6 aditivi din înghețată, bomboane și gumă, interziși! Sunt cancerigeni!

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Înghețată
Înghețată

6 aditivi alimentari, substanțe sintetice utilizate pentru a da sau a intensifica aroma de mentă, scorțișoară sau citrice, în produse de patiserie, înghețată, bomboane, băuturi și gumă de mestecat, au fost interziși în SUA! 

Grupurile americane de advocacy pentru protecția mediului și sănătate au trimis date Agenției Federale prin care arătau că cele 6 substanțe provoacă cancer la animale în laborator, a recunoscut FDA, iar a o a șaptea aromă a fost eliminată din lista aditivilor aprobați, deoarece nu mai este utilizată de industrie.

Pe etichete, substanțele sunt enumerate ca „arome artificiale", mai degrabă decât cu numele lor specifice, potrivit Fondului de Apărare a Mediului, una din organizațiile care au cerut ca aromele respective să fie scoase din uz. Substanțele sunt de obicei adăugate pentru a simula gustul de mentă, scorțișoară sau citrice.

Cei 6 aditivi de acum interziși la americani sunt:

- Benzophenone,

- Ethyl acrylate,

- Eugenyl methyl ether,

- Myrcene,

- Pulegone,

- Pyridine.

De asemenea, FDA a retras aprobarea pentru stiren, care nu mai e demult folosit de industria alimentară, a anunțat agenția, citată de WebD.com.

Petiția

În 2015, mai multe organizații au cerut FDA să interzică aditivii în cauză, indicând date care arată că aceștia provoacă cancer la animale de laborator. În conformitate cu Clauza Delaney a Legii privind alimentele, medicamentele și cosmeticele, adoptată în 1958, FDA nu poate permite utilizarea legală a oricărui aditiv alimentar care a determinat inducerea cancerului la oameni sau la animale, în orice doză.

În declarația prin care anunță decizia din 5 octombrie, FDA notează că „analiza științifică riguroasă a stabilit că acestea nu prezintă un risc pentru sănătatea publică în condițiile utilizării lor. Substanțele aromatizante sintetice care fac obiectul acestei petiții sunt utilizate în mod obișnuit în alimentele disponibile pe piața din S.U.A., în cantități foarte mici, iar utilizarea lor are ca rezultat niveluri foarte scăzute de expunere și risc scăzut"

Dar, spune agenția, grupurile care au cerut interdicția au dovedit că „substanțele cauzează cancer la animale care au fost expuse la doze mult mai mari. Ca atare, FDA abrogă doar listarea acestor șase arome sintetice ca o chestiune legală".
Decizia, spune FDA, nu afectează statutul juridic al alimentelor care conțin omologii naturali ai substanțelor folosite pentru a aroma alimente și băuturi.

FDA le va oferi companiilor 24 de luni pentru a identifica ingredientele adecvate de înlocuire și pentru a schimba formula pentru produsele lor.

Petiționarii aplaudă decizia

Dovezile sunt foarte clare că acestea sunt substanțe cancerigene", spune Tom Neltner, inginer chimist și avocat, care este directorul departametului de politicii chimice a Fondului pentru apărarea mediului.

Datele pe care le-au trimis FDA, spune el, leagă aromele de o varietate de tipuri de cancer, inclusiv cancerul urinar și cel de rinichi, hematologie și de ficat.

Jaydee Hanson, analist politic de la Centrul pentru Siguranța Alimentară, un alt petiționar, a spus că, în acest caz, sistemul a funcționat.

Acesta este genul de lucru pe care se presupune că trebuie să se întâmple", spune el, conform WebMD.com. „Trebuie să cereți guvernului, ei ar trebui să acorde atenție și să facă ceva, și au făcut-o".

Alți petiționari americani în acest caz au fost Fondul pentru cancerul de sân, Centrul pentru sănătatea mediului, Uniunea consumatorilor, Grupul de lucru pentru mediu, Îmbunătățirea mediului copiilor, Consiliul pentru apărarea resurselor naturale, Accțiunea pentru justiția mediului și James Huff, fost director asociat pentru carcinogeneză chimică la Institutul Național de Științe ale Mediului din domeniul sănătății.

Industria spune că legea e proastă

Într-o declarație oficială, Asociația Producătorilor de Aromă și Extracte din SUA, un grup industrial, declară că acțiunea FDA arată limitările legii, deoarece nu reușește să „soluționeze riscul sau relevanța la om. Limitează discreția științifică a FDA și cere FDA să interzică orice aditiv alimentar găsit să inducă cancer la animalele de laborator".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel