Ai amețeli? 4 factori care le declanșează

DCMedical Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Amețeala la ridicarea bruscă indică o afecțiune
Amețeala la ridicarea bruscă indică o afecțiune

Medicii susțin că senzația de amețeală apare de la cauze banale precum deshidratarea până la afecțiuni medicale grave precum un ritm cardiac anormal.

Medicul Lawrence Phillips, profesor asistent de medicină în divizia de cardiologie de la Universitatea din New York spune că motivul amețelii ”poate proveni din mai multe părți diferite ale corpului, incluzând scăderea tensiunii arteriale a unei persoane, scăderea ritmului cardiac și din motive neurologice independente de inimă”.

Iată câțiva factori care declanează amețelile:

* Deshidratarea - când vă simțiți amețit din cauza deshidratării - care include simptome precum gura și pielea uscate, urina de culoare închisă și durerile de cap - ar fi bine să vă întindeți; gestul va reaproviziona inima și creierul cu sânge.

* Ridicatul brusc în picioare - Simțind senzația de amețeală sau chiar văzând pete negre în vedere atunci când urcați repede dintr-o poziție așezată, are de fapt un nume: hipotensiune ortostatică, care descrie o scădere bruscă a tensiunii arteriale la starea în picioare. De obicei nu este mare lucru, dar dacă se întâmplă mult sau dacă se înrăutățește în loc să se îmbunătățească după câteva minute, merită să vă adresați medicului dumneavoastră.

* Ritm cardiac anormal - ”acest tip de leșin brusc, adesea fără niciun avertisment, este cel mai îngrijorător”, crede Melissa S. Burroughs Peña, profesor asistent de medicină clinică în divizia de cardiologie de la Universitatea din California, San Francisco. Experți de la Clinica Mayo susțin că acest tip de experiență îi face imediat pe doctorii de urgență să se gândească la ritmuri cardiace anormale, cea mai frecventă cauză a morții subite cardiace.

* Scăderea zahărului din sânge - Dacă ați sărit peste o masă, probabil să vă confruntați cu un nivel scăzut al zahărului în sânge deoarece creierul nu primește combustibil - adică glucoză (un tip de zahăr) - de care are nevoie pentru energie. Aceasta este mai mult o preocupare metabolică, spune dr. Burroughs Peña. De cele mai multe ori, mâncarea vă va rezolva simptomele, potrivit prevention.com.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel