Creier, circuit special: de ce mâncăm, deși nu ne e foame?

DCMedical Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Creierul și poftele: de ce mâncăm, deși nu ne este foame  FOTO: pexels.com
Creierul și poftele: de ce mâncăm, deși nu ne este foame FOTO: pexels.com

Creierul are un circuit special dedicat mâncării de plăcere explicându-se astfel de ce e ușor să exagerăm cu alimentele nesănătoase, susține un studiu.

Creierul uman și mâncarea de plăcere sunt legate printr-un circuit special, au descoperit cercetătorii de la Centrul Health care din cadrul Universității Carolina de Nord într-un studiu pe rozătoare, se arată pe medicalnewstoday.com.

De ce mâncăm, deși nu ne e foame?

Autorii studiului subliniază că oamenii nu și-au pierdut obiceiul de a mânca mult într-un timp scurt, ca pe vremea când aceștia trăiau în peșteri. „Există doar o cantitate atât de mare de alimente bogate în calorii disponibile tot timpul și nu am pierdut încă această legătură care ne influențează să mâncăm cât mai multă hrană pe cat posibil", afirmă medicul Thomas Kash, co-autor al studiului.

Căutând răspunsuri și moduri de a reduce obezitatea, oamenii de știință au analizat mecanismele implicate în hrănirea homeostatică. Studiul celor de la Universitatea Carolina investighează hrănirea hedonică pentru răspunsuri.

Ce zic studiile anterioare

Cercetările au un rol important în mâncarea de plăcere l-ar juca nociceptina, o peptidă constând din 17 aminoacizi care funcționează ca un neurotransmițător. Unele studii au demonstrat că receptorii nociceptinei nu fac decât o diferență în ceea ce privește hrănirea homeostatică și par să joace un rol în hrănirea hedonică.

Experiment pe șoareci

Ca să observe circuitul neuronal responsabil cu poftele de mâncare, cercetătorii le-au dat șoarecilor nociceptină cu un marcator fluorescent. Multe circuite din creier utilizează nociceptina, dar cercetătorii au descoperut unul special când șoarecii au consumat alimente bogate în energie. Potrivit medicalnewstoday.com, acest circuit are proiecții către alte părți ale creierului care ajută la reglarea hrănirii. Circuitul special derivă din nucleul central al amigdalei, o parte a creierului care joacă un rol vital în răspunsul unui animal la stimulii emoționali.

Amigdala este legată de durere, anxietate și teamă, însă descoperirea americanilor o leagă și de reglementarea mâncării patologice. Pentru a înțelege pe deplin mecanismul, e nevoie de alte studii.

Concluzii

„Studiul nostru este unul dintre primele pentru a descrie modul în care centrul emoțional al creierului contribuie la mâncare pentru plăcere. (...) Următorul pas și provocare majoră este de a folosi aceste subseturi pentru a obține noi terapeutice pentru obezitate și mâncare", aprecia primul autor al studiului, medicul Andrew Hardaway, potrivit sursei citate.

Studiul a fost publicat în revista Neuron. Studiul poate fi găsit AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel