Dr Mircea Dediu: Cum reduci cu 50% riscul de RECIDIVĂ în cancer. Informație VITALĂ! VIDEO:

Dana Lascu |
Data publicării:
EXCLUSIV

Dr Mircea Dediu, reputat oncolog, a explicat, EXCLUSIV la DC Medical, că există un lucru banal și extrem de ușor de făcut care reduce riscul de recidivă în cancer cu 50%!

Dr Mircea Dediu, medic primar Oncologie, doctor în Științe Medicale și Șef Secție Oncologie Medicală la Spitalul Clinic Sanador, a explicat că supraviețuirea în cancer e un lucru greu de stabilit. „Așa, în mod arbitrar, acest interval a fost stabilit la 5 ani, dar nu știu pe ce criterii. în principiu, se consideră că odată ce au trecut cei 5 ani și boala nu a recăzut, pacientul se consideră a fi vindecat. Iată că la cancerul mamar acest interval s-a dus deja la 10 ani. Și nici măcar atunci nu întotdeauna se consideră asta. Dar, sigur, există o cadență de evaluare, oarecum mai frecventă în primii doi ani, după care încetul cu încetul se rărește, pentru că probabilitatea de recădere este din ce în ce mai mică. Și atunci că sigur că după cei 5 ani se consideră că nu mai este necesară o urmărire imagistică frecventă așa cum era impusă la 1-2 ani după tratamentul cu intenție curativă”, 

Reputatul oncolog a dat însă o informație - bombă, EXCLUSIV la DC Medical: aceea că orice pacient care a trecut prin cancer poate să-și reducă riscul de recidivă la jumătate dacă face cel mai banal lucru posibil: se mișcă!

„Eu consider că poate la fel de important, dacă nu mai important, decât toate eforturile care se fac în depistarea precoce a recidivei sunt recomandările pe care trebuie să le facem, și nu le facem, în legătură cu stilul de viață. Există, în momentul de față studii, e adevărat puțin mediatizate pentru că nu fac impact, în care se arată că exercițiul fizic aduce o reducere de mai mult de 50% în rata de recădere (recidivă, n.r.). Nu e nevoie de absolut nimic decât de o activitate fizică și mă refer la una rezonabilă. Nu e vorba de mers la sală și făcut acolo! Nu! E vorba într-adevăr de mersul pe jos, de dus mașina cât mai departe în locul de parcare, de urcat câteva etaje în fiecare zi, dacă stai la 9 să te duci numai până la 7 cu liftul și să urci două etaje, și să cobori pe scări. Despre asta e vorba. Și sunt într-adevăr niște rezultate absolut incredibile. De ce se întâmplă asta, ce legătură este între boala neoplazică și activitatea fizică este foarte complicat, nu le știu în mod fundamental, dar categoric că există. (...) Activitate fizică o numim generic, dar repet nu este vorba de alergat la un pacient în vârstă, sau cine știe ce lucruri. Nu, este vorba să evite sedentarismul și să caute să se scoale și să facă o mică plimbare , să se întoarcă înapoi, să caute să-și extindă activitatea pe parcursul zilei. Și încă o dată, sunt beneficii extrem de mari”, a dezvăluit Dr Mircea Dediu. 

Sunt citostaticele la fel de toxice ca acum zeci de ani? Răspunsul îl aflați în VIDEO: 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel