Boala care are legătură directă cu grăsimea hepatică: STUDII

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Ficat
Ficat

Cercetătorii au descoperit că prea multă grăsime în ficat poate duce la o afecțiune cronică ce afectează milioane de adulți.

Potrivit unui nou studiu de la Universitatea Brunel din Londra, un ficat gras poate avea, de asemenea, un efect grav asupra nivelului de zahăr din sânge.

Cercetătorii au analizat scanările RMN de la 32.859 de persoane și au analizat îndeaproape dimensiunea ficatului lor, precum și a pancreasului. Cercetătorii s-au bazat pe un tip de metodă folosită pentru a măsura funcția genelor pentru a examina cauza și efectul, cunoscută sub numele de randomizare mendeliană.

Rolul grăsimilor în dieta noastră

Nu numai că oamenii de știință au aflat că persoanele care sunt predispuse genetic la stocarea grăsimilor în ficat au un risc mai mare de a fi diagnosticate cu diabet de tip 2, dar s-a demonstrat că fiecare creștere cu 5% a grăsimii hepatice crește acest risc cu 27%.

„Rezultatele noastre încurajează un tratament mai bun al celor care trăiesc cu boală hepatică grasă non-alcoolică (NAFLD) și oferă dovezi pentru multiplele beneficii ale pierderii în greutate și un screening mai bun pentru riscul de diabet la acești oameni”, a declarat autorul principal al studiului, Dr. Hanieh Yaghootkar în un comunicat de presă.

Clinica Cleveland definește NAFLD ca o afecțiune care apare la unul din trei adulți care nu sunt mari băutori. Deși cauza acestui tip de boală hepatică este necunoscută, obezitatea și diabetul sunt considerate factori de risc probabili.

„Nu sunt surprins de aceste descoperiri, deoarece NAFLD s-a dovedit a fi un factor cheie în rezistența la insulină”, spune Erin Palinski-Wade, consultant în nutriție din New Jersey și autor al cărții 2 Day Diabetes. Dietă. „Este logic că chiar și cantități mici de grăsime acumulată în ficat ar crește, la rândul său, rezistența la insulină și, prin urmare, riscul de diabet de tip 2”.

Cafeaua, posibil rol de protecție

Mai mult, ea crede că acest studiu actual oferă o valoare extraordinară, deoarece subliniază importanța concentrării pe prevenirea excesului de țesut gras din ficat, care se concentrează în jurul dietei dumneavoastră. „Unele cercetări sugerează că cafeaua poate fi protectoare împotriva afectării ficatului, din cauza acumulării de grăsime. Deci, dacă este tolerată, consumul de până la două căni pe zi poate fi benefic”, afirmă Palinski-Wade.

Cu toate acestea, ea adaugă rapid că amestecarea zahărului și a smântânii „poate accelera creșterea grăsimilor în ficat. În schimb, savurați cafeaua neagră sau îndulciți cu arome, cum ar fi scorțișoara sau extractul de vanilie”.

Pe lângă reducerea aportului general de zahăr, Palinski-Wade sfătuiește și limitarea consumului de alcool. „Urmând un stil mediteranean de a mânca bogat în grăsimi pe bază de plante, nuci, semințe, cereale integrale și pește gras poate fi cea mai bună strategie de reducere a grăsimilor din ficat”, spune ea.

În plus, luați în considerare să puneți în farfurie mai multe alimente bogate în fibre, cum ar fi broccoli, fructe de pădure, mere, precum și multe legume cu frunze verzi și leguminoase. „Fibrele pot ajuta la reducerea depozitelor de grăsime din ficat, contribuind, de asemenea, la promovarea nivelului constant de glucoză din sânge și la lupta împotriva rezistenței la insulină”, spune Palinski-Wade.

„Un studiu a constatat că spanacul, în special, poate reduce riscul de NAFLD, în timp ce amidonul rezistent găsit în leguminoase poate ajuta, de asemenea, la reducerea NAFLD”, conchide Palinski-Wade.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel