Care sunt simptomele refluxului gastroesofagian. Buliga, despre greșeala care duce la CANCER: Oamenii tușesc și nu știu de ce

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Care sunt simptomele refluxului gastroesofagian și ce să te trimită urgent la medic - Foto: Freepick
Care sunt simptomele refluxului gastroesofagian și ce să te trimită urgent la medic - Foto: Freepick

Care sunt simptomele refluxului gastroesofagian. Ce ar trebui să te trimită urgent la medic.

Arsura la stomac, acea senzație pe care o simțim în capul pieptului apare mai des primăvara potrivit analizelor. 

Arsurile la stomac sunt rezultatul unui reflux gastroesofagian sau al unui stil de viață nesănătos. 

Dr Teodor Buliga, medic primar chirurgie generală, cu competențe în chirurgie robotică, laparoscopică și oncologică de la Spitalul Clinic SANADOR, ne-a spus totul despre refluxul gastroesofagian.

Cancerul și afecțiunile care se tratează prin chirurgia robotică. Buliga: E metoda de AUR, cea mai bună

Care sunt simptomele refluxului gastroesofagian. Ce ar trebui să te trimită urgent la medic.

"Simptomele pot varia foarte mult și există chiar forme de boală, de reflux gastroesofagian care se prezintă mimând alte afecțiuni: ORL, tuse de reflux. Oamenii tușesc, nu știu de ce, se duc, se investighează și se găsește sursa acestei tuse reflexe.

De regulă, majoritatea pacienților au o durere cu caracter de arsură, e o senzație neplăcută după un timp după ce mănâncă. O durere în capul pieptului.

Toate aceste probleme au o accentuare progresivă. Dacă la început este o chestie simplă: am mâncat ceva și nu a picat bine, în timp lucrurile devin foarte deranjante și sunt pacienți care nu pot să consume alimente, trebuie să stea în șezut cel puțin 2 - 3 ore după ce au mâncat, pentru ca alimentele să nu se întoarcă.

De aici se fac o serie de investigații care se bazează în special pe endoscopie. Endoscopia vede imediat care este impactul acestui reflux asupra esofagului, pentru că de asta se și cheamă reflux gastroesofagian. Refluxul apare din stomac, el poate să fie acid, caz în care refluxul este în special cu conținut gastric, sau poate să fie bazic, biliar, când se întoarce până și bila până la nivelul esofagului și mucoasa, foița care căptușește esofagul este arsă, iritată de aceste substanțe.

Sigur că organismul poate să compenseze în primă fază și vindecă această mucoasă. Dar în timp apar leziuni, cicatrici, ulcerații, nivelul se extinde din ce în ce mai sus, mergând dincolo de jumătatea esofagului.

Pe măsură de organismul cicatrizează, e suficient ca una dintre celulele de acolo să sufere o mutație, să devină imortală și să dea naștere cancerului esofagian. Asta este problema majoră a bolii persistente care nu răspunde la tratament.

De când s-au inventat niște procedee numite anti-reflux, prin care stomacul este repoziționat în așa fel încât să poată să acționeze ca o valvă împotriva întoarcerii acidului sau conținutului biliar în esofag.

Deja sunt studii făcut pe sute de mii de oameni care arată că aceste lucruri funcționează. A întoarce stomacul, a-l desprinde de splină, a-l roti în spatele esofagului, a-l desface de diafragmă, la 1 cm - 2 cm de aortă nu e un lucru foarte facil.

Având chirurgie robotică la dispoziție e mult mai ușor să vezi și să faci manevre în condiții de siguranță", a declarat medicul Teodor Buliga, în exclusivitate pentru DC Medical.

Chirurgia robotică, AVANTAJ cheie. Ce poate face în locul chirurgului. Buliga: Se folosesc găurele mici, dioxid de carbon, insuflat în abdomen

Vezi mai multe în video:

Alimentele care te scapă de ARSURI la stomac. Ce este GASTRITA, ce o provoacă și care e rolul cheie al ardeiului IUTE

 

"Infecția cu Helicobacter pilori, singura bacterie, care poate supraviețui în mediul acid din stomac, e cea mai frecventă. Tratamentul prelungit cu aspirină sau antiinflamatoare de tip ibuprofen poate duce la gastrită.

Dintre obiceiurile nesănătoase, excesul de alcool și fumatul au efect negativ asupra mucoasei gastrice.

Alimentele nu cauzează gastrită, însă pot accentua simptomele deja existente.

Iată câteva recomandări care pot ameliora situația:

- Evitați alimentele acide sau cele care relaxează sfincterul gastro esofagian: grăsimi animale, citrice, roșii, băuturi carbogazoase ceai cafea alcool ciocolată.

- Evitați alimentele care stau mult în stomac și se digeră greu: carnea, grăsimile animale, prăjelile.

- Evitați ronțăielile și gustările dintre mese. Mesele rare scad secreția de suc gastric și ameliorează simptomele.

- Evitați alimentele și condimentele iritante sau picante. Excepție face ardeiul iute. Consumat cu moderație, stimulează secreția de mucus și asigură protecție antiacidă și antimicrobiană.

Care sunt alimentele responsabile de reflux gastroesofagian

- Alimentele dense, bogate în grăsimi și proteine precum mezeluri, carne, cașcaval. Sunt greu de digerat, stimulează secreția gastrică și întârzie golirea stomacului. Limitați grăsimile animale, prăjelile, uleiul.

- Alimentele acide și foarte picante, care produc iritarea suplimentară a mucoaselor: citrice, roșii, ananas, suc de fructe, băuturi carbogazoase și zahărul în exces.

- Alimentele care scad eficiența închiderii sfincterului: alcoolul, menta și guma de mestecat. Cacaoa și ciocolată relaxează sfincterul și dau arsuri. La fel și nicotina/fumatul.

- Alimentele care cresc producția acidă din stomac: cafea ceai băuturi alcoolice fermentate de tip vin sau bere și băuturi răcoritoare carbogazoase.

- Beți lichidele înafara meselor ca să nu întârziați golirea stomacului.

Care sunt alimentele anti-reflux?

- Carne albă de pește, pui sau curcan

- legumele de culoare portocalie precum morcovi, ardei gras.

- Oțetul de mere băut în timpul mesei ameliorează arsurile și are efect alcalinizant", spune medicul nutriționist Mihaela Bilic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel