Coronavirus: De două ori mai multe decese în zonele sărace, din cauza COVID-19

Adisa Codruț |
Data publicării:
Covid-19
Covid-19

Două studii diferite din Regatul Unit arată că persoanele care trăiesc în zone defavorizate sunt de două ori mai expuse riscului de a muri din cauza noului coronavirus.

Noul coronavirus ucide de două ori mai mult în cartierele defavorizate din Anglia, iar membrii minorităţilor etnice mor de COVID-19 în număr mai mare decât albii. Acestea sunt rezultatele a două studii distincte apărute vineri.

După studierea a peste 20.000 de decese având legătură cu pandemia de COVID-19, survenite în perioada 1 martie - 17 aprilie în Anglia şi Ţara Galilor, Biroul naţional de statistici (ONS) a constatat că rata mortalităţii în zonele cele mai defavorizate era de 55,1 decese la 100.000 de locuitori. Prin comparaţie, această rată era de 25,3 decese la 100.000 de locuitori în zonele mai puţin defavorizate, arată surse citate de agerpres.ro. Sunt incluse în categoria de zone defavorizate acele cartiere cu o rată mare a şomajului şi cu o infracţionalitate mai ridicată decât media, precum şi cu un acces mai dificil la serviciile sanitare.
„Rata mortalităţii este în vremuri normale mai ridicată în zonele cele mai defavorizate, însă COVID-19 pare să accentueze această tendinţă”, a comentat Nick Stripe, analist al ONS.

Printre zonele cele mai afectate figurează capitala Londra, foarte cosmopolită, cu 85,7 decese la 100.000 de locuitori, în timp ce sud-vestul Angliei este zona cel mai puţin afectată.

Alt studiu, același rezultat

Un alt studiu, condus de Institutul de studii fiscale, un organism de cercetare cu sediul la Londra, relevă că numărul deceselor la populaţia de culoare sau din rândul minorităţilor este mult mai ridicat decât în rândul albilor, în parte fiindcă aceştia sunt mai expuşi la virus din cauza meseriei pe care o practică. Astfel, numărul deceselor de coronavirus la numărul de locuitori în rândul populaţiei originare din Caraibe este de trei ori mai mare decât în rândul britanicilor albi. Iar bărbaţii de origine pakistaneză sunt în proporţie de 90% mai susceptibili decât bărbaţii britanici albi să lucreze în sectorul sanitar. Şi cu toate că persoanele cu origini indiene nu reprezintă decât 3% din populaţia aptă de muncă în Anglia şi Ţara Galilor, ele reprezintă 14% din numărul medicilor.
"Analiza noastră indică faptul că 63% din muncitorii din domeniul sanitar care au murit de coronavirus erau persoane de culoare sau provenite din rândul minorităţilor etnice", a subliniat Tim Cook, profesor onorific la Universitatea din Bristol.

Problemele de sănătate adiacente ar putea constitui un alt factor care să explice această diferenţă: două treimi dintre persoanele originare din Bangladesh, cu vârste de peste 60 de ani, sufereau de o boală cronică susceptibilă să-i expună la anumite riscuri în caz de îmbolnăvire cu coronavirus.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel