De ce se umflă ganglionii limfatici: simptom al unor boli periculoase! Când trebuie să mergi urgent la doctor

Dana Lascu |
Data publicării:
Dureri de gât
Dureri de gât

Atunci când ganglionii limfatici se umflă, de fapt organismul are o reacție la o boală sau la o infecție. În afară de gât, se pot umfla și ganglionii limfatici din zona inghinală, cei de sub axilă sau de sub bărbie. Iată ce boli provoacă a sta și când e cazul să mergi urgent la doctor:

Ganglionii limfatici sunt structuri mici, în formă de bob de fasole, amplasați în apropierea vaselor limfatice (prin care circulă limfa, acel lichid care îndepărtează bacteriile și anumite tipuri de proteine din țesuturi, transportă grăsimea din intestinul subțire, alimentează fluxul sanguin cu celulele albe din sânge mature care sunt produse în măduva osoasă etc.). 

În organismul uman există aproximativ 600 de noduli limfatici =, unii în țesuturile adânci și alții mai aproape de piele. Ciorchini de astfel de noduli se găsesc în gât, în axilă, abdomen și inghinal. (Pot fi simțiți cu degetele.) Alți noduli se găsesc în piept, brațe și picioare.

Foarte important este că celulele imune sunt stocate în acești ganglioni. Lichidul din țesuturile înconjurătoare intră în ganglioni limfatici prin intermediul vaselor limfatice sau vaselor mici de sânge ale nodulilor. Lichidul este filtrat de noduli pentru a elimina germenii infecțioși, celulele sau materia străină. Limfocitele proaspete sunt adăugate și lichidul este trimis înapoi în fluxul sanguin pentru a distribui limfocitele în întregul corp.

De ce se umflă ganglionii limfatici

Ganglionii limfatici se umflă frecvent atunci când numărul globulelor albe din sânge din interiorul acestora a crescut ca răspuns la o infecție sau la o boală. Numărul de celule care luptă împotriva bolilor se dezvoltă rapid, provocând presiune și umflare în interiorul ganglionilor limfatici.

În multe cazuri, ganglionii limfatici care se umflă vor fi aproape de locul unei infecții. De exemplu, o persoană cu infecție streptococică în gât poate avea ganglioni umflați în gât. Gripa și răceala duc la umflarea acelorași ganglioni, de asemenea, și infecția sinusurilor și mononucleoza.

În alte cazuri, ganglionii limfatici umflați ar putea indica afecțiuni precum leziuni ale pielii, limfom (cancerul sistemului limfatic), SIDA (sindromul imunodeficienței dobândite) sau un cancer care s-a răspândit la ganglionii limfatici din altă parte a corpului.

Umflarea ganglionilor limfatici este un semn că ceva este în neregulă undeva în corpul vostru. Când ganglionii limfatici se umflă este posibil să observați:

- Sensibilitate și durere în ganglionii limfatici;

- Umflarea poate fi de mărimea unui bob de mazăre sau a unei rinichii, ori chiar mai mare.

Simptome

În funcție de cauza care a dus la umflarea ganglionilor limfatici puteți experimenta alte semne și simptome precum:

- Nas curgător, durere în gât, febră sau alte indicii ale unei infecții respiratorii superioare;

- Umflarea generală a ganglionilor limfatici în tot corpul - ceea ce poate indica o infecție majoră, cum ar fi rujeola, o infecție a pielii, cu HIV sau mononucleoza, sau o tulburare imună, cum ar fi lupusul sau artrita reumatoidă;

- Noduri tari, ficși, cu creștere rapidă, indicând o posibilă tumoare (cancer);

- Febră;

- Transpirații nocturne.

Pentru a afla ce v-a provocat umflarea ganglionilor limfatici trebuie să mergeți la doctor.

Când mergeți la doctor:

În unele cazuri, ganglionii limfatici umflați revin la normal când starea de bază, cea care a declanșat umflarea, se ameliorează. Consultați medicul dacă sunteți îngrijorat sau dacă ganglionii limfatici umflați...:

- Apar fără niciun motiv identificabil;

- Continuă să crească și sunt umflați de la bine de 2-4 săptămâni;

- Simțiți că sunt tari sau ca un cauciuc și nu se mișcă atunci când îi apăsați;

- Sunt însoțiți de febră persistentă, transpirații nocturne sau pierdere în greutate inexplicabilă.

- Solicitați asistență medicală imediată dacă aveți dificultăți la înghițire sau de respirație.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel