27 decembrie, calendarul haios: Ziua „nu deranjați”!

Dana Lascu |
Data publicării:
27 decembrie calendar. Foto: DC Medical
27 decembrie calendar. Foto: DC Medical

27 decembrie, conform calendarului haios, este ziua în care ar trebui să nu acceptăm să fim deranjați și să ne deconectăm de la toate. Iată ce și cum trebuie să facem

27 decembrie este, în Calendarul Ortodox, Ziua Sf. Apostol, Întâiul Mucenic și Arhidiacon Ștefan; în Calendarul Romano-Catolic e ziua Sf. Ioan, iar în cel Greco-Catoloc a a III-a zi după Crăciun, ziua protomartir. Cuv. Teodor Mărturisitorul.

Dar această zi mai are o semnificație, neoficială și din calendarul haios ce-i drept: este Ziua „nu deranjați"!

Sezonul de sărbători v-a obosit? Sunteți gata să vă reîncărcați bateriile înainte de Anul Nou? Deși creatorul acestei zile neoficiale nu este cunoscut, este foarte clar că a intenționat să creeze o sărbătoare pentru a încuraja oamenii să își ia timp liber pentru ei și să se pregătească pentru festivitățile de Revelion și de Anul Nou. Iată ce ar trebui să facem astăzi

Deconectați-vă

Într-o lume în care există o mulțime de „distrageri" atât la locul de muncă, cât și acasă, uneori este important să vă deconectați și să vă concentrați asupra lucrurilor de care chiar aveți nevoie imediată. Asta ar putea fi ceva banal, ca spre exemplu să recuperezi somnul pierdut în ultimele zile, să petreci ceva timp la spa sau să îți întărești relațiile cu familia și prietenii ori - ceva mai extenuant - să îți încheie munca și proiectele de pe parcursul anului.

Costul mare al întreruperilor

Întreruperile la locul de muncă sunt una dintre cele mai mari cauze ale scăderii productivității și a costurilor ridicate. Un studiu realizat de dr. Gloria Mark la Universitatea din California, a constatat că, în medie, oamenii sunt întrerupți de aproximativ 20 de ori într-o oră la serviciu. Astfel de întreruperi pot fi sub formă de apeluri telefonice, e-mailuri, colaboratori care se opresc să vorbească și sarcini noi care sunt puse în cârca angajatuluji. Pe lângă reducerea productivității, întreruperile la locul de muncă pot provoca niveluri de stres mai ridicate și nemulțumiri generale în ceea ce privește munca. În multe locuri de muncă, cum ar fi în liniile aeriene sau în sistemul de sănătate, distragerile pot avea consecințe catastrofale.

Cum sărbătorim

Opriți-vă telefoanele, deconectați-vă de la internet și faceți ceva ce vă place cu adevărat să faceți - tricotați o eșarfă, citiți o carte sau meșteriți la mașină, totul fără întreruperi.

Dacă ați fost distras la muncă, luați-vă această zi liberă (pentru bugetari e zi liberă dată de Guvern) pentru a încerca să vă creșteți productivitatea. Dacă totuși trebuie să munciți, informați-vă colegii că veți lucra toată ziua și că ați aprecia că nu v-ar deranja decât în caz de urgență. Deconectați-vă telefonul de birou, setați răspunsul la e-mailurile de birou și concentrați-vă pe finalizarea sarcinilor.

Uneori întreruperile zilnice pot afecta relațiile noastre cu prietenii și familia. Profitați această zi pentru a vă concentra pe relațiile dvs. cele mai apropiate. Faceți ceva special cu cei dragi - mergeți la o plimbare și lăsați telefonul din urmă. Petreceți timp de calitate cu prietenii.

Știați că...

... există un domeniu academic numit știința întreruperii care studiază efectele distragerilor asupra productivității?

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel