Ce spune ministrul Alexandru Rafila despre bugetarea prezervativelor: E mai simplu așa... eu cred că spitalele pot să cumpere prezervative

Alexandru Rafila - Foto: Dezbatere cu ocazia „1 Decembrie - ziua mondială SIDA”. Calitatea vieții PLHIV în România
Alexandru Rafila - Foto: Dezbatere cu ocazia „1 Decembrie - ziua mondială SIDA”. Calitatea vieții PLHIV în România

Iulian Petre: "În urmă cu 13 ani cred că a fost ultimul lot de prezervative cumpărat de Ministerul Sănătății".

În lupta continuă împotriva virusului HIV, dar și a alor boli cu transmitere sexuală, prevenția rămâne una dintre cele mai eficiente arme.

Relațiile sexuale reprezintă una dintre căile principale de transmitere a HIV, iar utilizarea adecvată a prezervativelor și contraceptivelor poate juca un rol crucial în stoparea răspândirii acestui virus devastator.

De la identificarea virusului în anii '80, comunitatea medicală și societatea în ansamblu au întreprins eforturi considerabile pentru a înțelege și preveni răspândirea HIV. Însă, în ciuda progreselor înregistrate în tratament și educație, transmiterea prin intermediul relațiilor sexuale rămâne o provocare majoră.

Prezervativele reprezintă unul dintre cele mai accesibile și eficiente mijloace de protecție împotriva HIV și a altor infecții cu transmitere sexuală. Prin crearea unei bariere fizice între partenerii sexuali, prezervativele previn contactul direct cu fluidele corporale care pot conține virusul.

În acest context, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a fost întrebat în cadrul dezbaterii "Calitatea vieții PLHIV în România", cu ocazia Zilei Mondiale SIDA, despre bugetarea prezervativelor.

"Eu cred că spitalele pot să cumpere prezervative. Cred că putem să o rezolvăm și nu cred că este extrem de costisitoare. E mai mult o problemă de natură logistică și aș vrea să găsim o soluție prin care unitățile sanitare să poată cumpăra, la nivelul prețului stabilit. E mai simplu așa decât să intrăm într-o chestiune logistică, de achiziție centralizată, care ulterior ajunge la diversele unități sanitare", a declarat Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.

"În urmă cu 13 ani cred că a fost ultimul lot de prezervative cumpărat prin achiziție centralizată de Ministerul Sănătății, distribuit prin DSP către medici de familie și cabinetele de planificare familială", a spus Iulian Petre, director executiv UNOPA.

În multe comunități, accesul la prezervative rămâne o problemă, fie din cauza lipsei de informare, fie din cauza stigmatizării, fie din cauze financiare.

Guvernele și organizațiile non-guvernamentale au un rol esențial în asigurarea unei distribuții echitabile a prezervativelor și în dezvoltarea unor programe educaționale eficiente.

Vezi mai multe în VIDEO:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel