Ce se întâmplă dacă nu faci duș în fiecare zi. Efectele dezgustătoare pe care le are dacă ignori rutina de igienă

Monika Baciu |
Data publicării:
dus - FOTO: Freepik@amixstudio
dus - FOTO: Freepik@amixstudio

Ce se întâmplă dacă nu faci duș în fiecare zi. Renunțarea la dușuri zilnice poate avea diverse efecte asupra corpului. 

Renunțarea la dușuri zilnice poate avea diverse efecte asupra corpului. În absența dușurilor regulate, s-ar putea observa un miros corporal mai pronunțat, deoarece bacteriile persistă și descompun transpirația. Cu timpul, mirosul se stabilizează, iar pielea capătă un miros natural.

Totuși, renunțarea la dușuri poate duce la pete întunecate pe piele, cunoscute sub numele de dermatită neglijată, cauzate de acumularea de celule moarte ale pielii și alte componente. Seboreea, o formă de eczemă pe scalp, poate deveni o problemă din cauza igienei precare.

Pe de altă parte, unii cred că părul și scalpul pot deveni mai sănătoase, deoarece spălarea excesivă poate elimina uleiurile naturale ale scalpului. În plus, renunțarea la dușuri regulate are beneficii pentru mediu, reducând consumul de apă asociat cu băile lungi. 

"Intrăm în contact cu mii de alergeni în fiecare zi. Dușul îi spală pe acei alergeni, precum și bacteriile și virusurile," a declarat dermatologul Shilpi Khetarpal, potrivit Health Digest.

Totuși, unii experți spun că nu există niciun beneficiu suplimentar în a face duș în fiecare zi.

"Când vine vorba de preocupări legate de sănătate, nu este deloc clar că un duș zilnic realizează multe. De fapt, un duș zilnic ar putea fi chiar dăunător sănătății" a spus dr. Robert Shmerling, șeful clinic al reumatologiei la Centrul Medical Beth Israel Deaconess de la Școala Medicală Harvard, pentru Considerable.

Vezi și: Obiceiul banal care duce la creșterea colesterolului. Este frecvent întâlnit și nesănătos. Poate provoca și boli cardiace

Ce se întâmplă dacă nu faci duș în fiecare zi

Vei descoperi mirosul tău natural când te oprești din a face duș. Atunci când începi să sari peste dușuri, efectul cel mai sesizabil va fi un miros corporal puternic. În timp ce un duș ar spăla în mod normal bacteriile care cauzează mirosul, acum bacteriile vor persista și vor descompune transpirația în glandele apocrine, care conțin multe proteine.

Glanda apocrină se găsește în anumite părți ale corpului, inclusiv sub brațe, în zona inghinală și pe față. Aceste zone ar trebui să fie curățate zilnic. În timp ce s-ar putea ca oamenii să se deplaseze mai departe de tine din cauza mirosului, acesta nu va dura pentru totdeauna.

În The Atlantic, medicul James Hamblin a scris despre propria sa experiență renunțând la duș și a remarcat cum mirosul său s-a schimbat în timp.

"După un timp, ideea merge, ecosistemul tău atinge o stare stabilă și nu mai miroși rău. Adică, nu mirosi a apă de trandafiri sau spray pentru corp, dar nu mirosi nici a miros neplăcut. Pur și simplu mirosi a om", a explicat el.

Vezi și: Cum să scazi tensiunea arterială în câteva minute. Trei trucuri ale cardiologilor

Transpirație - FOTO: Freepik@yanalya

Petele întunecate de pe piele pot apărea după ce renunți la duș

Dacă observi pete pe piele după ce renunți la duș, acestea ar putea fi mai mult decât murdărie. Nespălarea regulată a pielii poate produce pete întunecate numite dermatită neglijată.

Corpul nostru creează în mod regulat celule noi și elimină până la 40.000 de celule ale pielii pe zi. Baia regulată ajută la eliminarea excesului de celule moarte și previne descuamarea pielii.

Când nu faci duș, celulele moarte ale pielii se pot acumula cu alte componente precum transpirația, uleiul, murdăria, fumul și bacteriile pentru a face pielea întunecată, solzoasă și caloasă.

Dacă igiena precară persistă, pot apărea infecții secundare, în special cele care cauzează crăparea și sângerarea pielii din cauza dermatitei neglijate. 

Curățarea zonelor afectate cu alcool sau șervețele antibacteriene poate elimina petele maronii. Doar în cazuri grave va trebui să consulți un medic pentru tratament dermatologic.

Crește riscul de a dezvolta micoză

Când te oprești din a face duș, crește riscul de a dezvolta micoză. Micoza este o infecție fungică care poate face dificilă oprirea mâncărimii, în special în zonele unde transpiri, cum ar fi partea internă a coapselor și fesele.

"Păstrarea hainelor umede și îmbibate cu sare aproape de piele pentru perioade lungi după antrenament duce la iritații și crește riscul de mici abraziuni sau leziuni ale pielii. Acest lucru poate crește riscul de infecții bacteriene și fungice, precum bacteriile stafilococice sau fungul care cauzează micoza" a declarat Holly L. Phillips, medic specialist în sănătatea femeilor

Chiar dacă renunți imediat la hainele transpirate, nu ar trebui să renunți cu adevărat la dușul de după antrenament.

"Nu mirosul de transpirație trebuie să te îngrijoreze, ci faptul că transpirația rămasă pe piele permite bacteriilor să prolifereze," a continuat Phillips.

Lipsa dușului duce la acnee

Odată cu mirosul neplăcut al corpului vine și riscul apariției acneei. Lipsa dușului duce la acumularea celulelor moarte ale pielii și a altor bacterii pe piele. Cantități excesive de celule moarte ale pielii și ulei pot rămâne blocate în pori.

Aceste blocări pot provoca puncte negre sau, dacă se introduce bacterie, acneea inflamată. Din acest motiv, publicația recomandă spălarea feței zilnic, chiar și atunci când faci duș mai rar. Cu toate acestea, acneea nu este limitată doar la față.

Vezi și: Ceaiul care șterge ridurile. Cum se folosește, de fapt

Lipsa dușului contribuie la apariția infecțiilor

Când renunți la duș, poți să faci o infecție cu drojdie. În timp ce mirosul corporal poate să scadă după o perioadă în care nu te speli, există o drojdie numită Candida albicans care așteaptă să se mute în zonele tale intime.

Această bacterie provoacă infecții cu drojdie, un tip de infecție fungică care afectează până la trei din patru femei, dar și bărbați. Infecțiile cu drojdie prosperă în locuri umede și umede.

Când nu faci duș în fiecare zi, deschizi ușile pentru ca bacteriile Candida să se așeze. Infecțiile cu drojdie vin cu mai multe daruri nedorite, inclusiv o secreție asemănătoare cu brânza de vaci, roșeață și umflare a organelor genitale și o senzație de arsură în timpul urinării.

Ciuperca poate să crească pe pielea ta dacă renunți la duș. Ca și cum ar ieși dintr-un film SF cu buget redus, o invazie de germeni poate avea loc în absența dușurilor frecvente. Germenii nu doar preiau controlul - ei produc și ciuperci.

"Toți avem bacterii bune care trăiesc pe pielea noastră. Dar dacă nu ajuți bacteriile bune prin spălare și exfoliere, celulele moarte ale pielii se acumulează, creând un mediu pentru creșterea excesivă a bacteriilor sau ciupercilor, infectare și incapacitatea de a lupta împotriva bacteriilor și ciupercilor nocive pe care le întâlnim," a spus Janette Nesheiwat, medic specialist în medicina de familie și de urgență.

Vezi și: Depresia de ianuarie, ce este și cum o recunoști. De ce ne afectează prima lună din an

Părul tău va începe să se simtă unsuros dacă sari peste câteva dușuri

Spălat pe cap - FOTO: Freepik@natalialaurel

Când nu faci suficiente dușuri, părul tău începe să devină gras, ceea ce te poate face să te simți incomod. Părul gras provine de la glandele sebacee care trăiesc în părul tău. Când părul tău este murdar și uscat, aceste glande eliberează o substanță uleioasă numită sebum pentru a hidrata părul.

"Dacă nu îți speli părul la fiecare două-trei zile, se va forma o acumulare uleioasă. Părul tău va arăta și se va simți murdar și va începe să miroasă, preluând mirosurile din mediul înconjurător" a spus George Rylander, un stilist expert la salonul Dop Dop din New York City, pentru Women's Health.

Vezi și: Ce se întâmplă dacă îți miroși propriile flatulențe. Ce spune mirosul despre sănătatea ta

Dușul poate împiedica sistemul tău imunitar să își facă treaba

Un motiv obișnuit pentru a face dușuri este să fii curat și sănătos, dar ironia bolnavă este că te poți face chiar mai bolnav. Conform Harvard Health Blog, sistemul imunitar trebuie expus la microorganisme pentru a dezvolta o "memorie imună".

Acest lucru este important pentru ca sistemul imunitar să poată răspunde rapid la o invazie străină care ar putea dăuna organismului.

"Sistemul imunitar este format din celule și organe care ajută la prevenirea și combaterea infecțiilor. Este important să-l întărim pentru a reduce șansele de a te îmbolnăvi" a spus Ysabel Montemayor, dietetician înregistrat, pentru Bustle.

Cu toate acestea, aceasta nu înseamnă că poți înlocui dușul zilnic cu un duș la fiecare două zile, dar nu înseamnă nici că ar trebui să te târăști prin noroi și să nu te speli niciodată.

"Chiar dacă expunerea crescută la bacterii poate juca un rol în întărirea imunității, ar putea fi, de asemenea, foarte periculoasă. O igienă precară poate răspândi și expune la bacterii periculoase, crescând riscul de infecții" a continuat Montemayor.

Vezi și: Durerile de stomac, semn subtil al unui cancer agresiv. La ce alte schimbări să fii atent

Când renunți la dușuri, riști să ai mai multă mătreață

Cel mai bun prieten al părului gras, mătreața, nu este niciodată prea departe. În timp ce pot exista diferite motive pentru mătreață, conform Medical News Today, unul comun este excesul de uleiuri.

"Este o concepție greșită comună că mătreața este cauzată de uscăciune; în realitate, de obicei, este cauzată de o creștere excesivă a unei drojdii inofensive", a spus Jessica Wu, dermatolog și profesor asistent de dermatologie la Școala de Medicină a Universității din California de Sud, pentru Everyday Health.

"La unele persoane, drojdia începe să se hrănească cu excesul de ulei și celulele moarte ale pielii de pe scalp, determinând celulele pielii să se descuameze mai frecvent și să se aglomereze în coji", a mai spus dr. Wu.

Mătreața pare să fie excepția de la regulă în ceea ce privește spălarea părului o dată pe zi.

"Nu șamponarea suficientă va face doar ca mătreața să devină mai gravă - cauzează acumularea mai mare de uleiuri și celule moarte de piele pe scalp, pe care drojdia și ciupercile continuă să le hrănească," a explicat Stuart H. Kaplan, un dermatolog din Beverly Hills.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel