Deficitul de vitamina B12: ce este anemia pernicioasă și de ce este periculoasă

Georgiana Ioniță |
Data actualizării: | Data publicării:

În timp ce unele deficiențe de B12 sunt cauzate de dietă, cel mai frecvent motiv pentru nivelurile scăzute de B12 la nivel mondial este o tulburare autoimună numită Anemie pernicioasă. Aceasta este o formă cronică a deficienței de B12, care poate avea consecințe grave asupra sănătății dacă nu este tratată pe termen lung.

Cu toate acestea, deoarece simptomele afecțiunii arată de obicei ca alte afecțiuni comune, este adesea diagnosticat greșit ca depresie sau anxietate. Nu numai că afecțiunea provoacă stres fizic, stigmatul de a trăi cu această afecțiune cronică poate provoca, de asemenea, un prejudiciu psihologic grav, așa cum am arătat în cercetările mele, notează The Conversation.

Se estimează că 6% dintre persoanele din SUA și Marea Britanie suferă de deficiență de vitamina B12. Condiția este recunoscută de Organizația Mondială a Sănătății drept o problemă globală de sănătate care ar putea afecta milioane de vieți. Deficitul de B12 este caracterizat de obicei prin simptome precum oboseală extremă, lipsa de energie, slăbiciune musculară și chiar probleme cu memoria. Nu numai că, dar poate provoca o serie de probleme grave de sănătate, cum ar fi leziuni ale nervilor ireversibile, anxietate sau depresie sau tulburări care afectează coordonarea, echilibrul și vorbirea.

Vitamina B12 - cunoscută și sub denumirea de cobalamină - este o vitamină solubilă în apă care se găsește în subprodusele animale, cum ar fi carnea, peștele și lactatele. Alte surse includ cereale fortificate, pâine și lapte de plante. Persoanele care nu consumă regulat produse de origine animală riscă să devină deficiente în B12. Pentru a reduce acest risc, veganilor li se recomandă să consume cel puțin trei micrograme de B12 zilnic prin alimente fortificate sau să ia un supliment regulat de B12.

Cu toate acestea, majoritatea nivelurilor scăzute de B12 sunt cauzate mai mult de anemia pernicioasă. Starea face dificilă procesarea oamenilor de vitamina B12, deoarece sistemul imunitar are impact asupra funcționării celulelor parietale importante din stomac. Aceste celule produc o proteină numită „factor intrinsec", care este esențială pentru absorbția de vitamine. Persoanele cu anemie pernicioasă vor produce un anticorp împotriva factorului intrinsec care distruge orice factor intrinsec care a fost produs. Și, astfel, fără ca un factor intrinsec să se lege de alimente, ei nu sunt în măsură să extragă niciun B12. Fără B12, organismul nu este capabil să producă suficiente globule roșii sănătoase. Starea poate fi cauzată și de o căptușeală a stomacului slăbit. Acest lucru se poate întâmpla din cauza gastritei atrofice, a unei inflamații cronice în stomac, care în cele din urmă slăbește mucoasa.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel