Mătreața. De ce apare și cum scapi de ea

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Părul cade mai adesea toamna
Părul cade mai adesea toamna

Mătreața apare din cauza unei ciuperci și este foarte răspândită. Vestea bună este că sunt soluții la îndemână pentru a scăpa de ea.

Cine nu s-a confruntat, măcar o dată în viață, cu mătreața. Orice șampon care promite să te scape de ea a fost în zadar. Ce șanse sunt, în astfel de cazuri? Răspund specialiștii de la Harvard Medical, în publicația Men's Health Watch.

Mătreața e o afecțiune cronică a scalpului numită dermatită seboreică a scalpului și poate poate varia de la o iritație minoră a pielii capului până la o eczemă extinsă pe tot scalpul.

Ce cauzează mătreața

Mătreața este cauzată de o ciupercă a pielii, numită Malassezia, care irită glanda seboreică a scalpului. Aceasta declanșează un răspuns imun, care duce la o erupție cutanată. Primul pas pentru tratament este același pe care, probabil l-ați încercat deja: șampon împotriva mătreții, cu conținut de zinc, seleniu sau ketoconazole. Pentru eficiență maxima, samponul ar trebui să fie lăsat pe scalp cinci minute înainte de clătirea părului. Șamponul cu gudron de cărbune este, de asemenea, eficient, deși s-ar putea să coloreze părul.

Când mergem la medic

Dacă niciunul dintre aceste tratamente nu funcționează, atunci aveți nevoie de medicamente pe bază de rețetă. Un corticosteroid local, cum ar fi fluocinolona poate fi utilizat timp de două săptămâni pentru a atenua erupția cutanată. O altă clasă eficientă de medicamente este cea a inhibitorilor de calcineurină, cum ar fi tacrolimus și pimecrolimus, care ajută la suprimarea reacției cutanate. Este esențial să aplicați aceste medicamente în mod corespunzător, deci discutați cu medicul dumneavoastră despre aceste opțiuni.

Informațiile au fost publicate de William Kormos, M.D.

Editor in Chief, Harvard Men's Health Watch

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel