6 alimente de ”aur” pentru creier și apa. Ciurea: Trebuie să îi le dăm, indiferent de situație

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
6 alimente de aur pentru creier. FOTO Pexels @ Karolina Grabowska
6 alimente de aur pentru creier. FOTO Pexels @ Karolina Grabowska

Vlad Ciurea a dezvăluit alimentele benefice pentru funcționarea optimă a creierului. 

Vlad Ciurea, cunoscutul neurochirurg, susține că pentru o funcționare eficientă a creierului, acesta are nevoie de mâncare de calitate. 

”Creierul are nevoie de un anumit tip de mâncare. De semințe, foarte multe, în special de dovleac, de usturoi, asta se știe de  5000 de ani, toate tipurile de salate, uleiurile, peștele slab, dar și peștele gras, care ne dă Omega 3”, a declarat Vlad Ciurea în  cadrul prodcastului ”Altceva, cu Adrian Artene”, de pe canalul de YouTube.

Cele mai nocive alimente pentru creier

După lista alimentelor benefice pentru creier, Vlad Ciurea a făcut și una cu cele mai nocive alimente.

”Toate prăjelile fac rău. Tot ce se face în ulei fierbinte, proteinele care se degradează și dacă mai facem un pas și spre cărnăria care vine în valuri, toate acestea fac rău, și supercondimentate.

În schimb, creierul are un avantaj pe care noi nu-l luăm în considerație. Trebuie să îi dăm apă, indiferent de situație. De aceea pledez să se bea doi litri de apă pe zi, nu atât pentru burtică, pentru creier.

Căci se duce în creier oxigen, iar 78% din acesta stă în apă. El plutește, mai mult sau mai puțin”, a mai spus Vlad Ciurea.

Semințele de dovleac, sursa de vitamine, minerale și grăsimi bune. Uleiul, benefic și pentru față sau păr

Semințele de dovleac sunt o sursă de vitamine, minerale, dar și grăsimi, având beneficii atât pentru sănătate, cât și pentru frumusețe, notează The Healthy. Semințele pot fi consumate ca atare, dar și în salate ori smoothie-uri sau sub formă de ulei.

Uleiul de semințe de dovleac presat la rece provine din semințele de dovleac decojite și este utilizat în mod obișnuit pentru gătit.

Este uleiul din semințe de dovleac bun pentru tine?

Deloc surprinzător, semințele de dovleac, împreună cu uleiul lor, conțin substanțe nutritive, la fel cum este leguma în forma sa originală.

”Dovleceii conțin o cantitate mare de vitamina A datorită culorii lor portocalii bogate, așa că, în esență, acesta este lucrul pentru care primesc cele mai multe laude, dar când vine vorba de sursa lor de grăsime, aceasta conține, fără îndoială, mai mulți nutrienți pe porție”, spune Gabrielle Mancella, nutriționist din Orlando (SUA).

Doar o lingură de ulei de semințe de dovleac este, de asemenea, plină cu majoritatea electroliților de care adulții au nevoie, care includ potasiu, magneziu, calciu și fosfor, ceea ce îl face un mecanism excelent pentru promovarea hidratării, spune Mancella.

”Îl puteți adăuga la apă sau la smoothie-uri pentru a vă asigura că obțineți cele mai multe minerale din dieta dumneavoastră, [ajutând în același timp să îndepărtați] balonarea și retenția de apă”, spune ea. ”De asemenea, conține zinc, care poate ajuta sistemul nostru imunitar pentru a ne pregăti mai bine pentru perioadele de boală”.

Uleiul din semințe de dovleac conține, de asemenea, 3 grame de grăsimi mononesaturate și 7 grame de grăsimi polinesaturate, ambele grăsimi sănătoase pentru inimă, pe lingură, spune Amy Gorin, nutriționist dietetician  din Stamford (Connecticut, SUA), potrivit sursei citate. Citește mai departe AICI.

Combinațiile care ne îngrașă. Pe unele le facem în mod frecvent, fără să știm

Vara este sezonul cu cele mai multe fructe și legume, cu ieșiri la iarbă verde și grătare încinse, și cu toții vrem să profităm de bogăția de nutrienți și vitamine oferite de alimentația pe care o vrem cât mai sănătoasă.

Unele combinații vin cu un boost de sănătate, acea sinergie de care vorbesc nutriționiștii, alte combinații au efectul invers celui pe care ni-l dorim.

Nutriționistul Alina Epure a explicat, în emisiunea ”Neatza cu Răzvan și Dani” de la Antena 1, care sunt cele mai ”păcătoase” combinații pentru siluetă. Citește mai departe AICI.

Vezi și: Dieta mediteraneeană, recomandată pentru vindecarea diabetului. Dr. Hâncu: Se bazează și pe controlul porțiilor

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel