Sistemul sanitar din România se confruntă cu o serie de provocări majore care afectează direct pacientul, de la întârzierile în diagnostice până la lipsa unei gestionări eficiente a resurselor. În cadrul emisiunii Academia de Sănătate, acad. prof. dr. Irinel Popescu și dr. Levente Vass, Vicepreședintele Comisiei pentru sănătate și familie din Camera Deputaților, au abordat aceste disfuncționalități, propunând soluții care ar putea transforma fundamental modul în care sunt furnizate serviciile medicale în țară.
"Sunt bolnavi care așteaptă luni de zile rezultatul anatomopatologic, iar în timpul acesta ar fi trebuit să înceapă chimioterapia. Când să înceapă chimioterapia nu găsesc loc în sistemul public și din aceste disfuncționalități prognosticul începe să nu mai fie cel dorit", a spus acad. prof. dr. Irinel Popescu, realizatorul emisiunii Academia de Sănătate.
Digitalizarea, esențială
Printre cele mai importante teme discutate se numără digitalizarea, managementul listelor de așteptare și coordonarea defectuoasă între spitale și medicii de familie. Problemele semnalate de aceștia subliniază necesitatea urgentă a unor reforme structurale pentru a asigura accesul rapid și eficient la tratamentele de care pacienții au nevoie.
"Odată cu digitalizarea, cu implementarea dosarului electronic al pacientului s-ar rezolva o grămadă de probleme pentru că am avea informații individualizate cu privire la care sunt timpii de așteptare, la stabilirea conduitei terapeutice, la intervenția efectivă.
În 20 de ani nu am fost în stare să facem această digitalizare care aproape în toate țările din Europa s-a realizat. Problema legată de listele de așteptare este legată de faptul că sunt parțial corect făcute.
Din păcate, sunt la nivel la spital, la nivel de medic realizate, nu sunt coordonate de Ministerul Sănătății, de CNAS. Lipsește transparența.
Dacă la un ambulatoriu de specialitate se face o listă de programare, dacă într-o zi nu se prezintă un pacient, în locul lui nu se poate introduce alt pacient pentru o simplă consultație.
Lipsește ceea ce la privat s-a făcut foarte bine. Ajungem ca ambulatoriile de specialitate în loc să facă peste 20 de consultații pe zi, ajung să nu poată deservi mai mult de 15 pacienți într-o singură zi", a spus dr. Levente Vass, Vicepreședintele Comisiei pentru sănătate şi familie din Camera Deputaților, în exclusivitate la Academia de Sănătate, de la DC Medical și DC News.
Listele de așteptare, barieră în accesul la tratamente. Levente Vass: Nu ar trebui să se întâmple - FOTO: Freepik
Listele de așteptare și gestionarea defectuoasă a resurselor
Dr. Levente Vass, Vicepreședintele Comisiei pentru sănătate și familie din Camera Deputaților, a adus în discuție un alt aspect esențial al sistemului sanitar românesc: gestionarea ineficientă a ambulatoriilor de specialitate.
"Nu contează numai lista de așteptare. Ar trebui să ajungem în sistem ca pacientul care primește un bilet de trimitere să fie programat la următorul medic specialist, să i se zică exact ora și ziua în care să meargă la medic.
Treaba asta pentru medici ar trebui plătită de CNAS prin suplimentarea fondurilor, dar asta ar însemna să ai un sistem de redirecționare a fondurilor mult mai bun și să nu lași pacientul să își caute medicul la care trebuie să se prezinte.
Îi dai hârtia că trebuie să se prezinte la Gastroenterologie, iar pacientul trebuie să se întoarcă la medicul de familie, care la rândul lui s-ar putea să nici nu mai știe la cine să îl trimită, pentru că nu știe cine lucrează în privat, cine lucrează în spital public, cum s-a transformat programul ambulatoriului.
Aproximativ 90% dintre pacienți își caută medicul punând întrebări la cunoștințe, prieteni, ceea ce nu ar trebui să se întâmple", a spus dr. Levente Vass, Vicepreședintele Comisiei pentru sănătate şi familie din Camera Deputaților, în exclusivitate la Academia de Sănătate, de la DC Medical și DC News.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.