Dr. Vasile Cepoi, Cum gestionează spitalele din România asistența persoanelor cu deficiențe de auz și a câinilor însoțitori ai nevăzătorilor

Prof. dr. Vasile Cepoi, presedintele ANMCS, Foto:DCnews
Prof. dr. Vasile Cepoi, presedintele ANMCS, Foto:DCnews

Dr. Vasile Cepoi, Președintele Autorității Naționale pentru Managementul Calității în Sănătate (ANMCS), dr Vasile Cepoi, a vorbit, într-un interviu la DC Medical, despre asistența veterinară pe care ar trebui să o ofere spitalele pentru câinii însoțitori a persoanelor nevăzătoare dar și despre asistența pentru persoanele cu tulburări de auz.

Dr Vasile Cepoi, președintele Autorității Naționale pentru Managementul Calității în Sănătate, spune că în spitalele din România nu au la această oră servicii de asistența veterinară pentru câinii însoțitori ai persoanelor nevăzătoare.

"Noi nu avem această cerință, dar ea într-adevăr există în standardele internaționale, e vorba despre pacienții nevăzători care au însoțitori câini. Iar el dacă vine în spital, are dreptul, ca acel câine să aibă condiții în care să poată să fie îngrijit și pus la dispoziția pacientului. Noi nu avem această cerință pentru că nu a apărut ca necesitate până la această dată. Desigur, dacă la un moment dat, Asociația nevăzătorilor va solicita acest lucru, e un drept pe care nu îl putem refuza", explică dr Vasile Cepoi.

În ceea ce privește asistența pentru persoanele cu tulburări de auz, președintele ANMCS spune că deși spitalele nu au angajați permanenți interpret mimico gestuali, aceștia sunt contractați sub formă de colaborare și vin să asiste pacienții în caz de solicitare.

"Incidența acestor cazuri este redusă și atunci ș atunci spitalul trebuie să aibă o colabrare, un protocol, cu un astfel de interpret, care să vină să răspundă. În general aceste persoane au un interpret, ele vin cu un însoțitor. Noi avem această cerință trecută în standarde și nu am identificat probleme de acest fel în spitale", mai spune acesta.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel