Boala tăcută care te poate ucide. Medic: Pot apărea fără să dea niciun simptom, dar întotdeauna vor duce la complicaţii

DCMedical Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Afecțiuni biliare
Afecțiuni biliare

Calculii biliari, afecțiune cunoscută în termeni populari ca „pietre la fiere”, pot duce la complicații grave, care pun viața în pericol. Un medic explică totul despre această afecțiune.

"Colecistul sau bila este un rezervor ataşat căilor biliare, căile prin care bila - produsul ficatului - circulă de la ficat la intestine şi care are un rol important în digestia alimentelor.

Colecistul păstrează această substanţă, bila, în timpul perioadelor de digestie, între mese. Dacă survine o tulburarea în compoziţia bilei, atunci substanţele din compoziţie precipită şi formează ce noi numim medicali calculi sau pietre, în limbaj popular", a explicat medicul chirurg Gerald Filip, la Antena 3.

El spune că prezența acestor pietre poate fi periculoasă, ducând chiar la deces, în unele situații. Una dintre cauzele complicațiilor fiind aceea ca uneori, calculii nu-și semnalează prezența, astfel că pacientul nu știe că suferă de această boală până când ajunge la complicații.  "Nu întotdeauna există simptome, pot exista calculi la colecist fără să dea niciun simptom, dar întotdeauna vor duce la complicaţii", atenţionează medicul.

Tulburările de alimentație, una dintre cauze

Cauzele care duc la apariţia acestor pietre la fiere sunt diverse: de la tulburări de alimentaţie, la anumite boli hematologice, dar pot apărea şi la femeile care au mai multe naşteri. Dintre tulburările alimentare, dietele care duc la slăbire apidă sunt frecvent incriminate ca fiind cauza formării calculilor biliari,  "Există o legătură şi între pierderea în greutate şi apariţia acestor calculi, pentru că foarte frecvent după dietele care duc la o pierdere masivă în greutate, apar aceşti calculi", spune dr. Gerald Filip.

Cel mai adesea, boala debutează cu o durere în partea dreaptă, în zona ficatului, care se declanșează de obicei după o masă bogată în alimente grase, prăjeli sau alimente foarte condimentate.

„Primul lucru pe care trebuie să-l facă o persoană care are această simptomatologie este să se prezinte la medic. Ecografia stabileşte exact diagnosticul", atenţionează medicul.

Pentru a preveni boala, mai spune medicul, dieta este cel mai important lucru ce trebuie făcut. „Să avem o dietă echilibrată, în care grăsimile animale să nu fie dominante, o greutate constantă şi să nu atingem obezitatea care frecvent e însoţită de pietrele la fiere", recomandă dr. Gerald Filip.

În acelaşi timp, e bine să ştim că există anumite diete care împiedică formarea calculilor, cum sunt cele bogate în fructe, în legume sau cu grăsimi care nu sunt de origine animală, completează specialistul la Antena 3.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel