Lizina și lintea. Efecte asupra organismului


Lintea - o leguminoasă din boabe cunoscută botanic sub numele de Lens culinaris - se consideră a fi printre primele alimente cultivate de oameni. Istoricii spun că au fost cultivate încă din 6.500 î.C. Lizina, un aminoacid esențial, este prezentă și în linte.

Lintea este o sursă bogată de proteine, carbohidrați, minerale, vitamine și fibre. Un element de bază al bucătăriei est-europene și indiene, lintea are un gust pământiu, de nucă și este utilizată în mod obișnuit în supe. Datorită învelișurilor lor din semințe dure, lintea poate fi păstrată la nesfârșit, dar trebuie gătită înainte de mâncare, notează Livestrong.

Aminoacidul lizină - cunoscut și sub denumirea de L-lizină - funcționează ca un bloc de proteine și este vital pentru o creștere corespunzătoare. În plus, lizina ajută la producerea carnitinei, care transformă acizii grași în energie și reduce colesterolul. Lizina este de asemenea importantă pentru absorbția calciului și poate ajuta la prevenirea pierderilor osoase. Un aminoacid esențial, lizina trebuie obținută prin dietă. Surse bune de lizină includ alimente bogate în proteine, cum ar fi carnea roșie, păsările de curte, peștele, produsele lactate și leguminoasele. Lintea sunt una dintre cele mai bune surse vegane de lizină. Universitatea din Maryland Medical Center raportează că adulții și adolescenții de peste 13 ani au nevoie de 5,5 mg de lizină pe kilogram de greutate corporală pe zi. Lizina suplimentară este uneori folosită pentru tratarea herpesului și a osteoporozei; în prezent este studiat pentru utilizare potențială în tratarea schizofreniei. Consultați medicul înainte de a lua lizină suplimentară.

Date nutritive

O ceașcă de linte gătită conține 17,86 g proteine, 0,75 g grăsimi, 38,69 g carbohidrați, 15,6 g fibre și 3,56 g zaharuri naturale. Lintea este săracă în grăsimi; săracă în zahăr; bogată în fibre, proteine și carbohidrați; și nu are colesterol. Investiția lor calorică de 226 de calorii pe cană este mai mult decât justificată de concentrația lor densă de nutrienți și nivelul ridicat de fibre alimentare solubile, care ajută la reducerea nivelului de colesterol din sânge și la menținerea glicemiei stabile. boabele de linte sunt bogate în potasiu, conținând 731 mg pe cană - mai mult decât cantitatea găsită într-o banană mare. Aceeași cană de linte oferă, de asemenea, cantități sănătoase de fier, fosfor, seleniu, magneziu, niacină și folat.

Conținutul de lizină

O ceașcă de linte gătită conține 1,247 mg lizină, 100% din cantitatea dietetică recomandată pentru un om de 70 de kg. Aminoacidul arginină, care lucrează cu lizina pentru a stimula celulele care formează oase, este prezent la 1.380 mg. Boabele de linte nu se află prea mult în spatele cărnii roșii și a păsărilor de curte în conținut de lizină; un 3-oz. carnea de vită tocatăconține 1,879 mg de lizină, în timp ce 3 oz. portia de pui prăjit, carne albă, conțin 1.729 mg. O cană de boabe de soia fiartă, cu 1.906 mg, este, de asemenea, o bună sursă de lizină.

Cercetare

Într-un studiu publicat online în 2011 în „Biomed Central Medicine", cercetătorii au investigat capacitatea lizinei de a inhiba producția de oxid nitric și de a ameliora simptomele schizofrenice. După administrarea a 6000 mg de lizină pe zi la 10 pacienți schizofrenici ca adjuvant la medicamentele antipsihotice convenționale, echipa a observat că pacienții au prezentat o scădere semnificativă a simptomelor, cu mai multe raportări, scăderea gravității simptomelor și îmbunătățirea funcției cognitive; unul a raportat o reducere a halucinațiilor auditive. De asemenea, nivelul de oxid nitric în sângele pacienților a scăzut. Echipa a solicitat un studiu suplimentar pentru a evalua efectele potențial benefice ale lisinei asupra simptomelor schizofrenice.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel