Menopauza înainte de 40 de ani, risc mai mare de AVC

Angela Sabău |
Data publicării:
Accidentul vascular cerebral
Accidentul vascular cerebral

Femeile care experimentează menopauza înainte de 40 de ani ar putea avea un risc mai mare de a face un accident vascular cerebral. Cercetătorii au și o explicație pentru asta.

Femeile care trec prin menopauză înainte de a împlini 40 de ani pot avea un risc mai mare să sufere un accident vascular cerebral, comparativ cu femeile care trec prin menopauză între 50 și 54 de ani. Studiul a fost publicat în revista Stroke.

Cercetătorii au identificat acest risc crescut după ce au analizat datele colectate din 1993 până în 1997 de la 16.244 de femei aflate în postmenopauză, cu vârste cuprinse între 26 și 70 de ani, care făceau parte dintr-o bază de date extinsă. Participantele au fost întrebate despre vârsta lor la menopauză, precum și despre starea generală de sănătate, istoricul reproducerii, dieta și stilul de viață. Aproximativ 830 de femei au suferit un accident vascular cerebral în următorii 15 ani.

După ajustarea în funcție de factorii de risc, cum ar fi fumatul, tensiunea arterială și indicele de masă corporală, cercetătorii au descoperit că femeile care au trecut prin menopauză înainte de a împlini 40 de ani au avut un risc de accident vascular cerebral puțin mai mare decât cele care erau mai în vârstă în momentul menopauzei. Pentru fiecare an după vârsta de 50 de ani care a trecut înainte ca o femeie să intre în menopauză, riscul de accident vascular cerebral ulterior a scăzut cu 2%.

Un risc mai mare a fost observat doar pentru cel mai frecvent tip de accident vascular cerebral - accident vascular cerebral ischemic, care este cauzat de un cheag sau altă obstrucție care blochează fluxul de sânge către creier.

Riscul nu a fost mai mare pentru accident vascular cerebral hemoragic, care apare atunci când un vas de sânge slăbit în creier se sparge, notează Harvard Medical School.

Legătura dintre accident vascular cerebral și o menopauză timpurie a fost cea mai mare în rândul femeilor care au intrat în menopauză în mod natural, dar riscul a fost încă ridicat la femeile care au intrat în menopauză din cauza faptului că li s-au îndepărtat chirurgical ovarele.

Cercetătorii au speculat că riscul crește din cauza scăderii unui hormon feminin numit estradiol, care poate afecta direct vasele de sânge sau poate crește alți factori de risc pentru accident vascular cerebral.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel