Gutuia, ideală pentru slăbit, cu efecte benefice împotriva E.Coli, cancer și boli inflamatorii

Sonia Baciu |
Data publicării:
gutuia. FOTO: Freepik @yarunivstudio
gutuia. FOTO: Freepik @yarunivstudio

Gutuia, fructul cu parfum unic, cu multiple beneficii pentru sănătate. Află de ce trebuie consumată cu moderație.

Gutuia, fructul de toamnă târzie, cu puf galben și parfum unic, este un depozit de vitamine, nutrienți și fibre, fapt care o face să fie potrivită în curele de slăbire.

Deși nu este atât de populară în diete precum pepenele roșu sau cireșele, gutuia ar trebui pusă pe un loc de cinste în rândul fructelor.

Pe lângă faptul că e potrivită ca o gustare în timpul dietelor, gutuia are și o serie de beneficii asupra sănătății, fie că vorbim de puterea antioxidantă pe care o are, de reducerea stresului metabolic sau de a inflamațiilor, dar mai ales de protecția colonul de apariția cancerului.

Gutuia poate fi consumată ca atare, după ce se curăță de puf, sub formă de gem sau peltea, dar și fiartă, sub formă de garnitură pentru terciul  de ovăz, iaurtul fără grăsimi sau pentru carnea de porc prăjită.

Merișoarele, efecte uimitoare împotriva cancerului, E.coli, H.pylori și infecțiilor urinare: Un consum zilnic, timp de 3 săptămâni

Ce conțin gutuile

Gutuile conțin fibre și sunt bogate în vitamine și minerale esențiale, ceea ce înseamnă un plus nutritiv pentru aproape orice dietă sănătoasă.

Un singur fruct de aproximativ 92 de grame oferă următoarele valori nutriționale:

- Calorii 52;

- Grăsimi: 0 grame;

- Proteine: 0,3 grame;

- Carbohidrați: 14 grame;

- Fibre: 1,75 de grame;

- Vitamina C: 15% din doza zilnică necesară (DZN);

- Vitamina B1 (tiamina): 1,5% DZN;

- Vitamina B6: 2% DZN;

- Cupru: 13% DZN;

- Fier: 3,5% DZN;

- Potasiu: 4% DZN;

- Magneziu: 2% DZN.

Chiar dacă gutuia, în sine, furnizează cantități moderate de vitamina C și cupru, plus cantități mici de vitamine B, fier, potasiu și magneziu, este, totodată, un fruct care oferă o gama largă de nutrienți pentru foarte puține calorii, fapt care o face pe aceasta să fie o gustare ideală în timpul programelor de pierdere în greutate.

Care sunt beneficiile gutuii pentru sănătate

Gutuia este un fruct cu un aport caloric redus, dar cu un conținut mai ridicat de antioxidanți polifenolici vitali decât merele și perele. Fructul este un depozit de fitonutrienți, cum ar fi fibrele, mineralele și vitaminele.

Pulpa de gutuie împreună cu coaja sa conțin cantități bune de fibre. Mai mult, granulele din pulpă au un conținut important de compuși astringenți, cunoscuți sub numele de taninuri (catechina și epicatechina). Aceștia se leagă de toxinele și substanțele chimice care cauzează cancer în colon și, astfel, protejează mucoasa acestuia de bolile inflamatorii intestinale (IBD), cancere și diverticulită.

De asemenea, ajută la reducerea greutății corporale și a nivelului de colesterol LDL din sânge.

Are mai mulți compuși fenolici, cum ar fi acidul cafeoilchinic, procianidina-B2, procianidina oligomerică, procianidina polimerică etc., și uleiuri esențiale precum furfural, limonen, linalol, vomifoliol, toluen, beta-iononă, alfa-terpineol etc. Împreună acești compuși dau gutuii parfumul său unic.

Gutuile coapte au o concentrație puternică de vitamina C, care ajută la eliminarea radicalilor liberi dăunători pentru sănătate. Vitamina C ajută la creșterea imunității, la reducerea episoadelor virale și a stărilor inflamatorii.

Mai multe studii microscopice au dovedi antibacteriene din gutui pot ajuta la prevenirea evoluției excesive a anumitor bacterii dăunătoare, cum ar fi E.Coli și Staphylococcus Aureus, notează Nutrition&You.

Deși nu sunt bine documentate, gutuile, ca și perele, au proprietăți antialergenice și antiinflamatorii. Fructul, precum și extracția semințelor sale, sugerată în tratamentul cistitei, dermatitei atopice, recomandată de medicii specialiști ca o alternativă sigură în prepararea produselor alimentare pentru persoanele alergice.

Care sunt contraindicațiile consumului de gutui

Dieta cu gutui sau consumul excesiv al gutuilor este contraindicat în cazul în care:

- suferiți de afecțiuni gastro-intestinale. Consumul de gutui crude poate accentua aceste probleme.

- corzile vocale sunt solicitate din motive profesionale (cântăreți). În acest caz este indicată limitarea consumului de gutui.

- suferiți de constipație cronică și pleurezie. Gutuile pot înrăutății aceste afecțiuni.

Altfel, consumul de gutui poate aduce beneficii extraordinare organismului dacă sunt consumate regulat și în mod corespunzător, potrivit The Healthline.

Vezi și: Sucul de cireșe amare, efecte antiinflamatorii și anti-insomnii. Care sunt contraindicațiile acestuia

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel