Cum să cultivi rozmarin acasă și să te bucuri de beneficiile sale

Rozmarinul este o plantă veșnic verde asemănătoare acelor, folosit ca și condiment culinar. Renumit pentru aroma sa rafinată, oferind gust bun mâncărurilor gătite, este, de asemenea, cunoscut pentru beneficiile sale pentru sănătate. 

Rozmarin. Beneficiile sale pentru sănătate

1. Are activitate antioxidantă

Bogat în antioxidanți care protejează organismul împotriva radicalilor liberi, rozmarinul își datorează potențialul benefic compușilor polifenolici, cum ar fi acidul carnosic și acidul rosmarinic. Acesta din urmă este utilizat ca și conservant natural pentru a crește durata de valabilitate a alimentelor.

2. Ar putea reduce glicemia

Glicemia ridicată, dacă nu este bine gestionată, poate duce la numeroase afecțiuni. Un studiu a arătat că extractul de rozmarin ar putea fi un agent antihiperglicemic, datorită polifenolilor pe care îi conține. Acesta din urmă ar avea proprietăți protectoare împotriva hiperglicemiei.

3. Ar putea îmbunătăți starea de spirit, precum și memoria

Viața modernă de astăzi este adesea o sursă de stres și anxietate. Rozmarinul ne poate fi de mare ajutor în inducerea relaxării și stării de bine; ar fi și un aliat al memoriei. Un studiu a constatat că administrarea a 500 mg de rozmarin zilnic ar îmbunătăți  memoria și calitatea somnului și ar reduce anxietatea și depresia.

Avantajele consumului de rozmarin sunt numeroase, motiv pentru care ar fi minunat să-l ai tot timpul în casă.

Cum să-l cultivi?

Rozmarinul este o plantă erbacee care necesită lumina soarelui și un sol nisipos, drenat. Pentru ca rozmarinul să prospere, acesta trebuie cultivat într-un sol ușor umed. 

Unde îl plantezi: Ghiveci. Fiecare ghiveci trebuie să aibă maxim 2-3 fire de rozmarin.

Când: Martie – mai, septembrie – noiembrie.

Preferințe: Vase de lut, nesmălțuite și pământ bine drenat cu ajutorul unui strat de pietricele sau nisip. Este sensibil la buruieni.

Cât de des îl uzi: Odată la 3 – 4 zile, atunci când pământul este uscat.

Atenție! Rozmarinul este contraindicat la persoanele cu obstrucție a căilor biliare sau boli hepatice. Inhalarea uleiului esențial de rozmarin nu este recomandată în caz de astm.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel