conducerea spitalului, iar o anchetă fiind deschisă și de Direcția de Sănătate Publică Harghita.

„Conducerea spitalului investighează detaliile acestui caz și a pornit o anchetă și Direcția de Sănătate Publică Harghita. Facem tot posibilul pentru vindecarea pacienților și vom informa în continuare opinia publică despre starea lor”, arată documentul.

Situația de la SJU Miercurea Ciuc a fost prezentată într-un live în limba maghiară, pe Facebook, și de președintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba, dar și de managerul unității sanitare, Konrad Judit.

 

Borboly Csaba a susținut, conform Agerpres, că nu este vorba despre malpraxis în acest caz, iar în cursul zilei de luni se va afla de unde a apărut bacteria periculoasă care a provocat infecția celor 14 pacienți.

„Marți, miercuri și joi au avut loc intervenții chirugicale la secția de oftalmologie a spitalului și se pare că o bacterie este de vină că acum toți pacienții vor trebui să fie reoperați, dar nu e malpraxis, nu e greșeală umană. Acum atât DSP cât și SPIAAM (Serviciul de Supraveghere și Prevenție a Infecțiilor Asociate Asistenței Medicale - n.r.), de la SJU face investigații de unde a apărut această bacterie. (...) A fost acum o ședință operativă cu mai mulți specialiști din cadrul SJU și am văzut că aici se lucrează foarte eficient și am înțeles că și la secția de oftalmologie, toți, atât asistenții când și ceilalți care lucrează în această secție, acum, la sfârșit de săptămână sunt disponibili și conlucrează foarte eficient încât totul să fie făcut pentru cei 14 pacienți. Așadar, tot ce este în puterea oamenilor din Spitalul Județean, eu așa văd acum, că se fac toate demersurile, Luni o să știm mai mult, de unde a venit această infecție, dar până atunci cel mai important este ca specialiștii să poată să lucreze”, a arătat Borboly Csaba, în transmisiunea în direct, conform Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel