Laringita: cauze și simptome. Ce analize faci pentru diagnostic

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Durere în gât. Foto: Pixabay
Durere în gât. Foto: Pixabay

Laringita reprezintă o inflamație a mucoasei laringiene, cu o etiologie foarte variată, arată Mr. dr. Ganea Gabriel, de la Secția Clinică O.R.L. a Spitalului Militar Central din Capitală. Iată de ce apare, care sunt simptomele și ce analize trebuie să faci pentru diagnostic. 

Laringita este izolată, ea integrându-se în majoritatea cazurilor într-un tablou inflamator mai larg, rino-faringian sau traheo-bronșic, arată Mr. dr. Ganea Gabriel, de la Secția Clinică O.R.L. a Spitalului Militar Central. 

Simptomele laringitei

Simptomul principal prezent în laringite este disfonia (răgușeală), poate fi însoțit de tuse, dispnee, disfagie, odinofagie, senzație de uscăciune la nivelul gâtului, în funcție de patologiile de vecinătate prezente.

Cauzele laringitei

Cauzele cele mai frecvente de laringita sunt:

– infecțiile de căi respiratorii aeriene superioare, în special virozele,
– sinuzitele,
– boală de reflux gastroesofagian,
– expunerea repetată la factori de mediu iritanți – fumul de țigară chiar și pasiv, noxe, diverși alergeni ce produc tușe,
– efort vocal îndelungat- suprasolicitarea corzilor vocale.

Când te duci la doctor

Dacă simptomele care nu scad în intensitate după trei săptămâni, pot indică o boală cronică sau o altă patologie ce poate apărea la nivelul laringelui. Este important ca persoanele cu aceste simptome să se prezinte la medic, pentru a diagnostica cauzele acestor modificări ce persistă mai mult timp, arată Mr. dr. Ganea Gabriel. 

Investigații

De obicei, în funcție de contextul clinic, medicul ORL-ist poate recomandă o serie de examinări suplimentare:

– fibroscopia nazo-faringo-laringiană: medicul inserează un tub flexibil pe nas, examinează rinofaringele și apoi hipofaringele și laringele, ceea ce îi îngăduie să vadă în detaliu laringele.

– endoscopia laringiană – se introduce un tub rigid în cavitatea bucală până în spatele luetei pentru a examina hipofaringele și laringele

– laringostroboscopia: acest test permite medicului să observe vibrațiile corzilor vocale pentru cercetarea motilității acestora, utilizând fascicule de lumina.

În timpul acestor teste, utilizând anestezia locală, medicul poate preleva fragmente de țesut de la nivelul laringelui pentru efectuarea unei biopsii cu examen histopatologic ce poate exclude diagnosticul de cancer sau al unei alte afecțiuni grave; prezența nodulilor la nivelul laringelui reprezintă un factor de risc în apariția cancerului în cazul în care pacientul este fumător, a explicat Mr. dr. Ganea Gabriel. 

Cum se tratează laringita, aflați AICI: 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel