Adrian Gheorghe, președintele CNAS, recunoaște că bugetul este mai mic față de anul trecut

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Adrian Gheorghe. Foto: Facebook
Adrian Gheorghe. Foto: Facebook

Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Adrian Gheorghe, a recunoscut într-o conferință de presă că anul acesta bugetul pentru programele naționale de sănătate este mai mic.

„Bugetul alocat programelor naționale de sănătate pe acest an este ușor mai mic decât în anul 2020, în ansamblu. Vorbim aici despre de toate programele”, a spus el în cadrul conferinței. 

El a mai spus, de asemenea, că procedura de alocare a bugetului pentru programele naționale de sănătate va avea mai multe tipuri de indicatori. 

„În acest moment, procedura de alocare a bugetului pentru programe naționale are în vedere două tipuri de indicatori: indicatori de volum – câți pacienți sunt arondați și indicatorul de eficiență – costul mediu pe pacient.
Toate acestea sunt puse într-un context istoric. Pe scurt, ne uităm cum au fost în anii precedenți și se face o previzionare aproximativă; este insuficient.

Am dat în lucru pentru HG-ul de programe și normele din acest an să adăugăm indicatori care măsoară cu adevărat; începem să ne apropiem de performanță și ce am în vedere sunt decesele, în primul rând. Practic, vrem să aflăm dacă programele salvează vieți, în același timp vrem să vedem dacă produc efecte asupra calității vieții celor care sunt înrolați în ele. Și pentru acest al doilea aspect va fi folosit un chestionar standardizat internațional pe care participanții la programe îl vor completa, astfel încât să avem niște date privind și ce lise întâmplă pe parcursul programului, iar perspectiva este ca acești indicatori să fie ș iei folosiți pe lângă cei pe care îi avem deja, la alocările bugetare în viitor.

Nu pot să promit nimic privind procedura de alocare până când nu avem acești indicatori care încep să se apropie. Nu sunt finali, nici perfecți,d ar încep să se apropie de răspunsul la întrebarea ce se întâmplă cu pacienții care sunt în programe și în ce măsură putem face ajustări”, a spus el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel