Dr. Tudor Ciuhodaru: Ghid de supraviețuire în sezonul rece. Măsuri care vă pot salva viața

Dana Lascu |
Data publicării:

Meteorologii au anunțat că temperaturile scad dramatic din această noapte, așa că dr.Tudor Ciuhodaru, conferențiar universitar și medic primar medicină de urgență, a realizat un ghid pentru cei care vor înfrunta frigul. Ce trebuie să știi ca să nu îngheți și cum acționezi în cazul în care o persoană are hipotermie:

Frigul a făcut prima victimă la Iași, arată conf.univ.dr. Tudor Ciuhodaru. Este vorba de un pacient de 73 de ani, care a fost adus de Salvare în comă cu hipotermie severă la urgențe.

Când temperaturile scad vertiginos, e important să știm ce să facem în toate situațiile. Sunt măsuri care vă pot salva viața. Spre exemplu, când vă aflați în spații deschise:

1. Alegeți haine groase, rezistente la umezeală, care să vă asigure protecția capului, a feței și a mâinilor, pentru a evita pierderile de caldură, și încălțăminte lejeră care să nu împiedice circulația la nivelul picioarelor.

2. Evitați deplasările matinale sau nocturne, când temperaturile sunt extrem de scăzute. Pentru fiecare scădere cu un grad Celsius a temperaturii exterioare, riscul de infarct miocardic crește cu 2%.

3. Evitați expunerea prelungită la frig. Alternați expunerea cu repausul în spații încălzite precum instituții publice, magazinele, stațiile de benzină, gări.

4. Evitați imobilizarea prelungită. Consumați lichide calde.

5. Nu vă deplasați singuri noaptea, în zone izolate, mai ales pe viscol sau polei. Există riscul de a vă rătăci sau de a vă accidenta și de a rămâne izolat în frig.

Dacă sunteți în mașină, în cazul în care sunteți șofer și/sau plecați la drum lung:

1. Nu uitați să aveți lichide pentru 24 de ore, alimente precum și medicația cronică la voi.

2. Este bine să aveți în mașină pături sau alte mijloace suplimentare pentru a asigura încălzirea.

3. Și în aceste cazuri e bine să evitați imobilizarea prelungită și să asigurați măcar o activitate fizică minimală.

4. NU plecați la drum fără a umple rezervorul întrucât la un consum mediu orar de 1 litru de benzină/motorină un rezervor plin de 40-50 de litri vă poate asigura încălzirea în mașină pentru cel puțin o zi.

5. NU părăsiți mașina dacă este viscol și nu puteți preciza distanța până la adăpost, deoarece vă puteți rătaci, iar hipotermia se instalează mult mai repede în condiții de vânt și de umezeală.

Dacă sunteți în spații închise (locuință, loc de muncă):

1. Mentineți o temperatură de minim 21 de grade (expunerea îndelungată la temperaturi scăzute, în condiții de repaus și îmbracăminte inadecvată pot provoca hipotermie)

2. Alimentați-vă corespunzător și evitați consumul de alcool sau excesul de sedative.

3. Verificați starea vârstnicilor prin vizite periodice sau dați-le măcar un telefon.

4. Verificați periodic funcționarea sursei de încălzire (centrală de apartament, reșou, sobă).

5. Nu vă încălziți la aragaz și nu lăsați nesupraveghete sursele de încălzire (sobele) pe durata nopții.

Rețineți:

1. Hipotermia e un ucigaș tăcut.

2. Aproape jumătate din cazurile de hipotermie sunt asociate consumului de alcool.

3. NU lăsați copiii singuri în mașină.

4. Semne de alarmă. Pacienții prezintă frisoane, piele rece, palidă, parestezii (amorțeli) la nivelul membrelor, tulburări de echilibru și de vorbire, bradilalie, bradipsihie, somnolență asociate unor respirații superficiale și cu frecvență joasă, bradicardie, puls imperceptibil, urmate de confuzie, halucinații și comă. Pacienții se pot răni cu ușurință datorită tulburărilor de echilibru, iar în funcție de severitatea lezională și a hipotermiei, pot rămâne imobilizați la domiciliu sau se pot înregistra cazuri letale

Cum se acordă primul ajutor. Dacă descoperiți o persoană cu hipotermie:

a) asigurați protecția termică (spațiu închis, protejat de frig și vânt, încălzit) și asigurați încălzirea activă și pasivă prin îmbrăcăminte adecvată, consum de lichide calde, dar nu alcool;

b) nu expuneți direct persoana la o sursă de caldură precum apa fierbinte, duș sau cadă. Datorită deficitului de sensibilitate se pot produce arsuri și pot aparea fenomenele de șoc.

c) hipotermia impune evaluare suplimentară și tratament de specialitate.

În astfel de cazuri, nu amânați prezentarea la spital!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel