Depresie, stimularea creierului eficientă în depresia rezistentă la tratament

Stimularea electrică a unei anumite părți ale creierului poate fi o nouă opțiune pentru depresia "rezistentă la tratament", sugerează un nou studiu. Cercetătorii de la Universitatea din California, San Francisco, au descoperit că 25 de pacienți cu depresie moderată până la severă au obținut îmbunătățiri semnificative în starea lor de spirit după stimularea electrică a unei regiuni din creier numită cortexul orbitofrontal (OFC).

,,După doar trei minute de stimulare electrică a OFC, chiar și pe o singură parte a creierului, pacienții au spus lucruri precum" Wow, mă simt mai bine, mă simt mai puțin anxios, mă simt calm și deconectat”. Puteți vedea îmbunătățirile în limbajul corpului pacienților. Ei au zâmbit, s-au ridicat mai repede, au început să vorbească mai rapid și mai natural", a declarat Kristin Sellers cercetător postdoctoral UCSF.

OFC este o zonă mică a suprafeței inferioare a creierului, situată chiar deasupra ochilor. Funcția exactă rămâne neclară, dar studiul autorului dr. Eddie Chang a explicat că OFC este conectat la diferite structuri ale creierului legate de starea de spirit, depresie și luarea deciziilor, făcându-l foarte bine poziționat pentru a coordona activitatea dintre emoție și cognitie.

 Cercetătorii UCB au sugerat că terapia vizată ar putea ajuta pacienții cu depresie rezistentă la tratament, care afectează până la 30% dintre pacienții cu depresie. Un neurochirurg care nu a fost implicat în studiu a spus că terapia de stimulare a creierului pentru depresie nu este nouă și că a avut unele eșecuri.

,,Stimularea creierului pentru a trata alte afecțiuni (cum ar fi boala Parkinson) este cunoscută de zeci de ani. Câteva studii din ultimii 15 ani, în care pacienții deprimați au avut implantat stimulatori pentru creier, inițial au arătat o mare promisiune. În final, cu toate acestea, rezultatele nu au fost mult mai bune decât ar fi fost obținute cu medicamente sau psihoterapie", a remarcat dr. Michael Schulder, șeful departamentului de neurochirurgie de la Spitalul Universitar North Shore din Manhasset, N.Y.

 Stimularea OFC "câștigătoare" 

Studiul oamenilor de știință a implicat 25 de pacienți deja înscriși în clinica de epilepsie a UCB. Chang este specializat în neurochirurgie la persoanele cu tulburări convulsivale. El a explicat că în cadrul acestor intervenții chirurgicale, paciențiilor li e implantează electrozi în creierul lor pentru a ajuta la ghidarea chirurgiei. Dar, la acești 25 de pacienți cu depresie, grupul științific a lui Chang a folosit reacția de la electrozi pentru a urmări activitatea creierului în câteva zile. Oamenii de știință au legat apoi această informație de schimbarea stărilor pacienților, identificând astfel zonele creierului care ar putea fi supuse terapiei de stimulare.

Asta a condus anchetatorii la OFC, printre alte zone ale creierului. Cercetătorii au transmis un curent electric ușor către regiunile creierului și apoi au cerut pacienților  detalii despre starea lor emoțională. Stimularea OFC a fost clar "câștigătoarea" aici, în termeni de stimulare a dispoziției. Mai mult, stimularea zonei pare să inițieze un răspuns mai mare în creier, similar cu ceea ce se întâmplă în mod natural atunci când o persoană se simte pozitivă, au concluzionat cercetătorii americani.

Eficientă și în formele mai blânde ale bolii

De asemenea, terapia părea să nu ajute numai pacienții cu depresie moderată până la severă, ci și pe cei cu forme mai blânde ale bolii. Potrivit unui membru al echipei de studiu, dr. Vikram Rao, neurolog acest lucru sugerează că stimularea a ajutat pacienții care suferă de o depresie gravă să aibă o  starea de spirit pozitivă.

În ciuda acestor rezultate promițătoare, autorii studiului spun că sunt necesare cercetări suplimentare la grupe mai mari de pacienți pentru a determina dacă acest tratament produce beneficii pe termen lung.

Dr. Vladan Novakovic conduce Serviciul de Psihiatrie ambulatorie la Spitalul Universitar Staten Island din New York City. El a fost de acord că majoritatea studiilor în stimularea electrică a creierului s-au concentrat asupra unei părți din cortexul creierului, lăsând în același timp alte domenii, cum ar fi OFC, neexplorate. Novakovic a declarat că noul studiu este "lăudabil pentru furnizarea în timp real a informațiilor relevante din punct de vedere clinic despre starea OFC și îmbunătățirea stării de spirit".

Echipa UCSF consideră că o mai bună înțelegere a rolului OFC în depresie ar putea duce la un tratament individualizat. ,,Cu cât înțelegem mai mult despre depresie la acest nivel al circuitelor cerebrale, cu atât mai multe opțiuni putem avea pentru a oferi pacienților tratamente eficiente cu risc scăzut de efecte secundare", au concluzionat cercetătorii potrivit WebMD.com.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel