Hepatita misterioasă a provocat decesul unui bebeluș

Monika Baciu |
Data publicării:
hepatita misterioasa - FOTO: Freepick
hepatita misterioasa - FOTO: Freepick

Hepatita misterioasă a provocat decesul unui bebeluș în vârstă de doar 13 luni.

Hepatita misterioasă a provocat decesul unui bebeluș din Grecia. Este primul deces înregistrat în țara elenă. Grecia a înregistrat, miercuri, primul deces al unui bebeluş diagnosticat cu hepatită acută severă, a anunţat Agenţia Naţională de Sănătate (EODY) din această ţară, citată de Reuters.

Copilul a fost spitalizat cu febră puternică şi a fost diagnosticat ulterior cu insuficienţă hepatică şi edem cerebral cauzat de hepatită acută severă.

Primele cazuri, raportate în Marea Britanie

Primele cazuri de hepatită severă declanşată în rândul copiilor cu vârste mici au fost raportate iniţial în luna aprilie în Marea Britanie şi, de atunci, în alte câteva zeci de ţări.

În iunie, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat că 33 de ţări au raportat 920 de cazuri probabile de hepatită acută severă la copii, în creştere faţă de cele 270 de cazuri raportate până în luna mai.

Până miercuri, Grecia a înregistrat doar 11 cazuri care s-au încadrat în criteriile ce descriu ”un caz probabil” de apariţie a acestei boli, însă pacienţii „nu au necesitat tratamente speciale şi nu au prezentat nicio complicaţie medicală”, au anunţat reprezentanţii EODY.

Vezi și: Ce se întâmplă dacă înghiți guma de mestecat. În cât timp se elimină din stomac

Simptome de gastroenterită

Majoritatea cazurilor corespund minorilor cu vârsta sub 5 ani, care iniţial au prezentat simptome de gastroenterită urmate de icter (colorare în galben a pielii ca urmare a creşterii nivelului de bilirubină).

Consiliera medicală a UKHSA, Renu Bindra, a informat că studiile sugerează "asocierea cu un adenovirus şi că se explorează această legătură, alături de alţi factori care ar fi putut interveni, precum infecţii prealabile inclusiv cu COVID-19".

"Colaborăm cu alte ţări care se confruntă cu o recrudescenţă a cazurilor pentru a împărtăşi informaţii şi a afla mai multe despre aceste infecţii. Probabilitatea ca minorii să dezvolte hepatită continuă să fie extrem de scăzută. Menţinerea măsurilor igienă şi de a se asigură că copiii se spală bine pe mâini ajută la reducerea răspândirii multor infecţii comune, inclusiv adenovirusul", a declarat consiliera mediilor locale.

Citește mai departe AICI

Hepatita ”misterioasă” la copii are o posibilă pistă. Americanii au anunțat că nu este încă definitivă

O analiză a misterioaselor cazuri de hepatită la copii foarte mici din Statele Unite a determinat vineri autorităţile sanitare americane să privilegieze pista unui adenovirus pentru a explica aceste inflamaţii hepatice grave, fără a-l stabili însă drept cauză definitivă, informează Agerpres, citând AFP. 

Virusuri destul de comune, adenovirusurile sunt în general cunoscute pentru că provoacă simptome respiratorii, conjunctivite şi tulburări digestive.

Statele Unite sunt departe de a fi singura ţară în care au fost înregistrate cazuri de hepatite inexplicabile: zeci de cazuri au fost raportate în întreaga Europă, ridicând temeri privind o nouă epidemie.

"În acest moment credem că un adenovirus ar putea fi cauza acestor cazuri, însă şi alţi factori de mediu sunt încă cercetaţi", a declarat vineri Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC), principala agenţie federală de sănătate publică din ţară.

Mai precis, CDC indică aşa-numitul adenovirus "tip 41", care până în prezent era cunoscut pentru provocarea unor gastroenterite severe.

Adenovirusurile au fost identificate drept cauze ale hepatitei, însă până în prezent doar la copiii imunocompromişi (cu un sistem imunitar slăbit).

În total au fost studiate în detaliu nouă cazuri identificate în Alabama între octombrie 2021 şi februarie 2022.

Copiii aveau vârste cuprinse între circa un an şi şase ani şi erau toţi sănătoşi. Majoritatea copiilor au prezentat vărsături şi diaree, iar unii, simptome respiratorii. Doi copii au avut nevoie de transplant de ficat. Toţi sunt în prezent vindecaţi sau în remisie. La toţi cei nouă pacienţi a fost identificat adenovirusul. Cinci cazuri au putut fi analizate în laborator, fiind detectat adenovirusul "tip 41".

CDC a exclus mai multe alte cauze, inclusiv infecţia cu COVID-19 şi virusurile hepatitei A, B şi C. Şase dintre cei nouă pacienţi au fost, de asemenea, testaţi pozitiv pentru virusul Epstein-Barr, dar "nu aveau anticorpi, ceea ce implică o infecţie trecută, care nu mai este activă", a precizat agenţia americană.

Aceasta a dat asigurări totodată că se află în strânsă legătură cu autorităţile sanitare europene.

În prezent sunt investigate cazuri şi în alte state americane. Autorităţile sanitare din Wisconsin au declarat săptămâna aceasta că analizează patru posibile cazuri la copii, inclusiv un deces.

Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel