Gripă fără complicații, medicament nou aprobat după 20 de ani

Dana Lascu |
Data publicării:
În cânțiva ani am putea avea medicamente care să ne protejeze de orice fel de virus gripal
În cânțiva ani am putea avea medicamente care să ne protejeze de orice fel de virus gripal

Gripă fără complicații, primul medicament nou aprobat după 20 de ani. O singură doză este suficientă. Poate fi luat de copiii cu vârsta de peste 12 ani, adolescenți și adulți. 

Gripă fără complicații, primul medicament nou aprobat ieri de FDA (Food and Drug Administration din SUA) după 20 de ani. O singură doză este suficientă. Poate fi luat de copiii cu vâgrsta peste 12 ani, adolescenți și adulți. 

O pastilă și scapi mai ușor

O singură doză orală din noul medicament - Xofluza (baloxavir marboxil) – este suficientă pentru tratamentul gripei necomplicate la pacienții cu vârsta de 12 ani și peste, care au prezentat simptome timp de cel mult 48 de ore.

Când se utilizează după 48 de ore de la îmbolnăvirea cu gripa, medicamentele antivirale pot reduce simptomele și durata bolii, potrivit anunțului făcut de FDA.

Acesta este primul tratament antiviral nou pentru gripă, cu un nou mecanism de acțiune aprobat de FDA în aproape 20 de ani", a arătat comisarul FDA, Dr. Scott Gottlieb, într-o declarație dată publicității.

Alternativele de tratament, o necesitate

Cu mii de oameni care fac gripă în fiecare an, și multi oameni care devin grav bolnavi, este critic să avem alternative sigure și eficiente de tratament", a adaugat el. „Acest medicament nou oferă o opțiune de tratament importantă, suplimentară"

Și un alt expert a salutat noua opțiune pentru persoanele care suferă de gripă.

Xofluza este unic prin faptul că acționează pentru a inhiba replicarea virusului gripal în primul rând, într-un pas mult mai devreme decât o fac medicamentele actuale disponibile, cum ar fi oseltamivir sau zanamivir, care blochează doar eliberarea de virus care a fost deja produs de la celula gazdă", a explicat Dr. Robert Glatter, medic de urgență la Spitalul Lenox Hill din New York City, pentru medicinenet.com.

Aceasta nouă metodă de acțiune poate „reduce și scurta durata simptomelor deranjante, cum ar fi febră și dureri musculare", a spus el. „Teoretic, ar putea reduce și șansa de a dezvolta complicații în aval, cum ar fi pneumonia".

E simplu de luat

Medicamentul este, de asemenea, „mai simplu de administrat - doar un comprimat, comparativ cu alte opțiuni, dintre care unul necesită administrare de două ori pe zi timp de 5 zile", a detaliat Glatter.

Aprobarea medicamentului s-a bazat pe doua studii clinice de peste 1.800 de pacienți care au luat, separat, Xofluza, un placebo sau un alt tratament antiviral destinat gripei în termen de 48 de ore de la apariția primelor simptome de gripă.

În ambele studii, pacienții care au luat Xofluza au resimțit mai ușor simptomele decât cei care au luat placebo. În al doilea studiu, timpul pentru ameliorarea simptomelor a fost același pentru pacienții care au luat Xofluza și pentru cei care au luat celălalt tratament antiviral împotriva gripei, potrivit FDA.

Cele mai frecvente efecte secundare la pacienții cărora li sa administrat Xofluza au fost diareea și bronșita, a mai precizat sursa citată.

Virusurile gripale capătă rezistență la tratamente

Potrivit dr. Debra Birnkrant, director al Centrului american pentru Evaluarea Medicamentelor și al Diviziei de Cercetare a produselor antivirale, „având mai multe opțiuni de tratament care funcționează în moduri diferite în a ataca virusul este important deoarece virusurile gripale pot deveni rezistente la medicamente antivirale".

Totuși, a remarcat Gottlieb, „în timp ce există mai multe medicamente antivirale aprobate de FDA pentru a trata gripa, ele nu reprezintă un substitut pentru vaccinarea anuală".

Centrul american pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) vaccinarea contra gripei înainte de sfârșitul lunii octombrie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel