Andrei Baciu: Nu e cazul să plecăm în concedii. PERICOLUL INFECTĂRII cu coronavirus în AEROPORT, uriaș

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Aeroportul din istanbul este cel mai mare din Europa, în acest moment. FOTO: DC Medical
Aeroportul din istanbul este cel mai mare din Europa, în acest moment. FOTO: DC Medical

Dr Andrei Baciu a explicat, la DC News și DC Medical, de ce sunt periculoase aeroporturile și ce risc îți asumi dacă alegi să pleci acum în vacanță într-o țară care nu are cazuri sau are prea puține.

Fix cu o oră înainte ca Turcia să anunțe primul ei caz de coronavirus, „importat" din Marea Britanie, de la un turist, dr Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății avertiza, EXCLUSIV la DC News și DC Medical, exact asupra acestui risc: acela de a pleca într-o călătorie într-o țară care pare sigura, ca să te trezești că apar infecții și ești prins la mijloc.

„Noul coronavirus are și o altă particularitate: faptul că este mult mai ușor de transmis decât virusul gripal. Și nu ar trebui să ne culcăm pe o ureche pentru că încă avem puține cazuri sau să ne planificăm vacanțe în țari unde sunt acum doar câteva persoane infectate. Experiența celorlalte state ne arată cât de periculos poate fi", a spus demnitarul, aluzie la vacanțele promovate intens în această perioadă, în țări precum Turcia, care până acum nu au sau nu avuseseră cazuri.

Riscul din aeroport

Riscul ți-l asumi, de fapt, din momentul în care ai călcat într-un aeroport.

„Pe de o parte, în al doilea îmi trebuie să ținem cont și încă de două aspecte poate organizatorice. În primul rând traversarea unui aeroport presupune intrarea într-un contact, într-o oareșcare proximitate proximitatea cu un număr mare de oameni", a arătat el.

Vorbind de cel mai mare aeroport din Europa, cel din Istanbul, care face o placă turnantă cu Asia, dar și cu America și alte continente, secretarul de stat a arătat care sunt riscurile.

„Este unul din hub-urile de unde se face escală cel mai frecvent, pe de o parte, și în al doilea rând, mai trebuie să ținem cont și de un alt aspect, de faptul că una dintre caracteristicile poate cele mai îngrijorătoare ale acestui nou tip de coronavirus este contagiozitatea foarte ridicată, faptul că acesta se transmite mult mai rapid - există și cifre, estimări - decât gripa. Și din punctul acesta de vedere este importantă de observat și de exemplu situația, bine acum n-ar trebui să facem tot timpul referire la Italia, neînsemnând că sunt în situația de astăzi din cauza unor eventuale greșeli, ci ce vreau să remarc este faptul că de la o săptămână la alta, de pe 21 februarie până pe 28 februarie, spre exemplu, pe 21 februarie aveau în jur de 20 de cazuri, unde pe 28 februarie avea un număr de 888 de cazuri, dacă nu mă înșel. Deci vedem o evoluție într-o săptămână, de un număr de cazuri considerabil de mare", a spus Andrei Baciu.

Contagiozitatea noului coronavirus dă riscul mare

Dacă astăzi ți se pare sigură o destinație, așadar, mâine poți fi prins într-o situație mult mai gravă decât e cea din România, a subliniat secretarul de stat.

Asta e dată „ pe de-o parte este contagiozitatea acestui virus, ca să închei ideea cu unii care plănuiesc o eventuală vacanță, pe care ar fi tentați să o încerce acum, astăzi te uiți la o destinație de vacanță în care nu sunt cazuri sau sunt cazuri foarte puține, săptămâna viitoare pot să fie foarte multe", ceea ce evident te poate băga în izolare sau în carantină, a spus Andrei Baciu.

Și nici măcar atunci când tu te strădui să iei toate măsurile de precauție nu ești în perfectă siguranță.

„În primul rând este vorba de această contagiozitate mai ridicată, pe de o parte și în al doilea rând vorbim și poate de tot ceea ce înseamnă comportamente de protecție, în care e suficient să ai o singură scăpare pentru a intra în contact cu o particulă virală, nu este necesar să de exemplu să nu întreprinzi nicio măsurăm personală de prevenție, de exemplu spălatul mâinilor, evitarea aglomerațiilor, nu e necesar să nu le faci o săptămă, este necesar să ai o singura scăpare, să intri într-un singur contact astfel încât să devii infectat cu acest tip de coronavirus", a punctat Andrei Baciu.

Ce măsuri e pregătit statul român se ia, ce se va întâmpla cu absolvenții de rezidențiat și cum se va modifica politica medicamentului de la 1 aprilie, aflați în video:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel