La rezidentiat, grile mai dificile ca anul trecut. Contestații până mâine

Alexandra Mănăilă |
Data actualizării: | Data publicării:

Examenul de Rezidențiat de anul acesta a fost mai dificil decât anul trecut, potrivit unor candidați. Complexitatea grilelor a dus la obținerea multor note mici de către candidați și mulți au picat. S-au afișat grilele pe siteul Ministerului Sănătății, iar până mâine la orele 16 se pot depune contestațiile de către candidații nemulțumiți.

În centrul universitar din Iași, punctajul maxim a fost de 915, susține Cristina C. Cura, pe pagina de facebook Rezidențiat 2018, care a precizat că au fost punctaje de toate culorile și mici și mari. Alt punctaj maxim a fost 925 în altă sală sau 910.

,,La noi au picat aproape jumătate din sală...și-au bătut joc cu grilele astea... Anul trecut s-a dat mult mai ok, n-au fost doze, detalii exagerate... Ne-au amenințat că vor da greu și uite că s-au ținut de cuvânt", scrie Alina Alexandru. Potrivit candidaților, în acest an au fost puțini cei care au luat punctaje peste 700.
Cei care au susținut examenul și anul trecut sunt de părere că grilele de acum au avut un grad de dificultate cu cel puțin 10% mai ridicat.

,,Mult mai greu ca anul trecut. Am făcut varianta de anul trecut înainte să termin de învățat cele 2 cărți și am făcut același punctaj ca acum, în condițiile în care de atunci am mai citit o dată cărțile”, a împărtășit din experiența sa Simona Berci pe unul dintre cele mai active grupuri dedicate rezidenților pe facebook.

,,Eu când văd că alții zic că a fost ușor îmi pun mâinile în cap. Au picat doze, incidente, clasificări TNM... Au fost și întrebări ușoare, nu zic că nu, dar per total mi s-a părut mai greu”, a scris și Ioana Pasalau.

Grilele s-au afișat pe siteul Ministerului Sănătății, le găsiți aici, iar până mâine la orele 16 se pot depune contestații.

,,Din experiența anilor trecuti, la repartiția care se face la o săptămână de la concurs, cardiologia si endocrinologia sunt cele mai căutate specializări. Mai sunt reumatologia, medicina de familie, a fost o cerere mai mică la specialitățile chirurgicale", a declarat Cătălina Poiana, prorectorul Universității "Carol Davila", potrivit Hotnews.ro.

Situația locurilor în domeniile deficitare

Pentru că sunt câteva domenii deficitare precum epidemiologia, medicina nucleară, neurologie, oferta din acest an este generoasă. La Epidemiologie s-au scos 14 locuri (București  4, Cluj-Napoca 2, Craiova  2, Iași = 2, Târgu Mureș  2, Timișoara 2), la Medicină de familie 84 locuri(Arad 7, Brașov 7, București 7, Cluj-Napoca 7 Constanța 7, Craiova 7, Galați 7, Iași 7, Oradea 7, Sibiu 7, Târgu Mureș 7, Timișoara 7, iar la Medicină legală 2 locuri la Craiova.

Cât privește plecările din țară, Cătălina Poiana, prorectorul Universității "Carol Davila", spune că acesta a început să scadă, dar totuși majorările salariale nu au avut efectul dorit.

 Prorerectorul UMF ,,Carol Davila” a recunoscut că deficitul de medici este o realitate, dar e dezechilibru între numărul de medici pe diferite localități. ,,Nu se poate remedia prin posturi scoase la concurs, ci dotări în spitale, ci să facă acele spitale atractive pentru tineri. Am constatat că principalele lucruri nu erau salariile, ci condițiile de muncă, accesul la activitatea de cercetare, resurse pentru cercetare științifică", precizat prof.dr. Cătălina Poiana.

Diferențe între scanare și corectare

Unii candidați își fac probleme în privința contestațiilor, fiindu-le teamă de diferențele mari de punctaj între scanare și corectat. Dacă candidații obțin o notă mai mica în urma contestației decât cea din sală, nota finală va fi cea de la contestație.

,,Dacă sunt diferențe mari între scanat și corectat, anul asta nu mai accept”, scrie Adriana Mitric.

Contestația poate fi o loterie cu noroc sau fără pentru candidați. Atunci când obțin un punctaj mai mare decât inițial, candidații pot avea norocul să prindă specialitatea pe care și-o doresc sau un loc mai bun, când iau însă punctaj mai mic pot risca multe, inclusiv ratarea admiterii.


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel