Când ne vom întoarce la mască: explicațiile medicului Valeriu Gheorghiță

DCMedical Team / 11 iul 2021 / 18:40
Col. dr. Valeriu Gheorghiță
Col. dr. Valeriu Gheorghiță

Valeriu Gheorghiță a declarat că masca rămâne cea mai importantă barieră prin care ne putem proteja față de toate variantele virale de acum.

Medicul Valeriu Gheorghiță a subliniat, la Digi 24, că masca trebuie purtată în zone aglomerate unde riscul de infectare e mare.

"Prin vaccinare nu putem preveni 100% din infecțiile asimptomatice. Putem să prevenim 50-60% din infecțiile asimptomatice. Putem să ne infectăm, să facem forme asimptomatice sau ușoare, să intrăm în contact cu o persoană vulnerabilă și să transmitem boala, chiar dacă statistic, riscul de a o transmite e cu 50% mai scăzut", a declarat coordonatorul campaniei de vaccinare.

El a vorbit despre posibilitatea apariției unui al patrulea val al pandemiei și la posibilitatea reluării obligativității purtării măștii.  "Acum s-a renunțat la obligativitatea ei, dar nu înseamnă că nu trebuie să o purtăm când intrăm în zone aglomerate, unde expunerea la persoane e crescută, iar riscul de infectare e mare".

De asemenea, el a mai spus că e greu de estimat care va fi situația în viitor.

În privința vaccinării, medicul a spus că e voluntară și va rămâne așa: "Nu se pune problema să devină obligatorie. Acum, doar cine nu vrea nu se vaccinează. Numărul celor care doresc să se imunizeze e în scădere acum, dar anticipăm ca într-o lună, va crește."

Totodată, el a subliniat încă o dată că trecerea prin boală nu ne oferă o protecție suficientă.

"Vorbim de o pandemie de mai mult de un an, moment în care bună parte dintre persoanele care au trecut prin boală sunt în afara perioadei de protecție", a afirmat medicul.

Întrebarea nu este dacă valul patru Covid-19 va veni în România, ci când va veni și care va fi amploarea lui, a declarat în urmă cu câteva zile la Digi24 Valeriu Gheorghiță. 

 

Articole Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy